Петерболд — велюрова кішка з зухвалим характером: особливості та догляд
Категорія
Коти
Дата публікації

Петерболд — велюрова кішка з зухвалим характером: особливості та догляд

Петерболд — велюрова кішка з зухвалим характером: особливості та догляд
Джерело:  online.ua

Петерболд - молода порода кішок, що виникла в результаті схрещування орієнтальних кішок з донськими сфінксами і сіамськими кішками. Ці кішки примітні не тільки своєю відмінною шерстю або її відсутністю, а й характером. Онлайн Гід розповідає все, що потрібно знати про породу петерболд - який характер у цих унікальних кішок та як за ними доглядати.

Як з'явилася порода кішок петерболд?

 Фото: flickr.com

Походження породи кішок петерболд доводиться на 90-і роки ХХ століття, в Санкт-Петербурзі в Росії. Саме там заводниця орієнтальних, сіамських і донських порід Ольга Миронова пов'язала самця донського сфінкса з орієнтальної самкою.

Кошенята з посліду були використані для подальшої роботи над новою породою. Коти були послідовно зав'язані з сіамськими кішками, що дало кішкам виняткову красу, завдяки якій ця порода швидко завоювала популярність у всьому світі.

У 1997 році TICA визнала нову породу і визначила точний зразок кішки петерболд.

Як виглядає кішка породи петерболд?

Фото: flickr.com

Петерболд - кішка середнього розміру. Для неї характерна дуже струнка фігура, типова для східних порід. Маса тіла петерболдів коливається в межах від 3 до 7 кг, але це залежить від статі породи - самці важче самок.

Кінцівки довгі і сухі, з вираженою мускулатурою. Задні лапи довші за передні, овальні і середнього розміру, з дуже довгими пальцями. У кішок тонкий і довгий хвіст, хлистової форми.

Голова тварини подовжена, клиновидна. Сильно окреслені вилиці і прямий профіль, видимі лінії або зморшки на лобі підкреслюють східний характер кішки.

Вуха дуже великі, широкі біля основи, низько посаджені. Очі мигдалеподібної форми, середнього розміру, колір необов'язково повинен відповідати забарвленню шерсті.

Кішка породи петерболд справляє враження лисого кота, що не зовсім так. Бувають кішки жорсткошерстні або голі. Серед лисих також є варіанти - повністю лисий, велюровий і з персиковими залишками волосся.

У лисих котів шкіра м'яка і бархатиста, злегка липка від натурального шкірного сала. У рудиментарних кішок шерсть вкриває приблизно на 10% тіла, зазвичай це тонкий підшерсток і вуса.

Велюрові кішки цієї породи мають шерсть приблизно на 30% тіла, їх шкіра нагадує замшу. Цей різновид найчастіше плутають з повністю лисою кішкою, тому що тільки поблизу можна побачити щетину вовни і шкіру кішки. Велюрові кішки, як правило, втрачають цю шерсть з віком.

У персикових петерболдів шерсть досить жорстка, часто кучерява, не довше 5 мм. У жорсткошерстних кішок шерсть сама густа, але неоднорідна. Це хутро унікальне тільки для цієї породи - більше ніде ви його не знайдете. Буває, що у кішок породи петерболд різні типи вовни в залежності від частини тіла.

Шерсть може бути однотонною або тигровим будь-якого забарвлення.

Який характер у кішки петерболд?

Фото: flickr.com

Це ласкава і ніжна тварина. Вона легко виходить на контакт і ділиться своєю любов'ю з кожним членом сім'ї - за умови, що вони поважають простір кішки. Кішки породи петерболд охоче беруть участь в сімейному житті і в усіх видах людської діяльності.

Співчуття породи проявляється в їх схильності підбадьорювати в поганий день - танці та балетна акробатика іноді виглядають дуже кумедно і, безумовно, змусять вас відчувати себе краще.

Петерболд - порода весела, товариська і рухома, з ними неможливо занудьгувати. Такий кіт всюди, і з його зухвалим характером і постійним бажанням грати доведеться миритися. Однак він досить терплячий і завдяки своїй чуйності та допитливості знайде собі заняття, якщо господар буде працювати.

Ці кішки дуже активні, тому в будинку обов'язково повинна бути висока і міцна когтеточка. З особинами і тваринами крупнішими, ніж вони самі, кішки досить обережні в спілкуванні. При в'язці слід проводити відповідну соціалізацію, а самих особин відбирати насамперед по характеру.

Ці кішки люблять бути в центрі уваги, вони не терплять самотності - навіть одномоментної. Як східна порода, вони також досить балакучі, але менше, ніж сіамські або тайські кішки.

Завести кошенят цієї породи - завдання не з легких. Ця порода тільки набирає популярність. При виборі племінної ферми зверніть увагу на те, чи входить вона в справжню котячу асоціацію, на наявність тестів, записів і родоводів. Необхідно відвідати племінну ферму, познайомитися з господарями і котячим сімейством. Деякі породи вимагають генетичного тестування.

Як доглядати за кішкою породи петерболд?

 Фото: flickr.com

Як порода східного типу, ця кішка більш схильна до очних захворювань. Поширеним захворюванням є генетична прогресуюча атрофія сітківки - тепер це можливо виявити за допомогою відповідних тестів.

Крім того, ці кішки можуть страждати шкірними захворюваннями. Часто в них виникає й харчова алергія, що виявляється сверблячкою або навіть атопічним дерматитом. Тому гігієна котячого інвентарю та аксесуарів дуже важлива.

Через відсутність шерсті або її залишкової кількості така кішка погано переносить перепади температур. Вона схильна до як перегріву, так і сильного охолодження. Якщо кішка з пізньої осені до весни хоче гуляти на балконі, варто подумати про те, щоб привчити її до одягу - наприклад, до бавовняного светру. Влітку тварині необхідний захист від сонця і забезпечення тінню.

Кішки породи петерболд не схильні до повноти. Це пов'язано з їх високою активністю. Дієта кішки повинна бути багата тваринним білком, що дозволить швидко відновити м'язи після гри, а також зберегти міцні кістки.

Ці кішки можуть забути про воду. Щоб спонукати їх до питва, варто придбати котячий фонтан. Для цікавих і активних кішок цієї породи необхідно мати сітку на балконі і встановити решітки в відкидних вікнах, щоб вони могли прогулюватися.

Цікаві факти про кішок породи петерболд

Фото: flickr.com

  • Хоча ці кішки в цілому здорові, середня тривалість їхнього життя становить 12 років.

  • У петерболдів шерсть може частково випадати з віком - це абсолютно нормально.

  • Вуса у таких котів кучеряве, у голої породи вони можуть бути відсутні зовсім.

  • Петерболдів не можна схрещувати з канадськими сфінксами, так як це призводить до ускладнень на генетичному рівні, що шкодить обом породам.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?