Перша допомога при обмороженні — як діяти та що не можна робити
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Перша допомога при обмороженні — як діяти та що не можна робити

Перша допомога при обмороженні — як діяти та що не можна робити
Джерело:  online.ua

У холодну пору виникає ризик обмороження. Під дією низьких температур відбувається пошкодження частин тіла, а при сильному обмороженні може навіть статися їх змертвіння, що призводить до тяжких наслідків для організму. Гід Онлайн розповідає, що таке обмороження, що при ньому потрібно робити, та як надати першу допомогу при обмороженні.

Що відбувається при обмороженні?

 Фото: envato.com

Виділяють чотири ступені важкості обмороження. Якщо початкова стадія цього процесу має відносно легкі наслідки та піддається лікуванню при своєчасній допомозі, то на останній стадії настають незворотні зміни на значних ділянках тіла.

Легке обмороження I ступеня зазвичай є наслідком нетривалої дії холоду. Воно характеризується зблідненням шкірного покриву. Уражене місце після відігрівання стає червоним, на ньому з’являється набряк. Також людина може відчувати печіння, поколювання з подальшим онімінням ураженої ділянки. Потім може з'явитися відчуття болю – як незначне, та і різко виражене. Наслідки легкого обмороження повністю проходять через 5-7 днів.

Обмороження II ступеня виникає унаслідок довшого перебування на холоді. Спочатку шкіра блідніє та втрачає чутливість, а через декілька днів на її поверхні виникають пухирі наповнені прозорою рідиною. Біль, свербіння та печіння більш виражені, ніж на попередній стадії. Потребується більше часу на одужання – принаймні 1-2 неділі. Також необхідно інтенсивніше проводити відігрів травмованої ділянки.

При обмороженні III ступеня вплив холоду на тканини зростає. Пухирі, які виникають на пошкоджених ділянках шкіри, містять кров’янисту рідину, сама шкіра стає синьо-багровою, не відчуває ніяких подразників. Спостерігається загибель тканини, а на місті пухирів утворюються добре помітні рубці. Також відпадають нігті, які потім не відновлюються, або відростають зі значними деформаціями. Рубцювання після відторгнення відмерлої тканини займає приблизно один місяць.

Обмороження IV ступеня супроводжується найбільш тяжкими наслідками. Відмирають всі шари м'яких тканин, нерідко ураження доходить до кісток та суглобів. Спостерігається сильне посиніння на ураженій ділянці шкіри, вона набуває сливового відтінку. На прилягаючих ділянках, де обмороження досягло II-III ступенів, з’являються великі червоні пухирі. Повністю втрачається чутливість кінцівки, вона стає значно холоднішою, ніж інші частини тіла.

Як зрозуміти що руки обморожені?

Як правило, в першу чергу обморожуються пальці. Першими ознаками обмороження є поколювання та печіння на шкірі. Її поверхня при цьому стає блідою. Також зменшується чутливість. Стає складно ворушити пальцями.

Виявити тяжкість ураження зразу дуже важко, для цього потрібно відігріти уражену ділянку. Якщо печіння швидко проходить, а шкіра починає рожевіти – ступінь ураження легка. У інших випадках буде відчуватися значний больовий синдром. У такому випадку необхідно негайно прийняти міри.

Як надавати першу допомогу при обмороженні та переохолодженні?

  Фото: envato.com

Для надання першочергової допомоги при переохолодженні, потерпілого слід відвести в тепле приміщення і постаратися зігріти. Найкраще для цього підходить ванна (не надто гаряча). Температура води в ній повинна бути в межах 30-40°C. Якщо ж у потерпілого обморожені кінцівки, їх спочатку треба опустити у воду, температура якої не більше 20°C, після чого впродовж 20-30 хв поступово довести температуру води до 40°C.

Після того, як людина зігрілася, необхідно дати їй вдягтися у сухий теплий одяг, покласти у ліжко, зверху накрити теплою ковдрою. Також можна дати теплий солодкий напій або їжу, яка містить багато цукру. Всі ці міри стосуються людей, які знаходяться при свідомості. Якщо ж людина втратила свідомість, це свідчить про сильне переохолодження. Також можливе обмороження кінцівок III- IV стадій. У такому випадку необхідна негайна госпіталізація.

До прибуття лікарів необхідно потурбуватися про те, щоб людина не зазнавала подальшої дії холоду. Її потрібно укрити, а обморожені кінцівки - знерухомити за допомогою пов’язки, після чого обережно обмотати теплоізоляційним матеріалом (вата, ковдра, одяг). Слід пам’ятати, що відігрівання має бути поступовим. Також поступово має відновитися кровообіг.

Чого не можна робити при обмороженні?

  Фото: envato.com

При обмороженні забороняється робити наступні речі:

  • розтирати обморожені ділянки тіла снігом – це може призвести до пошкодження кровоносних судин, а в пошкоджені ділянки шкіри може потрапити інфекція;

  • швидко відігрівати обморожені кінцівки біля багаття або в гарячій воді – це сприяє утворенню тромбів в судинах, в результаті чого процес руйнування уражених тканин стає ще більш інтенсивним;

  • вживати алкоголь – під його дією відбувається розширення судин, тоді як відчуття тепла насправді оманливе.

Також не бажано прикладати до обморожених ділянок шкіри гарячі предмети – через втрату чутливості можна отримати опік, який тільки ускладнить одужання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?