Навіщо їсти гриби та які з них найкорисніші
Категорія
Їжа
Дата публікації

Навіщо їсти гриби та які з них найкорисніші

Навіщо їсти гриби та які з них найкорисніші
Джерело:  online.ua

Гриби — цінний продукт харчування. Але не всі вони корисні для організму. Гід Онлайн розібрався, в чому користь грибів, які їх види найкорисніші, як правильно їсти гриби та чи можуть вони нашкодити організму.

Чим корисні гриби?

 Фото: unsplash.com

Гриби несуть велику користь для організму. Вони допомагають знизити хронічні запалення. А регулярне вживання грибів знижує ризик розвитку раку.

Гриби нормалізують рівень цукру в крові, знижують рівень холестерину. Також гриби мають у своєму складі вітамін D, якого дуже бракує восени та взимку.

У складі грибів є і вітаміни групи В, які підтримують енергію в організмі. Гриби покращують імунітет завдяки вмісту пробіотичних речовин.

У складі грибів також є клітковина. Вона допомагає підтримати серцево-судинну систему. Ще у грибах є антиоксиданти, які захищають клітини від окислення та старіння.

Чому гриби вважаються важкими для організму?

 Фото: unsplash.com

Все тому, що нашому організму важко перетравлювати. У грибах міститься хітин, який організму людини важко перетравити. Якщо звернутися до процентів, то його склад у грибах може досягати 60%. Він необхідний для формування каркаса грибів.

Через це у людей можуть виникати розлади травлення, нудота, біль у животі. Вчені наголошують: щоб уникнути проблем, потрібно контролювати кількість грибів у раціоні та дуже ретельно їх пережовувати.

Лайфхак: при приготуванні грибних страв додавайте до них зерна чебрецю. Вони нейтралізують негативний вплив хітину на організм та покращать процес травлення.

Які гриби найкорисніші?

Фото: unsplash.com

Загалом всі гриби є дуже корисними для нашого організму. Але можна виділити найкорисніші та найпоживніші види:

  • Білий гриб. У ньому містяться білки, ферменти та харчові волокна. Вони дуже корисні для серцево-судинних системи, а також позитивно впливають на якість нігтів, волосся, шкіри (через рибофлавін у складі). Вітамінно-мінеральний склад також дуже хороший.

  • Підосичники. Вони у своєму складі містять багато калію, фосфору, клітковини, жирних кислот, вітамінів А, С, ферментів. Гриби допомагають очистити кров, судини, знизити рівень холестерину, підтримати імунітет організму.

  • Хрящ-молочник (Грузді). У них міститься велика кількість вітаміну D. Цікаво, що саме цей вид грибів найчастіше використовують для домашньої медицини. У складі містяться вітамін С, групи В та натуральні антибіотики. Вони укріплюють організм, допомагають йому відновитися після хвороби.

  • Лисички. Вони багаті цинком, вітаміном D, В, амінокислотами і міддю. Допомагають покращити зір, відновити пошкодженні клітини підшлункової, відновити правильне травлення.

  • Гливи. Ці гриби багаті на аскорбінову кислоту, вітамін D, токоферол, нікотинову кислоту. Їх вживання допоможе укріпити судини, нормалізувати тиск, вивести шлаки і токсини з організму, знизити рівень холестерину в крові.

Які найсмачніші гриби для смаження?

Смажити краще маленькі та хрусткі грибочки: рижики, опеньки, маслюки, печериці, білі гриби, гливи. Їх можна смажити цілими або розділити на ніжки та капелюшки. Ніжки додають до соусів, супів, рагу, а капелюшки чудово смакують обсмаженими з олією. Можна також приготувати смажені підберезники, підосичники, боровики та печериці.

Корисна порада: Якщо при смаженні ви випадково додали забагато солі, то все можна виправити. Просто додайте трохи лимонної кислоти — вона нейтралізує зайву сіль.

Чи можна їсти гриби кожен день?

Фото: envato.com

Їсти гриби кожен день можна! Але потрібно знати міру. Якщо ви не маєте жодних протипоказань, то їсти можна кожен день приблизно 120 г грибів.

Головні протипоказання до вживання грибів щодня (та й загалом) — це проблеми з травною системою. Наприклад, гастрит, виразка, панкреатит, ниркова недостатність тощо.

Чим шкідливі гриби?

Іноді гриби можуть нашкодити організму. Потрібно звертати увагу на те, у якому ґрунті вони виросли. Не соромтеся та спитайте продавця, чи чистим був ґрунт, де їх збирали. А все тому, що гриби можуть вбирати в себе солі важких металів з землі. Якщо з’їсти цей продукт, то він може спровокувати інтоксикацію, розлади ШКТ.

Якщо перевищити добову норму грибів, то може з’явитися нудота, слабкість, діарея, здуття. І не забувайте про протипоказання, описані вище. Людям з гастритом, виразкою та нирковою недостатністю потрібно бути дуже обережними з вживанням грибів.

З якого віку можна давати гриби дітям?

Дітям до двох років краще не включати гриби у раціон взагалі. Трошки старшим, до 5 років, можна іноді давати гливи чи печериці (не лісові). Але важливо, щоб продукт пройшов достатню термічну обробку - гриби варто проварювати не менше 30 хвилин.

Якщо дитина вже старша за 5 років, іноді можна давати грибний суп, не частіше, ніж двічі на місяць. Дітям, старшим 7 років, можна давати і лісові гриби, але все ж слідкувати за термічною обробкою. Не перенавантажуйте дитячий організм та не давайте гриби забагато чи занадто часто.

Важливо! Дітям, які мають проблеми чи порушення ШКТ, давати гриби можна лише після консультації з лікарем.

Смачні рецепти з грибів - відео

Гриби — це смачні та поживні продукти, які дуже корисні для організму. Але з ними потрібно бути обачними. Використовуйте нашу шпаргалку, щоб гриби йшли вам лише на користь!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?