Різдвяне меню: 12 пісних страв для Святвечора
Категорія
Рецепти
Дата публікації

Різдвяне меню: 12 пісних страв для Святвечора

Різдвяне меню: 12 пісних страв для Святвечора
Джерело:  online.ua

За традиціями на столі у Святвечір, 6 січня, має бути 12 страв - всі вони повинні бути пісні. Чому саме 12 страв? Про це існує багато міфів і легенд, але точно не відомо. Можливо, це пов’язане з кількістю місяців у році: по кожній страві на кожен місяць. А можливо, така цифра пов’язана з кількістю апостолів. о приготувати на Святвечір? Гід Онлайн підготував 12 пісних рецептів, які можна приготувати до Різдва.

Кутя - рецепт головної страви на Святвечір

Головною стравою Різдва є кутя. За традиціями, кутя пов’язана з поклонінням Богу. Для того, щоб покращити свої статки та прожити увесь майбутній рік в злагоді, потрібно розпочати вечерю на Святвечір з ложки цієї страви і закінчити нею ж. Загалом існує три види куті: Багата — на Різдво, Щедра — на Старий Новий рік і Голодна — на Хрещення.

Тому на Різдво прийнято готувати страву з багатьма інгредієнтами. Адже чим багатша кутя на Різдво, тим ліпше. Основою куті можуть бути зерна пшениці, перловки, ячменя і рису. Пропонуємо цікавий варіант приготування страви.

Інгредієнти:

  • Пшениця – 1 склянка;

  • Мак – 4 ст.л.;

  • Волоський горіх – половина склянки;

  • Цукати, сухофрукти – 5 ст.л.;

  • Мед.

Приготування:

  1. Попередньо замочіть зерна на кілька годин у холодній воді. Потім проваріть зерна до готовності протягом 3 годин.

  2. Сухофрукти, мак і цукати обдайте кип’ятком.

  3. Змішайте пшеницю, горішки, мак, сухофрукти і заправте страву медом.

Як приготувати кутю — відео

Узвар - рецепт різдвяного напою

Фото: envato.com

Традиційний святковий напій, який обов’язково має бути на столі, — це узвар. Він символізує життя, яке Бог подарував кожному з нас. Цей напій є одним з головних на столі Щедрого вечору і Різдва. Його основу складають сухофрукти і вода. Додавати можна все, що забажає душа, але традиційно хазяйки додають сушені яблука і груші, вишню, курагу, плоди глоду.

Нам знадобиться:

  • Чорнослив – 100 г;

  • Сушені груші – 100 г;

  • Вишні сушені – 50 г;

  • Мед – за смаком;

  • Вода – 3 л.

Приготування:

  1. Обдайте всі сухі інгредієнти кип’ятком та гарно промийте.

  2. Додайте їх у воду та поставте варитися на маленький вогонь.

  3. Коли закипить вода, проваріть напій ще 20-30 хвилин, вимкніть воду і дайте постояти трохи під кришкою.

Закуска на Святвечір - рецепт

Фото: envato.com

На традиційному різдвяному столі однією зі страв є закуски. Але це не звичні брускети або рулетики, які ми звикли готувати на інші свята. Не забувайте, що навіть закуски на столі мають бути пісними.

Тут у нагоді стають домашні заготовки та соління. Діставайте з полиць та антресолей закатані огірки, помідори, гриби. Викладайте на тарілку асорті з солінь та подавайте їх до столу.

Салат на Святвечір - пісний рецепт 

Фото: envato.com

Звичні олів’є та мімоза не підійдуть для святкового пісного столу. Саме тому їм на заміну потрібно приготувати легкий салат з дозволених продуктів. На допомогу приходить всім відомий салат з буряком. Кожна господиня має власний рецепт бурякового салату, туди додають квашену капусту, рибу, соління. Ми пропонуємо універсальний варіант.

Нам знадобиться:

  • Буряк – 4 шт.;

  • Огірки солоні – 4 шт.;

  • Картопля – 5 шт.;

  • Морква – 2 шт.;

  • Зелений горошок консервований – 1 банка;

  • Соняшникова олія.

Приготування:

  1. Відваріть буряк, морву, картоплю до готовності, очистіть і наріжте кубиком.

  2. Солоні огірки також наріжте кубиком.

  3. Змішайте підготовлені інгредієнти, додайте консервований горошок, перемішайте, посоліть і заправте соняшниковою олією.

 Різдвяний борщ - рецепт

Фото: unsplash.com

На Різдво господині зазвичай готують смачний борщ. Але у нього дуже цікавий рецепт - пісний. Його готують не на звичному м’ясному бульйоні, а на овочевому. До речі деякі хазяйки навіть готують борщ з додаванням риби, на рибному бульйоні. Але ми пропонуємо рецепт традиційної пісної страви

  • Капуста – 300 г (четвертина середнього качану);

  • Буряк, морква, лук – по 1 шт.;

  • Картопля – 3 шт.;

  • Квасоля – 1 склянка;

  • Томатна паста – 30 г;

  • Часник – 2 зубці;

  • Сіль, перець за смаком

Приготування:

  1. Для початку замочіть квасолю у холодній воді і дайте їй постояти 3-4 години, а краще на всю ніч.

  2. Капусту тоненько нашинкуйте, картоплю, буряк, моркву наріжте кубиком.

  3. Налийте в каструлю приблизно 2 літри води, покладіть квасолю, спеції, поставте на вогонь.

  4. Через 30 хвилин додайте в каструлю овочі, доведіть до кипіння і варіть до м’якості овочів (особливо картоплі).

  5. Потім додайте томатну пасту, розмішайте, проваріть ще хвилин 5 і вимкніть.

Гаряча страва на Святвечір - рецепт

Фото: unsplash.com

На свято прийнято готувати пісну страву з грибів та капусти. Ця страва на столі стане символом продовження роду, сили та краси. Загалом готувати капустяні рулети можна з абсолютно різними начинками. Зазвичай це м’ясний фарш, але в умовах посту правила змінюються. Тепер начинкою можуть стати гречка, рис, рибний фарш або гриби.

Нам знадобиться:

  • Капуста савойська – 1 шт.;

  • Морква – 1 шт.;

  • Цибуля – 1 шт.;

  • Гриби – 300-400 г;

  • Рис – 100 г.

Приготування:

  1. Капусту розберіть на листи і обдайте кип’ятком, щоб вони стали м'якими.

  2. Відваріть рис до півготовності, натріть моркву на тертці, наріжте гриби кубиком.

  3. В кожен листок капусти викладіть начинку та щільно загорніть.

  4. Поставте рулети з капусти тушкуватися на середньому вогні протягом 30-40 хвилин.

Пісні вареники на Святвечір - рецепт

Другою гарячою стравою на Різдво є пісні вареники. Їх готують з грибами, картоплею і цибулею, і навіть з рибою. Ця страва є символом злагоди, гармонії і достатку в родині. Головна фішка в тому, що рецепт до Різдва є абсолютно пісним, без заборонених продуктів.

Нам знадобиться (для тіста):

  • Кефір – 200 мл;Борошно – дві склянки;Соняшникова олія – 2 ст.л.;Сіль, сода 2 по половині ч.л.

Для начинки:

  • Гриби (на вибір) – 300 г;

  • Цибуля – 1 шт.;

  • Оливкова олія.

Приготування:

  1. Кефір, олію, сіль, соду змішуємо, потроху всипаємо муку, замішуючи тісто.

  2. Гриби та цибулю нарізаємо кубиком, обсмажуємо на пательні хвилин 15, майже до готовності.

  3. Тісто розкачуємо, вирізаємо кружечки, в центр накладаємо начинку. Зліплюємо вареники.

  4. Готові вареники відварюємо 7-10 хвилин і подаємо до столу.

Як приготувати пісні вареники — відео

Картопляна страва на Святвечір

Фото: pixabay.com

Незамінними є страви з картоплі на столі до Різдва. Найкращий варіант — просто відварна картопля з кропом. З картоплі можна приготувати смачні деруни ( без яєць), запікти її з грибами, обсмажити, або навіть наслідувати сучасні тренди і приготувати картоплю фрі. Для більшого смаку можна приготувати пісний соус з зеленню та часником. Пропонуємо швидкий і простий варіант вареної картоплі.

Нам знадобиться:

  • Картопля – 500 г;

  • Кріп – середній пучок;

  • Оливкова або соняшникова олія

Приготування:

  1. Картоплю очистіть та відваріть до готовності.

  2. Зверху посипте кропом (якщо не маєте пучок живого, можете замінити на сушений) та полийте олією.

  3. Добре перемішайте і подавайте до столу.

Овочеве рагу - рецепт

Фото: unsplash.com

Ще одна страва, яка має доповнити традиційний стіл до Різдва — овочеве рагу. Воно пісне, а значить ідеально підійде до столу. Готується дуже просто і швидко, його основу складають улюблені овочі. Приготувати його можна як на одній пательні, так і порційно у горщиках. Пропонуємо варіант різдвяного рагу.

Нам знадобиться:

  • Картопля – 5 шт.;

  • Кабачки – 4 шт.;

  • Морква – 1 шт.;

  • Часник – 3 зубці;

  • Томати – 3-4 шт.

Приготування:

  1. Картоплю, кабачки, моркву очищуємо і нарізаємо кубиком. Так само ріжемо і помідори. Часник очищуємо.

  2. Картоплю з морквою обсмажуємо на пательні, через 10-15 хвилин додаємо кабачки, і ще через 10-15 хвилин томати. Вичавлюємо часник і добре перемішуємо.

  3. Ставимо вогонь на мінімум і тушкуємо овочі ще протягом 15 хвилин, іноді помішуючи. Потім вимкніть вогонь і дайте рагу настоятися під кришкою.

Запечена риба на Святий вечір - рецепт

Фото: unsplash.com

На столі на Святий вечір обов’язково має бути рибна страва. Яка саме буде риба та яким чином приготована — не важливо. Зазвичай до Різдва готують коропа, ляща або лосося. Пропонуємо смачний рецепт запеченої риби у духовці.

Інгредієнти:

  • Філе форелі – 500 г;

  • Спеції для риби — 15 г;

  • Соняшникова олія;

  • Лимон – 3 скибки

Приготування:

  1. Філе форелі змастіть олією, додайте спеції.

  2. Поставте в духовку, розігріту до 200 градусів на 40 хвилин.

  3. Пред подачею, прикрасьте лимоном. За бажанням можна додати свіжі або запечені овочі.

Смачний хліб на Різдво - рецепт

Фото: unsplash.com

Дуже важливим є святковий хліб на Різдво. Адже з давніх-давен саме хліб був символом добробуту, фінансового благополуччя, гармонії в родині. Вважається, що домашній хліб дарує всім, хто його скуштує, енергію, здоров’я, силу. Спекти його можна в будь-якому вигляді: пампушки, каравай або брусочком. Різдвяний хліб відрізняється своєю ситністю і цікавим смаком.

Нам знадобиться:

  • Борошно – 300 г;

  • Дріжджі – 1 упаковка (5г);

  • Сочевиця – 100 г;

  • Морква – 1 шт.;

  • Олія соняшникова або оливкова;

Приготування:

  1. Змішуємо дріжджі, борошно, соняшникову олію, додаємо трохи води і замішуємо тісто.

  2. Відварюємо сочевицю, натираємо моркву і додаємо до тіста.

  3. Викладаємо тісто у форму, випікаємо при температурі 200 градусів приблизно 25-30 хвилин.

Пісний десерт на Святвечір - рецепт

Традиційний різдвяний смаколик, що подобається і дорослим, і дітям — це печенні яблучка з медком. Це простий рецепт, котрий дуже швидко готується. Наші предки асоціювали яблука з любов’ю та злагодою, тому вони обов’язково повинні бути на святковому столі.

Нам знадобиться:

  • Яблука – 6 штук;

  • Мед – 6 чайних ложок;

  • Волоські горіхи – 50 г;

  • Кориця

Приготування:

  1. З яблук вирізається центр, а в середину викладаються мед, горіхи і посипаються корицею.

  2. Викладіть яблука на деко, застелене пергаментним папером, в запікайте 20 хвилин при температурі 180 градусів.

Як приготувати печені яблука — відео

Смачного Святвечора та Різдва Христового! Зі святом!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішм