Підготовка до зими під час війни
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Підготовка до зими під час війни

Підготовка до зими під час війни
Джерело:  online.ua

Зима 2022-2023 років буде для українців надзвичайно складною. Навіть якщо ваше місто знаходиться у глибокому тилу, немає ніяких гарантій, що через ворожі обстріли об'єктів критичної інфраструктури ви не залишитеся без опалення, водопостачання, газу та зв'язку. Щоб витримати зимовий період, треба запастися певним набором речей та підготувати своє житло. Військовий гід онлайн розповідає, що потрібно придбати до приходу холодів та як утеплити помешкання.

Теплий одяг та взуття

Скоріше за все, теплий одяг вам знадобиться не тільки на вулиці, а й вдома. Щоб не замерзнути у будинку чи квартирі, варто придбати теплозберігаючу спідню білизну – термобілизну. Така білизна виготовляється з інноваційних матеріалів та користується популярністю у військових, рибалок, мисливців та туристів.

Також слід пам'ятати, що найкраще тепло зберігається під декількома шарами одягу, тому без светрів, регланів, кофт та домашніх штанів (бажано з вовни чи інших натуральних матеріалів) обійтися не вдасться. В нагоді стане й спортивний костюм з флісовою підкладкою та хутряний жилет.

Щоб уберегти ноги від постійного переохолодження вам знадобляться теплі шкарпетки. Найкраще підійдуть для цього шкарпетки з овечої вовни та бавовни. Не потрібно забувати утеплені устілки для взуття. Також існують устілки з підігрівом. Вони мають вбудований нагрівальний елемент, який живиться від акумулятора або батарейок.

Ковдри та пледи

Під час опалювального сезону температура в квартирах не перевищуватиме 18-19°C. Якщо ви не переносите холод, постарайтеся запастися теплими ковдрами та пледами. Знову ж таки, синтетику краще не брати, віддавайте перевагу вовні, бавовні, верблюжій шерсті, і т.д.

Зігрітися вночі допоможе спальний мішок. Конструкція спального мішка забезпечує кращу ізоляцію від холоду, ніж звичайна ковдра. Саме тому його беруть з собою у походи туристи, альпіністи та спелеологи. В якості наповнювача у спальних мішках, зазвичай, використовується пух водоплавної птиці або синтетичні матеріали.

Ліхтарики, нічники та інші автономні освітлювальні прилади

На той випадок, якщо у вас виникнуть проблеми з постачанням електроенергії, ви зможете скористатися ліхтариками та нічниками, які працюють від батарейок чи акумулятора. Подбайте заздалегідь, щоб у вас була достатня кількість освітлювальних приладів та батарейок до них.

Харчові продукти та вода

Слід заздалегідь запастися продуктами, які мають значний термін придатності. М'ясні консерви та консервовані овочі не потребують особливих умов зберігання, тому для них не обов'язково потрібен холодильник. Те ж саме стосується домашньої консервації. Також можна закупити достатню кількість круп, солі, цукру та їжі швидкого приготування. Не зайвими будуть і сухофрукти, які довго не псуються.

Обов'язково подбайте про запаси питної води. Якщо виникнуть проблеми з водопостачанням, бутильована вода дуже швидко зникне з полиць магазинів, і ви просто можете не встигнути її придбати. Окрім води питної, вам знадобиться вода для технічних потреб та особистої гігієни. Її можна набрати в каністри, бутлі, каструлі чи звичайні пластикові пляшки.

Придбайте також про корм для тварин, якщо ви їх тримаєте. Корм в гранулах довго зберігається та не потребує приготування. Також запасіться наповнювачем для лотків та ветеринарними медикаментами.

Лікарські препарати

Якщо ви маєте хронічні захворювання, наприклад алергію, або у вас проблеми з тиском, краще запасіться необхідними медикаментами. Також у вас має бути достатній запас противірусних, знеболювальних, антигістаминних та заспокійливих препаратів. Окрім цього, купіть в аптеці льодяники від болю у горлі та пігулки для лікування шлунково-кишкових розладів.

Газовий балон

При відсутності центрального газопостачання готувати їжу та кип'ятити воду можна буде на газовому балоні. Якщо встановити балон, наприклад у невеликій квартирі, немає можливості, можна запастися газовим пальником (горілкою) зі змінними балончиками. Такими приладами користуються туристи та мандрівники.

Пічка-буржуйка

Пічка-буржуйка проста у використанні, але вона потребує великої кількості палива та погано тримає тепло. Топити буржуйку можна дровами, вугіллям та навіть меблями у разі необхідності.

Також вона підійде для готування їжі та підігрівання води. Та не варто забувати про правила безпеки експлуатації буржуйки – її не можна ставити впритул до стіни або інших несучих конструкцій. На підлогу під нею бажано постелити лист металу.

Генератори на дизелі та бензині

У якості тимчасового рішення при відсутності світла можна скористатися дизельними або бензиновими генераторами. Для тимчасового освітлення невеликого будинку буде достатньо генератора потужністю до 3 кВт, який за годину спалює близько 1 л палива.

Та такий метод підходить для приватних будинків, адже розміщувати генератор в квартирі досить небезпечно – прилад виділяє небезпечний для життя чадний газ. У крайньому випадку його можна розмістити у окремій ізольованій кімнаті з хорошою вентиляцією.

Як зменшити теплові втрати у будівлі?

Зробити житло більш енергоефективним, не витрачаючи багато коштів, можна наступними способами способи:

  • Щілини у вікнах та дверях, через які виходить тепло, слід заклеїти клейкою стрічкою. Також можна використати прозорий герметик, монтажну піну, поролон та парафін.

  • Утеплити стіни можна килимами – це виглядає не дуже естетично, але метод дієвий. На підлозі також мають бути килими.

  • У ясну погоду краще прибрати штори з вікон – сонячні промені гріють навіть якщо на вулиці мороз. На ніч, навпаки, на вікна можна повісити додаткові покривала.

  • Ефективність радіаторів можна підвищити за допомогою саморобних відбивачів тепла – вони виготовляються з листів картону обклеєних фольгою.

  • Якщо є можливість нагріти воду – заправте водяну грілку та покладіть у постіль, спати буде набагато комфортніше.

Читайте також:

Що має бути у тактичній аптечці

Зимове екіпірування ЗСУ

Вибір тактичного шолома

Який приціл встановити на зброю

Все про бронежилети

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?