Різдвяне меню: 12 пісних страв для Святвечора
Категорія
Рецепти
Дата публікації

Різдвяне меню: 12 пісних страв для Святвечора

Різдвяне меню: 12 пісних страв для Святвечора
Джерело:  online.ua

За традиціями на столі у Святвечір, 6 січня, має бути 12 страв - всі вони повинні бути пісні. Чому саме 12 страв? Про це існує багато міфів і легенд, але точно не відомо. Можливо, це пов’язане з кількістю місяців у році: по кожній страві на кожен місяць. А можливо, така цифра пов’язана з кількістю апостолів. о приготувати на Святвечір? Гід Онлайн підготував 12 пісних рецептів, які можна приготувати до Різдва.

Кутя - рецепт головної страви на Святвечір

Головною стравою Різдва є кутя. За традиціями, кутя пов’язана з поклонінням Богу. Для того, щоб покращити свої статки та прожити увесь майбутній рік в злагоді, потрібно розпочати вечерю на Святвечір з ложки цієї страви і закінчити нею ж. Загалом існує три види куті: Багата — на Різдво, Щедра — на Старий Новий рік і Голодна — на Хрещення.

Тому на Різдво прийнято готувати страву з багатьма інгредієнтами. Адже чим багатша кутя на Різдво, тим ліпше. Основою куті можуть бути зерна пшениці, перловки, ячменя і рису. Пропонуємо цікавий варіант приготування страви.

Інгредієнти:

  • Пшениця – 1 склянка;

  • Мак – 4 ст.л.;

  • Волоський горіх – половина склянки;

  • Цукати, сухофрукти – 5 ст.л.;

  • Мед.

Приготування:

  1. Попередньо замочіть зерна на кілька годин у холодній воді. Потім проваріть зерна до готовності протягом 3 годин.

  2. Сухофрукти, мак і цукати обдайте кип’ятком.

  3. Змішайте пшеницю, горішки, мак, сухофрукти і заправте страву медом.

Як приготувати кутю — відео

Узвар - рецепт різдвяного напою

Фото: envato.com

Традиційний святковий напій, який обов’язково має бути на столі, — це узвар. Він символізує життя, яке Бог подарував кожному з нас. Цей напій є одним з головних на столі Щедрого вечору і Різдва. Його основу складають сухофрукти і вода. Додавати можна все, що забажає душа, але традиційно хазяйки додають сушені яблука і груші, вишню, курагу, плоди глоду.

Нам знадобиться:

  • Чорнослив – 100 г;

  • Сушені груші – 100 г;

  • Вишні сушені – 50 г;

  • Мед – за смаком;

  • Вода – 3 л.

Приготування:

  1. Обдайте всі сухі інгредієнти кип’ятком та гарно промийте.

  2. Додайте їх у воду та поставте варитися на маленький вогонь.

  3. Коли закипить вода, проваріть напій ще 20-30 хвилин, вимкніть воду і дайте постояти трохи під кришкою.

Закуска на Святвечір - рецепт

Фото: envato.com

На традиційному різдвяному столі однією зі страв є закуски. Але це не звичні брускети або рулетики, які ми звикли готувати на інші свята. Не забувайте, що навіть закуски на столі мають бути пісними.

Тут у нагоді стають домашні заготовки та соління. Діставайте з полиць та антресолей закатані огірки, помідори, гриби. Викладайте на тарілку асорті з солінь та подавайте їх до столу.

Салат на Святвечір - пісний рецепт 

Фото: envato.com

Звичні олів’є та мімоза не підійдуть для святкового пісного столу. Саме тому їм на заміну потрібно приготувати легкий салат з дозволених продуктів. На допомогу приходить всім відомий салат з буряком. Кожна господиня має власний рецепт бурякового салату, туди додають квашену капусту, рибу, соління. Ми пропонуємо універсальний варіант.

Нам знадобиться:

  • Буряк – 4 шт.;

  • Огірки солоні – 4 шт.;

  • Картопля – 5 шт.;

  • Морква – 2 шт.;

  • Зелений горошок консервований – 1 банка;

  • Соняшникова олія.

Приготування:

  1. Відваріть буряк, морву, картоплю до готовності, очистіть і наріжте кубиком.

  2. Солоні огірки також наріжте кубиком.

  3. Змішайте підготовлені інгредієнти, додайте консервований горошок, перемішайте, посоліть і заправте соняшниковою олією.

 Різдвяний борщ - рецепт

Фото: unsplash.com

На Різдво господині зазвичай готують смачний борщ. Але у нього дуже цікавий рецепт - пісний. Його готують не на звичному м’ясному бульйоні, а на овочевому. До речі деякі хазяйки навіть готують борщ з додаванням риби, на рибному бульйоні. Але ми пропонуємо рецепт традиційної пісної страви

  • Капуста – 300 г (четвертина середнього качану);

  • Буряк, морква, лук – по 1 шт.;

  • Картопля – 3 шт.;

  • Квасоля – 1 склянка;

  • Томатна паста – 30 г;

  • Часник – 2 зубці;

  • Сіль, перець за смаком

Приготування:

  1. Для початку замочіть квасолю у холодній воді і дайте їй постояти 3-4 години, а краще на всю ніч.

  2. Капусту тоненько нашинкуйте, картоплю, буряк, моркву наріжте кубиком.

  3. Налийте в каструлю приблизно 2 літри води, покладіть квасолю, спеції, поставте на вогонь.

  4. Через 30 хвилин додайте в каструлю овочі, доведіть до кипіння і варіть до м’якості овочів (особливо картоплі).

  5. Потім додайте томатну пасту, розмішайте, проваріть ще хвилин 5 і вимкніть.

Гаряча страва на Святвечір - рецепт

Фото: unsplash.com

На свято прийнято готувати пісну страву з грибів та капусти. Ця страва на столі стане символом продовження роду, сили та краси. Загалом готувати капустяні рулети можна з абсолютно різними начинками. Зазвичай це м’ясний фарш, але в умовах посту правила змінюються. Тепер начинкою можуть стати гречка, рис, рибний фарш або гриби.

Нам знадобиться:

  • Капуста савойська – 1 шт.;

  • Морква – 1 шт.;

  • Цибуля – 1 шт.;

  • Гриби – 300-400 г;

  • Рис – 100 г.

Приготування:

  1. Капусту розберіть на листи і обдайте кип’ятком, щоб вони стали м'якими.

  2. Відваріть рис до півготовності, натріть моркву на тертці, наріжте гриби кубиком.

  3. В кожен листок капусти викладіть начинку та щільно загорніть.

  4. Поставте рулети з капусти тушкуватися на середньому вогні протягом 30-40 хвилин.

Пісні вареники на Святвечір - рецепт

Другою гарячою стравою на Різдво є пісні вареники. Їх готують з грибами, картоплею і цибулею, і навіть з рибою. Ця страва є символом злагоди, гармонії і достатку в родині. Головна фішка в тому, що рецепт до Різдва є абсолютно пісним, без заборонених продуктів.

Нам знадобиться (для тіста):

  • Кефір – 200 мл;Борошно – дві склянки;Соняшникова олія – 2 ст.л.;Сіль, сода 2 по половині ч.л.

Для начинки:

  • Гриби (на вибір) – 300 г;

  • Цибуля – 1 шт.;

  • Оливкова олія.

Приготування:

  1. Кефір, олію, сіль, соду змішуємо, потроху всипаємо муку, замішуючи тісто.

  2. Гриби та цибулю нарізаємо кубиком, обсмажуємо на пательні хвилин 15, майже до готовності.

  3. Тісто розкачуємо, вирізаємо кружечки, в центр накладаємо начинку. Зліплюємо вареники.

  4. Готові вареники відварюємо 7-10 хвилин і подаємо до столу.

Як приготувати пісні вареники — відео

Картопляна страва на Святвечір

Фото: pixabay.com

Незамінними є страви з картоплі на столі до Різдва. Найкращий варіант — просто відварна картопля з кропом. З картоплі можна приготувати смачні деруни ( без яєць), запікти її з грибами, обсмажити, або навіть наслідувати сучасні тренди і приготувати картоплю фрі. Для більшого смаку можна приготувати пісний соус з зеленню та часником. Пропонуємо швидкий і простий варіант вареної картоплі.

Нам знадобиться:

  • Картопля – 500 г;

  • Кріп – середній пучок;

  • Оливкова або соняшникова олія

Приготування:

  1. Картоплю очистіть та відваріть до готовності.

  2. Зверху посипте кропом (якщо не маєте пучок живого, можете замінити на сушений) та полийте олією.

  3. Добре перемішайте і подавайте до столу.

Овочеве рагу - рецепт

Фото: unsplash.com

Ще одна страва, яка має доповнити традиційний стіл до Різдва — овочеве рагу. Воно пісне, а значить ідеально підійде до столу. Готується дуже просто і швидко, його основу складають улюблені овочі. Приготувати його можна як на одній пательні, так і порційно у горщиках. Пропонуємо варіант різдвяного рагу.

Нам знадобиться:

  • Картопля – 5 шт.;

  • Кабачки – 4 шт.;

  • Морква – 1 шт.;

  • Часник – 3 зубці;

  • Томати – 3-4 шт.

Приготування:

  1. Картоплю, кабачки, моркву очищуємо і нарізаємо кубиком. Так само ріжемо і помідори. Часник очищуємо.

  2. Картоплю з морквою обсмажуємо на пательні, через 10-15 хвилин додаємо кабачки, і ще через 10-15 хвилин томати. Вичавлюємо часник і добре перемішуємо.

  3. Ставимо вогонь на мінімум і тушкуємо овочі ще протягом 15 хвилин, іноді помішуючи. Потім вимкніть вогонь і дайте рагу настоятися під кришкою.

Запечена риба на Святий вечір - рецепт

Фото: unsplash.com

На столі на Святий вечір обов’язково має бути рибна страва. Яка саме буде риба та яким чином приготована — не важливо. Зазвичай до Різдва готують коропа, ляща або лосося. Пропонуємо смачний рецепт запеченої риби у духовці.

Інгредієнти:

  • Філе форелі – 500 г;

  • Спеції для риби — 15 г;

  • Соняшникова олія;

  • Лимон – 3 скибки

Приготування:

  1. Філе форелі змастіть олією, додайте спеції.

  2. Поставте в духовку, розігріту до 200 градусів на 40 хвилин.

  3. Пред подачею, прикрасьте лимоном. За бажанням можна додати свіжі або запечені овочі.

Смачний хліб на Різдво - рецепт

Фото: unsplash.com

Дуже важливим є святковий хліб на Різдво. Адже з давніх-давен саме хліб був символом добробуту, фінансового благополуччя, гармонії в родині. Вважається, що домашній хліб дарує всім, хто його скуштує, енергію, здоров’я, силу. Спекти його можна в будь-якому вигляді: пампушки, каравай або брусочком. Різдвяний хліб відрізняється своєю ситністю і цікавим смаком.

Нам знадобиться:

  • Борошно – 300 г;

  • Дріжджі – 1 упаковка (5г);

  • Сочевиця – 100 г;

  • Морква – 1 шт.;

  • Олія соняшникова або оливкова;

Приготування:

  1. Змішуємо дріжджі, борошно, соняшникову олію, додаємо трохи води і замішуємо тісто.

  2. Відварюємо сочевицю, натираємо моркву і додаємо до тіста.

  3. Викладаємо тісто у форму, випікаємо при температурі 200 градусів приблизно 25-30 хвилин.

Пісний десерт на Святвечір - рецепт

Традиційний різдвяний смаколик, що подобається і дорослим, і дітям — це печенні яблучка з медком. Це простий рецепт, котрий дуже швидко готується. Наші предки асоціювали яблука з любов’ю та злагодою, тому вони обов’язково повинні бути на святковому столі.

Нам знадобиться:

  • Яблука – 6 штук;

  • Мед – 6 чайних ложок;

  • Волоські горіхи – 50 г;

  • Кориця

Приготування:

  1. З яблук вирізається центр, а в середину викладаються мед, горіхи і посипаються корицею.

  2. Викладіть яблука на деко, застелене пергаментним папером, в запікайте 20 хвилин при температурі 180 градусів.

Як приготувати печені яблука — відео

Смачного Святвечора та Різдва Христового! Зі святом!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?