Категорія
ГІД ONLINE.UA
Дата публікації

Мобілізація в Україні 2024. Пояснюємо зрозумілими словами законопроєкт №10378

Джерело:  online.ua
Мобілізація в Україні 2024

Online.ua пояснює, які зміни у мобілізації в Україні у 2024 передбачає законопроєкт №10378, якими будуть нові правила мобілізації цивільних, коли буде демобілізація військових, хто і де матиме право вручати повістки, чи будуть мобілізувати обмежено придатних, хто має право на відстрочку, що таке єдиний реєстр боржників, та чи буде мобілізація жінок.

Зверніть увагу! Наведені законопроєкті №10378 ініціативи поки що є пропозиціями, а не законом. Ці зміни ще мають бути затверджені Верховною Радою і підписані президентом.

Зміни у мобілізації для військовозобов'язаних

  1. Призовний вік знижується з 27 років до 25-ти.

  2. Військово-обліковий документ в електронній формі буде створено на кожного призовника та військовозобов'язаного. Кабмін має визначити, як це відбуватиметься на практиці.

  3. Повістку можуть надіслати через електронний кабінет або на email.

  4. Повістку можуть вручити у звичному паперовому вигляді. Повістки вручатимуть у ТЦК / за місцем проживання / в громадських місцях / на роботі. Вручати повістку зможуть представники центру комплектування, поліція або роботодавець.

  5. Поважна причина не з'явитись у строк, вказаний у повістці: хвороба, стихійне лихо або смерть близької людини.

  6. Організацію призову, в разі прийняття нового закону про мобілізацію 2024, покладуть на місцеве самоврядування, яке, згідно чинного законодавства, має сприяти мобілізаційному процесу. Місцева влада буде сповіщати громадян про мобілізацію і "забезпечувати" прибуття військовозобов'язаних у збірні пункти та військові частини. Сільським, селищним та міським органам делегують планування мобілізації та демобілізації на своїй території.

  7. Військовозобов'язані повинні уточнити свої облікові дані протягом 60 днів з дати початку проведення мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження, через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет, або особисто в ТЦК за місцем свого перебування або знаходження.

  8. Людина, яка отримала повістку, має з'явитися в конкретний ТЦК у визначений конкретною повісткою термін.

  9. Громадяни від 18 до 60 років, що перебувають на військовому обліку чи зняті з нього, будуть зобов'язані носити з собою військово-обліковий документ. Громадяни мають пред'явити цей документ на вимогу представника ТЦК або поліцейського, які зможуть одразу перевірити його через держреєстр призовників. Зазвичай це тимчасове посвідчення, надруковане на звичайному папері, який не можна ламінувати. Момент перевірки документів поліцейські та робітники військкоматів мають право знімати на камеру чи телефон.

  10. Базова загальновійськова підготовка вводиться у закладах фахової передвищої та вищої освіти, військових вишах та військових навчальних підрозділах вишів. Студенти, які пройшли базову загальновійськову підготовку, будуть взяті на військовий облік у ТЦК.

  11. Строкову службу в Україні пропонують відмінити. На зміну прийде базова військова служба.

  12. Базову військову службу проходитимуть громадяни до 25 років. Як ідеться в законопроєкті, вони самі обирають час проходження служби. У мирний час базова військова служба триває до 5 місяців (3 місяці загальновійськової підготовки + 2 місяці фахової), у воєнний – згідно указу президента.

  13. Без проходження загальновійськової підготовки або військової служби людина не зможе вступити на державну службу.

  14. Громадянам, що постійно проживають за кордоном, необхідно буде стати на військовий облік в Україні (на службу призиваються військовозобов'язані незалежно від місця їхнього перебування).

  15. Отримати документи в закордонних дипустановах України (за окремими винятками) військовозобов'язані зможуть, тільки якщо вони перебувають на військовому обліку.

  16. Паспорт і закордонний паспорт військовозобов'язані зможуть оформити, тільки за наявності військово-облікового документу.

  17. Військовозобов'язані, що змінили місце проживання під час воєнного стану, повинні будуть протягом 7 днів після переїзду стати на облік у ТЦК за новим місцем перебування.

  18. Пропонується розширити перелік громадян, що мають стати на військовий облік. Зокрема це стосується тих, хто достроково припинив альтернативну службу чи повернувся з тюрми.

  19. Засуджені до умовного покарання зможуть мобілізуватись добровільно. Крім тих, хто вчинив злочини проти основ національної безпеки (держзрада, захоплення влади, шпигунство тощо) або військові та воєнні злочини.

  20. Роботодавці, під час укладення трудового договору з військовозобов'язаними, матимуть право вимагати в них про те, де вони зареєстровані та живуть. Раніше цю інформацію не могли вимагати від майбутнього працівника.

  21. Зникне поняття "обмежено придатний". ​​Громадяни, які були визнані такими раніше, будуть повинні протягом пів року пройти повторне медичне обстеження.

  22. Законопроєкт пропонує комісії з питань взяття на військовий облік залишити чотири варіанти рішень після медичного огляду людини:

  • придатний до військової служби;

  • тимчасово непридатний, що потребує лікування;

  • такий, що підлягає направленню на додаткове медичне обстеження;

  • непридатний.

Як пропонують карати ухилянтів

За повідомленням керівника ТЦК ухилянтів будуть вносити в Єдиний реєстр боржників. У цьому разі вони:

  • будуть обмежені в праві користуватися власним транспортом;

  • не зможуть отримати посвідчення водія;

  • не зможуть виїжджати за кордон;

  • не зможуть проводити операції з рухомим та нерухомим майном;

  • будуть обмежені в праві на користування коштами й іншими цінностями;

  • не зможуть отримати кредит чи позику;

  • не будуть отримувати пільги та послуги від держави.

Реєстр боржників є відкритим і публічним. За паспортними даними в ньому можна "пробити" будь-кого. Щойно військовозобов'язаний виконає свої обов'язки, керівник ТЦК зможе виключити її з реєстру.

Яке буде кримінальне покарання для ухилянтів

  • Тюремний строк у 3-5 років загрожуватиме не лише тим, хто уникає мобілізації, а й відмовляється проходити медичний огляд.

  • Штраф за порушення правил військового обліку. Зараз він варіюється: до 850 гривень, якщо порушника спіймали вперше, і до 1700 за повторне порушення. Після змін штраф збільшиться в 10 разів: від 8,5 до 17 тисяч гривень, незалежно від того, чи перше це порушення, чи ні.

  • Зросте санкція для тих, хто порушує правила мобілізації та військової служби. Зараз вона сягає 8,5 тисяч гривень максимум. Стане 34–85 тисяч гривень. А в умовах особливого періоду, який триває в Україні з 2014-го, штрафувати будуть від 153 до 204 тисяч гривень.

Ці дві статті є не кримінальними, а адміністративними. Зараз покарати за ними можна протягом двох місяців після порушення. Після змін цей строк зросте аж до 3 років.

Порушників можна буде затримати на 3 доби для встановлення особи та з'ясування обставин порушення. Зараз адміністративне затримання може тривати не більше як 3 години.

В умовах особливого періоду ТЦК зможуть виписувати штрафи, не складаючи попередньо постанову про адмінпорушення. Це можна буде зробити в тому випадку, якщо військовозобов'язаний без поважної причини не прийде на виклик центру комплектування. Але ТЦК ще має підтвердити, що людина такий виклик отримала.

Які зміни можуть запровадити для військовослужбовців

  • У зв'язку зі скасуванням поняття строкової служби впродовж 6 місяців з дня підписання закону всі строковики будуть звільнені в запас. При цьому вони отримують шестимісячну відстрочку від мобілізації;

  • Законопроєкт передбачає демобілізацію військових.

На звільнення зі служби під час вєнного стану отримають право:

  • Військовослужбовці, які безперервно прослужили під час воєнного стану 36 місяців. Вони отримують два роки відстрочки від нового призову.

  • Звільнені в запас військовослужбовці, які відслужили під час воєнного стану 36 місяців, можуть піти на 6-місячний контракт (з правом продовження цього строку). У випадку завершення особливого стану або оголошення демобілізації дія їхніх контрактів припинятиметься достроково.

  • Право на звільнення отримують військові, які повернулися з полону і які не мають кримінальних справ.

  • Звільнені з полону військові, які вирішили залишитися на службі, отримують право на додаткову 90-денну відпустку зі збереженням грошового забезпечення.

  • Військові, яких ВЛК визнала непридатними для служби. Однак, через 6-12 місяців рішення комісії мають переглянути.

  • Військові, які мають 1-шу групу інвалідності (контрактники можуть звільнитися за наявності І-ої або ІІ-ої групи інвалідності).

  • Також у законопроєкті детально перераховано сімейні обставини та інші поважні причини, які дають право звільнитися зі служби.

  • Розмір щорічної відпустки для військових залишається без змін – до 30 днів +10 за сімейними обставинами / з інших важливих причин. Втім, якщо раніше за один раз можна було взяти не більше 15 днів основної відпустки поспіль, то, за новим законопроєктом – не менше 15 днів. Тобто тепер мінімальний строк відпустки складатиме 15 днів.

  • Ця норма не поширюється на нинішніх строковиків. Вони, як і раніше, мають право на 30 днів відпустки на рік, максимальний строк відпустки, яку можна "відгуляти" за раз, складає 15 днів.

  • Строк служби контрактників залишається без змін – від 3-х років. Втім, українці віком 18–25 років, крім офіцерів, під час воєнного стану можуть укласти контракт на один рік служби.

  • У законодавстві з'являється пояснення військовому званню "рекрут". Це звання для осіб рядового складу, які готуються до служби: проходять випробування для служби за контрактом, базову військову службу або призвані по мобілізації.

  • Позбавлення та поновлення військових звань пропонується робити за рішенням суду.

Нові правила отримання відстрочки

  1. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації не розповсюджуватиметься на людей з інвалідністю ІІІ групи. Опікуни особи з інвалідністю не можуть бути призвані тільки в разі, якщо це інвалідність І чи ІІ групи.

  2. Відстрочку через постійний догляд за хворими батьками можна буде отримати тільки якщо це ваші батьки, а не дружини (чоловіка).

  3. Якщо раніше для отримання відстрочки через догляд за дружиною (чоловіком) чи батьками з інвалідністю група інвалідності не мала значення, то тепер відстрочка можлива тільки за умови, що це І або ІІ група.

  4. Раніше отримати таку відстрочку можна було тільки за умов, якщо батьки чи дружина не мають інших працездатних родичів, зобов'язаних їх утримувати.

  5. Якщо наразі військовому призову не підлягали народні депутати, то тепер норма розповсюджуватиметься тільки на діючих нардепів.

  6. Раніше під призов не підпадали здобувачі професійної, фахової передвищої та вищої освіти загалом. Тепер це розповсюджується тільки на студентів денної або дуальної форми освіти і тільки за умови, що рівень освіти, яку вони здобувають зараз, вищий за попередній.

  7. Пропонується виключити норму, яка передбачає, що призову не підлягають громадяни, чий дід або баба загинули або зникли безвісти під час бойових дій.

  8. Бронювання розповсюджувалося на чиновників, що працюють в органах державної влади, інших державних органах, у разі якщо це було необхідно для роботи цих органів. Проте тепер отримати бронь зможуть лише держслужбовці категорії "А" і не більше 50% військовозобов'язаних держслужбовців категорій "Б" і "В", з-поміж тих, хто є в державному органі.

Чи будуть мобілізувати жінок у 2024

Суттєвих змін у правилах мобілізації жінок в законопроекті наразі не пропонують. Проект закон про мобілізацію підкреслює, що жінки, які стоять на військовому обліку, у воєнний час можуть бути залучені до оборони держави в добровільному порядку.

Слід нагадати, що військовий облік в Україні є обов'язковим лише для жінок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальності. Інші, хто мають спеціальності з переліку Міноборони, можуть стати на військовий облік за бажанням.

Аналіз проекту закону про мобілізацію 2024 від правозахисного центру для військових “Принцип”

Ми аналізували тільки ті положення закону щодо мобілізації, які стосуються військових та проходження служби. Оскільки це є предметом нашої діяльності. Наголошуємо: мине коментуємо питання військовозобов‘язаних та мобілізації.

  • Ми схвалюємо, що передбачено можливість звільнення зі служби військових, які пройшли полон. Для тих, хто з них вирішить продовжити службу, передбачена відпустка 90 днів зі збереженням грошового забезпечення.

  • Передбачено звільнення зі служби у зв’язку з інвалідністю І та ІІ групи (якщо військові не захочуть продовжувати службу).

  • Контрактники отримали можливість звільнення через утримання 3-х дітей та наявність дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Також звертаємо увагу:

  • Обмежено придатні: висновок виключається з переліку ВЛК. Тобто тепер військові із цим статусом станеуть або непридатними, або придатними до служби. Протягом 6 місяців від дня набрання чинності законом обмежено придатні мають пройти повторне обстеження.

  • Для цього протягом 3 місяців мають розробити зміни до 402 наказу Міноборони, який регулює ВЛК. Потрібні адекватні зміни: важливо, щоб люди із функціональними обмеженнями, зокрема через поранення, не були залучені до діяльності, яку вони виконувати не можуть. “Принцип” наголошує на тому, що варто лишити проміжну категорію станів, які передбачатимуть службу в тилових частинах тощо.

  • Ротації: поки що механізм є відкритим питанням, адже зміни для відпочинку та відновлення боєздатності ухвалюються за рішенням військового командування.

  • Строки служби: ⁠встановлюється підстава для звільнення в запас для військових, які під час воєнного стану безперервно відслужили 36 місяців. Наразі ⁠формула не містить уточнення щодо участі в бойових діях. Ми вже раніше зазначали на важливості цього уточнення.

  • Встановлення чіткого терміну для демобілізації дозволяє відповідним органам прогнозувати терміни, в які певна кількість людей буде переходити зі стану військових в цивільні або ж в резерв, а отже держава зможе приготувати свої системи та інституції до продуманого повернення ветеранів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?