Робота за кордоном: куди краще їхати на заробітки та як самостійно працевлаштуватися
Категорія
Робота
Дата публікації

Робота за кордоном: куди краще їхати на заробітки та як самостійно працевлаштуватися

Робота за кордоном: куди краще їхати на заробітки та як самостійно працевлаштуватися
Джерело:  online.ua

Чимало українців хочуть працевлаштуватися за кордоном, що продиктовано кращими умовами праці, більшою заробітною платою та іншими вигодами. У них закономірно виникають питання: «Куди краще їхати на заробітки?», «Яка компанія мені підійде?», «Як самостійно працевлаштуватися без посередників?», тощо. Гід Онлайн розібрався, як знайти роботу за кордоном та що потрібно для влаштування.

Куди можна влаштуватися на роботу за кордоном?

 Фото: envato.com

Українці можуть влаштуватися за кордоном як на сезонний заробіток, так і знайти довгострокову роботу. Сфери трудової діяльності суттєво відрізняються в залежності від обраної країни. Так, наприклад, країни з розвиненою туристичною інфраструктурою регулярно пропонують вакансії аніматорам та екскурсоводам, а країни з розвиненим аграрним сектором пропонують роботу у сільському господарстві. У свою чергу, висококваліфіковані працівники затребувані у будь-яких країнах.

Найбільш затребувані професії  за кордоном:

  • будівельники;

  • водії;

  • викладачі;

  • працівники сфери послуг;

  • IT-фахівці;

  • доглядальниці за літніми людьми;

  • збирачі сезонних культур;

  • різноробочі на виробництві;

  • інженери.

При виборі роботи важливу роль відіграє знання мови. Якщо ви не володієте англійською чи іншими іноземними мовами, робота, скоріш за все, буде низькооплачуваною. Так, ви зможете влаштуватися збирачем врожаю, доглядатимете за тваринами на фермі чи рослинами в оранжереї, або ж станете нянею для дітей або пенсіонерів.

Як знайти роботу за кордоном самому?

Якщо ви вирішили шукати роботу за кордоном самостійно, зробити це можна, скориставшись спеціальними сайтами для пошуку вакансій. Після цього вам доведеться зібрати необхідний пакет документів та за допомогою компанії-роботодавця оформити робочу візу. Коли ви приїдете в країну, вам також самотужки доведеться займатися пошуком житла та вирішенням організаційних питань.

Проте не варто забувати, що існує ризик натрапити на шахраїв та недобросовісних роботодавців, особливо в країнах, які користуються найбільшим попитом серед іноземних шукачів роботи. Такий варіант загрожує втратою чималих грошей. А ще є ймовірність зіштовхнутися з бюрократичними перепонами при оформленні документів. Щоб не бути ошуканим, краще звернутися до одного з вітчизняних чи міжнародних кадрових агентств.

В яку країну краще їхати працювати?

 Фото: envato.com

Кожна з країн має свої плюси та мінуси, які потрібно зважувати при виборі роботи. Якщо для вас основним критерієм є розмір заробітної плати – за цим показником у ЄС лідирує Німеччина (до 1500 €). Для сезонних робіт краще підійдуть Литва, Польща, Данія та Фінляндія. Так, наприклад, ви можете влаштуватися збірником полуниці чи інших ягід. Якщо ви не збираєтесь вчити нову мову – краще обрати Польщу, Чеську Республіку, Словаччину чи Болгарію.

Робота в Польщі

Як показує статистика, більшість громадян України обирають Польщу (50%), оскільки ця країна знаходиться неподалік в географічному відношенні, пропонує високу заробітну плату працівникам та широкий вибір сфер діяльності. До того ж, Польща – це єдина держава, куди можна приїхати за одним лише біометричним паспортом.

Працювати в Польщі, не маючи робочої візи, але при наявності біометричного паспорту, можна не більше 90 діб на кожні 180 діб. Якщо ж ви плануєте залишитися у цій країні після закінчення 90-денного терміну та продовжити працювати, вам необхідно отримати довгострокову візу (оформлюється в Україні) чи оформити вид на проживання.

У Польщі без проблем можна влаштуватися на одну з робочих спеціальностей (вантажником, сторожем, електриком, сантехніком), водієм (потрібно придбати відповідну ліцензію), або зайняти більш високооплачувану посаду, якщо ви є кваліфікованим спеціалістом. Особливо ціняться програмісти, медики, дизайнери, бухгалтери.

Робота в Чехії

Щоб влаштуватися на легальну роботу в Чехії, потрібно заключити контракт, отримати дозвіл на роботу та візу. При цьому роботодавець має надати працівникам місце для проживання. Для підтвердження робітнику видається спеціальний документ, який містить точну адресу. Таким чином вирішується проблема з пошуком житла у країні.

Один з найперспективніших напрямків, які пропонують чеські роботодавці – ІТ. У середньому айтішник тут може заробляти до 50 000 крон (приблизно $2 000). Також в Чехії ви можете влаштуватися поваром, медсестрою чи санітаром, лікарем, або ж спеціалістом у сфері економіки та менеджменту.

Робота в Німеччині

В 2019 році в Німеччині були спрощені умови працевлаштування для іноземців – люди, що не є громадянами ЄС та мають профільну освіту, отримали можливість легально влаштуватися у будь-яку сферу, а не лише у ті, де не вистачає працівників. При цьому іноземці можуть знаходитись у Німеччині до 6 місяців під час пошуку роботи.

У Німеччині ви можете влаштуватися у сфері металургії, машинобудування, медицини, ресторанного та готельного бізнесу, а також проектувальником оптоелектронних систем, електриком чи інженером. А ще високим попитом на німецькому ринку користуються IT-спеціалісти. Для жінок затребувані вакансії няні, доглядальниці та прибиральниці.

Робота в Італії

Для отримання роботи в Італії потрібно мати робочу візу, біометричний паспорт, трудовий договір та дозвіл на перебування в країні мінімум на півроку. Як показує статистика, жінці, що не має досвіду, знайти роботу в Італії простіше, аніж чоловіку. Найбільш затребуваними є вакансії прибиральниць, хатніх робітниць, а також сиділок.

Перевагами роботи в Італії є можливість отримувати високу зарплату, вивчити мову та ознайомитись з культурою цією країни. Проте є с свої мінуси. Якщо ви влаштовуватиметесь самостійно, ви можете зіткнутися зі значними проблемами при оформленні документів. Також у вас буде заробітна плата нижча, ніж у місцевих робочих.

Робота в Іспанії

Перша за популярністю сфера діяльності серед іноземців у Іспанії – різноробочі. При цьому однаково затребувані як чоловіки, так і жінки. Також до цієї країни часто їдуть сімейні пари. Також ви можете працевлаштуватися поваром, доглядальницею за літніми людьми, або водієм на міжнародному маршруті.
Якщо вирішили влаштуватися на роботу в Іспанії, потрібно буде оформити трудову візу та дозвіл на роботу.

Варто відмітити, що починаючи з 2019 року іспанські роботодавці зобов’язані забезпечувати працівників житлом та брати на себе всі супутні з цим трати. При цьому робітнику видається вид на проживання.

Робота в Канаді

Канада пропонує широкий вибір професій з високим рівнем заробітної плати. У зв’язку з нестачею кваліфікованих працівників, уряд Канади впровадив систему прискореного в'їзду до країни для осіб з навичками у пріоритетних напрямах. Це стосується інженерів, айтішників, веб-розробників, фінансових аналітиків, інженерів-механіків, геологів, тощо.

Також дуже затребувані у Канаді робочі спеціальності, пов’язані з будівництвом та ремонтом. Якщо ви вмієте класти підлогу, встановлювати вікна, ремонтувати дах чи наносити покриття на стіни – ви точно зможете знайти роботу у цій країні. А ще у Канаді розвинене машинобудівництво, куди теж постійно потребуються працівники.

Робота в США

Робочі візи до США бувають різні. Одні дають можливість переїхати у країну на постійне місце проживання, а інші – лише тимчасово працювати там. Найбільш популярною є віза – H-1B для висококваліфікованих фахівців. Щоб її отримати майбутньому роботодавцю потрібно подати спеціальну петицію. Ця віза діє 3 роки, після чого може бути продовжена на такий же період.

У США найбільш затребувані будівельники, аудитори, повари, маркетологи, оператори промислового обладнання, фізіотерапевти, аналітики інформаційної безпеки, ландшафтні дизайнери. Також, при наявності необхідних знань та фаху, ви можете влаштуватися розробником програмного забезпечення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?