Про що свідчить безлад у домі та як його позбутися
Категорія
Стиль життя
Дата публікації

Про що свідчить безлад у домі та як його позбутися

Про що свідчить безлад у домі та як його позбутися
Джерело:  online.ua

Існує думка, що люди, у яких дома безлад, мають якісь психічні захворювання. Це не завжди так, адже людині елементарно може не вистачати часу на прибирання і дана ситуація для неї – тимчасова прикрість. Проте є інша категорія людей, для яких хаос у кімнаті – звична справа. Онлайн Гід розповідає, про що свідчить безлад у домі та як він впливає на життя.

Чому у домі виникає безлад?

Фото: envato.com

У деяких господарів житло нагадує склад. Одяг, замість того, щоб акуратно висіти та бути зложеним в шафах, завжди розкиданий по всій кімнаті, взуття валяється в прихожій, на кухні у них постійно гори немитого посуду, а щоб знайти якусь річ, треба перебрати цілу купу мотлоху.

У такого хронічного хаосу може буди декілька причин:

  • погані звички – якщо в сім’ї із завжди було заведено складувати речі як попало, така тенденція буде передаватися із покоління в покоління і надалі;

  • внутрішня дисгармонія – іноді побутові проблеми можуть бути наслідком чогось більшого аніж простої неорганізованості, наприклад самотності, розчарування у житті, невпевненості у собі та інших негативних переживань;

  • небажання розставатися з улюбленими речами – деякі люди полюбляють складувати непотрібні речі, прикриваючись формулюванням «ще знадобиться», в результаті мотлох накопляється не тільки в гаражі чи на балконі, а й у житловому приміщенні;

  • відсутність системного підходу – для того щоб речі на завалювали навколишній простір, вони повинні правильно відсортовані (зимові, літні, для спорту, для ділових зустрічей), та розложені по шафам.

Кожна ситуація потребує індивідуального розгляду та вирішення. Тому, перш ніж засуджувати людину за те, що вона розвела безлад у кімнаті, потрібно розібратися у причинах такого становища.

До чого може призвести безлад?

 Фото: envato.com

Численні медичні дослідження показують, що безлад не тільки створює дискомфорт для мешканців, а й загрожує їхньому здоров’ю. Ось найбільш поширені проблеми:

  • виникнення і розвиток патологій органів дихання – у неприбраному приміщенні можуть розмножуватися та поширюватися шкідливі мікроорганізми, пліснява та грибок, які здатні викликати алергію, астму та інші захворювання;

  • можливість отримати травму – серед мотлоху можуть знаходитися потенційно небезпечні предмети, на які господар може випадково наступити чи наштовхнутися;

  • проблеми з організованістю – якщо господар не знає, де знаходиться його сорочка, брюки, ноутбук чи мобільний телефон, не може бути і мови про швидке збирання на роботу;

  • непродуктивність роботи – якщо справа все ж таки дійде до прибирання, воно займе набагато більше часу у порівнянні з тим, якщо речі були б на своїх місцях;

  • психічні розлади, при яких людина не прибирається дома – мова йде про важку депресію, шизофренію чи інші захворювання.

Проблема багаторазово погіршується, коли в заваленому мотлохом домі проживає сім’я з дітьми. Такий образ життя стає нормою і передається наступним поколінням. Також постійно виникають конфлікти та сварки. А ще неприємностей прибавляється, якщо у будинку живуть домашні тварини. Неприбрані шерсть, слина, продукти життєдіяльності улюбленця можуть стати благо приємним середовищем для розмноження мікробів та бактерій.

Безлад з точки зору езотерики та психології

Фото: envato.com

Згідно з древньою китайською методикою фен-шуй, обстановка в домі напряму впливає не тільки на фізичне, а й на ментальне здоров’я людини. Вона відображається на її відносинах з оточуючими та фінансовому благополуччі. В постулатах цього вчення вказано, що безлад в окремо взятій житловій зоні впливає на рух енергії Ци. А це, в свою чергу, призводить до хвороб та негараздів для господаря та його сім’ї.

Якщо неприбраність дому пов’язана з проблемами психологічного характеру, вона часто призводить до таких наслідків:

  • підвищення тривожності й невпевненості в собі;

  • поглиблення депресивного стану, апатія та небажання нічого міняти у житті;

  • погіршення соціальної активності, труднощі з організацією робочого простору;

  • погіршення настрою та зниження концентрації.

Нерідко психологічні проблеми мають люди похилого віку, які при відсутності допомоги зі сторони родичів та близьких, влаштовують в помешканні справжнє звалище непотребу.

Як позбутися безладу в домі?

Фото: envato.com

Існуює така фраза «порядок у домі – порядок у голові». Психологи використовують спеціальні прийоми, які дозволяють людям вийти зі складної життєвою ситуації, яка стала причиною безладу у помешканні. Вони радять почати з того, щоб позбавитися непотребу.

Зламані, пошкоджені, застарілі речі, а також речі з вичерпаним строком придатності мають бути відправлені на смітник. Після цього потрібно провести ретельну «каталогізацію», розклавши все по поличкам. Не варто забувати й про прибирання на кожних вихідних – це допоможе запобігти накопленню непотреба та бруду у приміщенні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?