Обираємо тактичний рюкзак
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Обираємо тактичний рюкзак

Обираємо тактичний рюкзак
Джерело:  online.ua

Тактичний рюкзак – важливий елемент екіпірування бійця сучасної армії, адже у нього можна покласти різноманітне військове спорядження, додаткові боєприпаси, засоби першої медичної допомоги, продукти харчування та інші речі. Такі рюкзаки виготовляються зі зносостійкої водонепроникної тканини та можуть використовуватися в екстремальних умовах. Військовий Гід розповідає, що таке тактичний рюкзак, які моделі бувають, та за якими критеріями їх слід обирати.

Види та розміри тактичних рюкзаків

Тактичні рюкзаки можна умовно розділити на два види – штурмові та рейдові. На відміну від безформних речмішків радянського зразку, вони представляють собою чотирикутну сумку з ребрами жорсткості. Відмінність між штурмовими та рейдовими рюкзаками полягає у місткості та призначенні.

Штурмовий рюкзак розрахований на завантаження в нього самих необхідних запасів з розрахунку на одну-три доби та має невеликі розміри. Рейдовий рюкзак розрахований на використання протягом набагато більшого часу, адже рейди здійснюються в середньому на відстань 50-60 км.

Рейдові рюкзаки мають більший розмір та обладнуються поясною підтримкою. Для порівняння, у штурмових рюкзаках використовуються лише лямки для кріплення на бронежилет. Об'єм тактичних рюкзаків у більшості випадків не перевищує 30 л, тоді як об'єм рейдових – до 45 л.

Більшість рейдових та штурмових рюкзаків, не залежно від їх розміру та конструкції, мають спеціальні кріплення для медичних, магазинних, гранатних та зв'язкових підсумків. Підсумками називаються невеликі за розмірами мішечки та сумки, які дозволяють переносити додаткове обладнання та озброєння.

З яких матеріалів виготовляються тактичні рюкзаки?

Для виготовлення тактичних рюкзаків використовуються міцні зносостійкі матеріали, розраховані на експлуатацію в екстремальних умовах, контакт з вологою, низькі та високі температури.

Найбільш розповсюдженими є такі матеріали:

  • нейлон – має високу міцність та невелику вагу, і при цьому не пропускає воду;

  • ріпстоп – удосконалений різновид нейлону з підвищеною міцністю;

  • бавовняне волокно з різними домішками – більш дешевий матеріал, який має суттєву вагу, тому використовується переважно в тактичних рюкзаках, призначених для коротких походів.

Тканина, з якою виготовляються тактичні рюкзаки, зазвичай, має захисне камуфляжне забарвлення – хакі, пісочний (койот), мультикам, тощо.

Що враховувати при виборі тактичного рюкзака?

Тактичні рюкзаки використовуються не тільки військовими та силовиками – завдяки своїй універсальності вони популярні серед туристів, страйкболістів, мисливців та риболовів. Обираючи такий рюкзак, в першу чергу слід враховувати його об'єм та розміри. Чим більший рюкзак, тим більше речей можна буде з собою взяти (воду, аптечку, палатку та їжу), проте зросте і вага.

Також слід звертати увагу на такі особливості:

Ширина лямок. У штурмових рюкзаках використовуються системи кріплення «MOLLE», які забезпечують комфорт при тривалому носінні. Чим ширші лямки, тим зручніше буде носити рюкзак.

Кількість відділів. Тактичні рюкзаки мають модульну структуру. У них можуть бути окремі відділи для розміщення короткоствольної зброї, приладів для спостереження, радіоприймача, вибухівки, інструментів для розмінування, тощо.

Додаткові пристосування. Деякі моделі, наприклад, оснащуються жорсткими пластинами для посилення спинки, які зменшують навантаження на хребет та відіграють роль додаткового захисту.

Не залежно від того, для яких задач ви обираєте тактичний рюкзак – він має бути зручним, містким та функціональним.

Читайте також:

Все про тактичні окуляри

Як обрати тактичні навушники

Все про тактичні рукавиці

Все про камуфляж: історія, види, забарвлення та назви кольорів

Як вибрати військову форму та доглядати за нею

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?