Пет-терапія або як тварини лікують людей
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Пет-терапія або як тварини лікують людей

Пет-терапія або як тварини лікують людей
Джерело:  online.ua

Вченими доведено, що спілкування з котами, собаками, кіньми, кроликами та іншими тваринами зміцнює імунітет та нервову систему людей, позитивно впливає на психологічний стан людини і не тільки. Гід Онлайн розібрався, які хвороби можуть лікувати тварини, що таке пет-терапія та як вона працює.

Що таке пет-терапія?

Фото: unsplash.com

Пет-терапія (від англ. pet – «домашня тварина, улюбленець») – це використання тварин при лікуванні та профілактиці різних захворювань, зокрема проблем з серцево-судинною системою, а також психічних розладів. Як показали дослідження, тварини позитивно впливають на стан пацієнтів, що мають аутизм, емоційні порушення, посттравматичний синдром, шизофренію, депресію або пагубні залежності.

Тварин, що надають емоційну підтримку, не потрібно навчати якимось специфічним навикам. Достатньо, щоб між вихованцем та власником було дружелюбне ставлення та утворився емоційний зв’язок. Також немає обмеження по видам тварин – головне, щоб вихованець просто подобався людині.

Обмеженнями щодо проведення пет-терапії можуть бути лише алергія на шерсть та фобія перед певними видами тварин.

Як працює пет-терапія?

На думку прибічників даної методики, спілкування з тваринами та догляд за тваринами допомагає стабілізувати емоційний стан людини. Власник домашнього улюбленця стає більш урівноваженим, може розслабитися під час нервового напруження. Також тварини допомагають людині підвищити самооцінку та соціалізуватися після сильного потрясіння.

Разом з чотирилапим другом людина не відчуває себе самотньою та покинутою, вона стає менш дратівливою та починає контролювати свої емоції. Науково доведено, що навіть після кількох хвилин спілкування з твариною, що подобається, в організмі людини починають виділятися гормони радості – ендорфіни та окситоцин.

Собаки

Фото: unsplash.com

Собаку вважають найпопулярнішим чотирилапим «психотерапевтом» серед домашніх тварин. Завести собаку рекомендують людям, що страждають від депресії, часто піддаються стресам та мають проблеми з нервовою системою. Для емоційною підтримки підійде пес будь якої породи та розміру, головне, щоб між ним та господарем склалися дружні відносини.

Кішки

Фото: unsplash.com

Кішок часто заводять у будинках для людей похилого віку, лікарнях та школах. Існують навіть спеціальні кафе, де можна посидіти з кішкою на руках. Ці тварини заспокоюють нерви, допомагають зняти стрес та лікують від безсоння, адже присутність кішки поряд створює відчуття захищеності. Котяче муркотіння дає змогу розслабитися, а при погладжуванні кішки виділяється гормон радості – окситоцин.

Коні

Фото: unsplash.com

Коні використовуються для психотерапії людей з алкогольною та наркотичною залежністю, а також дітей з синдромом Дауна та ДЦП. Не обов’язково вміти їздити верхи – суттєво покращить самопочуття й догляд за кіньми. Також відмічається, що коні здатні розпізнавати та імітувати людські емоції, тому пет-терапія за участю цих тварин рекомендована людям, що зазнали сильного стресу чи емоційного потрясіння.

Дельфіни

Фото: unsplash.com

Дельфінотерапія – це окремий вид медико-психологічної реабілітації та пет-терапії. Граючи з цією твариною та виконуючи спеціальні вправи, людина починає краще себе почувати, позбавляється від страхів та тривог. Так, наприклад, дельфінотерапію рекомендують дітям з ДЦП, затримкою розумового розвитку, аутизмом, синдром дефіциту уваги і гіперактивності, синдромом Дауна та іншими психічними розладами.

Кролики

Фото: unsplash.com

Кролика можуть завести люди, які з якихось причин не можуть доглядати за кішкою чи собакою. Ця тварина тиха, спокійна, не потребує особливого догляду. Спостерігання за кроликами допомагає зняти стрес та заспокоїтися, а прогладжування цих милих тварин сприяє розвитку дрібної моторики. Та перед тим як придбати кролика в зоомагазині, потрібно пересвідчитися, що тварина ручна і звикла до людей.

Рептилії

Фото: unsplash.com

Рептилії – це доволі екзотичні тварини, і догляд за ними підходить далеко не кожному. Тим не менше, дослідження показали, що рептилії допомагають відволіктися від негативних переживань та навіть лікують депресію. Вся справа у тому, що доглядати за рептилією не дуже просто, але цікаво. Тому людина буде зайнята цим процесом і зможе таким чином позбутися смутку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?