Користь чи шкода? Правда та міфи про пальмову олію
Категорія
Їжа
Дата публікації

Користь чи шкода? Правда та міфи про пальмову олію

Користь чи шкода? Правда та міфи про пальмову олію
Джерело:  online.ua

Пальмова олія — продукт, навколо якого є багато чуток, суперечок і недостовірних фактів. Дехто вважає її справжньою отрутою, але є й ті, хто навпаки думають, що вона може принести користь. Гід Онлайн розповідає, що таке пальмова олія, яка її харчова цінність, які міфи про неї існують та чи справді вона настільки шкідлива для організму людини.

Що таке пальмова олія?

Фото: envato.com

Пальмова олія — це вид рослинної олії, яку отримують з пальмових плодів дерева Elaeis guineensis, що росте на Заході Африки. Виготовляють олію з м’ясистої частини пальмових плодів в Малайзії та Індонезії. Вона складається з насичених і ненасичених кислот. Існує два види пальмової олії: промислова і харчова.

В промисловій сфері її використовують в косметиці, доглядових продуктах, милі, матеріалах для смазки. Така олія є технічною і погано очищеною, тому її не можна вживати. А от у харчовій промисловості нею замінюють трансжири.

ЇЇ можна порівняти з кокосовою олією, адже вона так само твердіє при кімнатній температурі. Але все ж склад жирних кислот в цих двох продуктах різний, тому кокосова олія плавиться при 35°C, а пальмова — при 24°C. Залежно від ступеня очищення сорти олії можуть поділятися на сирі та рафіновані, вибілені, дезодоровані та інші.

Сира олія має насичений червоний колір, не містить холестерин та трансжири, має високу точку димлення. Однак практично всі корисні речовини знаходяться в нерафінованій пальмової олії (сирій). А от після рафінації вона втрачає всі корисні властивості.

Яка харчова цінність пальмової олії?

В 100 мл олії міститься понад 880 ккал, а жирів — майже 100 г, тобто можна сміливо вважати, що пальмова олія — це жир. В основі пальмової олії є пальмітинова кислота, олеїнова, лінолева, стеаринова.

В яких продуктах використовують пальмову олію?

Пальмову олію додають при приготуванні солодощів: шоколадок, цукерок, випічки, а також кремів та прошарків між коржами, молочної продукції, маргарину, морозива. Вона є альтернативою молочного жиру і допомогає покращити зовнішній вигляд, смак готового продукту.

Незамінною є пальмова олія при приготуванні смаколиків з фаст-фуду: бургерів, хот-догів, чипсів, фрі тощо. Також її додають в продукти для людини, але неїстівні, наприклад: зубна паста, креми, гелі для душу, та кондиціонери для волосся. Згідно досліджень, у виробництві пальмову олію використовують як невеличкі компанії, так і світові гіганти: Nestle, Unilever, McDonald’s.

В чому шкода пальмової олії?

Фото: unsplash.com

Про шкоду пальмової олії говорять багато. Дехто вважає її реальною загрозою для організму, а хтось дотримується думки, що це все — лише міф.

Пальмова олія дійсно може призвести до проблем, але лише втому випадку, якщо її буде забагато в раціоні. Адже при нагріванні олія стає канцерогеном (як, наприклад, баранина чи свинина) і в невеликих кількостях він є безпечним для організму, але у великих дозах може нашкодити.

Як вивести з організму пальмову олію?

Пальмова олія — це трансжир, який може призвести до підвищення розвитку різних захворювань. Але не існує одного конкретного методу, який би допоміг вивести олію з організму. Адже за відсутності порушень метаболізму, вона сама нормально розщеплюється та виводиться з організму.

Тому й поради по виведенню олії будуть дуже прості: слідкуйте за раціоном, віддавайте перевагу здоровому харчуванню, вживайте багато вітамінів з овочами, фруктами, горіхами. Якщо у вашому раціоні буде достатня кількість вітамінів і мінералів, то проблем з метаболізмом не виникне. Також не забувайте про здоровий спосіб життя - висипайтеся, займайтеся спортом, уникайте стресових ситуацій.

Міфи про пальмову олію

Фото: flickr.com

Міф: пальмова олія не засвоюється в організмі

Вчені вже давно спростували цей міф. Насправді пальмова олія нормально засвоюється в організмі людини. Адже в процесі травлення одночасно працюють ферменти, завдяки яким засвоюються будь-які продукти, такі як м’ясо, хліб, сало, бургери, піца і тим паче пальмова олія.

Міф: пальмова олія забиває судини

У здорової людини пальмова олія поводить себе нейтрально, не осідаючи на стінках і не може вести призвести до холестеринових бляшок. Тому й про закупорювання судині причетність до цього пальмової олії — звичайний міф, котрий був створений маркетологами.

Міф: пальмову олію не можна використовувати для дітей

У складі дитячих харчувань від відомих виробників є пальмова олія. Але чи дійсно вона настільки шкідлива? У складі пальмової олії є пальмітинова кислота. Ця кислота допомагає у розвитку дитини, бере участь в процесі будування головного мозку. До того ж ця кислота міститься в грудному молоці матері. Тому й олія міститься в дитячих сумішах, пюре і зовсім не шкодить малюкам.

Міф: пальмова олія для багатих та бідних країн різна

Насправді пальмова олія поставляється в усі країни однакова, головне питання лише в ступенях і якості очистки. А це залежить вже від правил кожної країни окремо.

Міф: в пальмовій менше корисних речовин, ніж в інших оліях

Насправді ж енергетична цінність пальмової олії не відрізняється від інших. До того ж нерафінована олія має у своєму складі каротиноїди, вітамін Е, В6, D та F. Але після рафінування корисні речовини в складі будь-якої олії зникають: як пальмової, так і соняшникової, кокосової тощо. Тому якщо порівняти соняшникову і пальмову олію після обробки, кількість корисних речовин буде одна й та сама.

Вплив пальмової олії на екологію

За останні 20 років вироблення та споживання пальмової олії максимально збільшилося. Через збільшений попит вирубуються великі тропічні ліси, щоб засадити цю територію плантаціями масляних пальм. Це негативно впливає на диких тварин, що там живуть і людей. Також це негативно відзначається на кліматі.

Пальмова олія — один з найсуперечливіших продуктів на сьогодні. Як виявилося, вона не така страшна, як про неї говорять. Нашкодити така олія може лише через надлишкове споживання. Тому рекомендуємо слідкувати за своїм харчуванням, віддати перевагу здоровому раціону, вживати більше овочів і фруктів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?