Перев'язочні джгути та турнікети: які бувають та чим відрізняються
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Перев'язочні джгути та турнікети: які бувають та чим відрізняються

Перев'язочні джгути та турнікети: які бувають та чим відрізняються
Джерело:  online.ua

При сильній кровотечі в результаті вогнепального чи осколкового поранення відлік йде на хвилини. Щоб якомога швидше спинити кров та врятувати життя солдату, на пошкоджену кінцівку накладають спеціальний пристрій – джгут. Військовий Гід Онлайн розповідає, які існують типи джгутів, які в них переваги та недоліки, як їх правильно використовувати.

Механічні турнікети

Combat Application Tourniquet

Найпоширенішими серед механічних турнікетів є моделі CAT (Combat Application Tourniquet) шостого та сьомого поколінь, що використовуються в армії США та в арміях деяких країн, що входять до блоку НАТО.

Впоратися з таким турнікетом можна навіть однією рукою – для цього потрібно вдягнути його на поранену кінцівку, закрутити важіль до повної зупинки кровотечі та зафіксувати джгут за допомогою клейкої стрічки.

Та варто зазначити, що через забруднення клейка стрічка може перестати функціонувати а пластиковий важіль може пошкодитися при великих навантаженнях.

SAM Extremity Tourniquet (SAM-XT)

За своїм механізмом дії турнікети SAM Extremity Tourniquet аналогічні до турнікетів CAT. Їх ключовою особливістю є система автоматичної зупинки, яка дає змогу миттєво затягнути стягуючу стрічку.
Далі турнікет фіксується міцним металевим важелем. Інноваційна технологія автоматичного блокування активує зубці, мінімізуючи ймовірність провисання, яке трапляється в інших турнікетах.

Сам же ремінець виготовлений з нейлону і не виходить з ладу при забрудненні чи намоканні. Але коштує турнікет SAM Extremity Tourniquet більше ніж його аналоги.

SOF Tactical Tourniquet-Wide (SOFTT-Wide)

SOF Tactical Tourniquet-Wide – ще один зразок непневматичного турнікету, який використовується для зупинки кровотечі в екстрених ситуаціях. Він використовується спецпідрозділами армії США.

Перевагами SOF Tactical Tourniquet-Wide є компактність, мала вага та використання металевих деталей, які надійніші за пластикові та не виходять з ладу в екстремальних умовах.

Проте вдягати турнікет SOF дещо важче, ніж інші джгути, оскільки він має тільки трикутне кріплення.

Tactical Mechanical Tourniquet (TMT)

Турникет Tactical Mechanical Tourniquet також має брашпильний принцип дії. Він оснащений змінною пряжкою, а завдяки максимальній довжині ременю 96 см, тактичний джгут можна використовувати для фіксації не тільки кінцівок, а й тазової зони.

Tactical Mechanical Tourniquet оснащений подвійним механізмом блокування, який запобігає прослизанню ременю. Головними недоліками цієї моделі можна назвати важіль з пластику та самоклейку стрічку, яка псується під дією спеки, холоду та вологи.

Ratcheting Medical Tourniquet (RMT) Tactical

Ratcheting Medical Tourniquet – багаторазовий механічний турнікет, який використовується у військах Великобританії. Серед його плюсів можна виділити надійний храповий механізм затяжки, широкі нейлонові лямки та міцний ремінь, що не прослизає.

Турнікет можна затягнути однією рукою без прикладання значних зусиль, що особливо важливо для пораненого бійця. Затягнути ремінь можна навіть зубами – достатньо просто потягнути за стропу.
Недоліком турнікету Ratcheting Medical Tourniquet можна назвати те, що пряжку зняти не можна, тому без просування кінцівки у джгут вдягти його не вийде.

Інші види джгутів

Пневматичний турнікет

Пневматичний турнікет є доволі складним пристроєм, який використовується для зупинки кровотечі в госпіталях та операційних. При цьому його використання солдатами безпосередньо на полі бою не передбачається.

Серед найбільш відомих пневматичних турнікетів можна виділити моделі Delphi Emergency Medical Tourniquet та Tactical Pneumatic Tourniquet 2. Їх конструкція включає в себе електричний насос, систему регулювання подачі-випуску повітря, манжет та систему накачки манжета.

Пневматичні турнікети є більш надійними за механічні, однак вони більш громіздкі та потребують підключення до електромережі. Окрім цього, вони коштують набагато дорожче.

Трубчастий джгут

Трубчастий джгут представляє собою гумова трубка діаметром до 1 см та товщиною стінки 2-3 мм. Він охоплює кінцівку та перев'язується вузлом, що дає змогу зупинити судинну кровотечу або кровотечу з поверхневих вен.

Для зупинення артеріальних кровотеч трубчасті джгути малоефективні. Наразі вони майже не використовуються в сучасних арміях, оскільки сильно поступаються в плані ефективності турнікетам.

Імпровізований джгут

Якщо спеціалізованих турнікетів немає в наявності, для екстреної зупинки кровотечі можна скористатися імпровізованим джгутом. Зробити його можна з ременю, мотузки або шматка будь-якої тканини.

Тканини складається у вигляді широкої стрічки, після чого нею потрібно огорнути кінцівку та зав'язати джгут на подвійний вузол. В вузол вставляється паличка, яку слід повертати до зупинки кровотечі. Після стягування джгута паличка фіксується на кінцівці за допомогою бинту чи ще одного шматка тканини.

Варто зазначити, що цей метод зупинки кровотеч малоефективний та може використовуватися лише на короткий час. Поступово такий джгут розкручується та сповзає. Окрім цього, його накладення викликає сильні больові відчуття у пораненого.

Читайте також:

Вибір тактичного шолома

Який приціл встановити на зброю

Все про бронежилети

Обираємо тактичний рюкзак

Все про тактичні окуляри

Як обрати тактичні навушники

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?