Розподіл майна при розлученні: як безболісно пройти шлюборозлучний процес
Категорія
Відносини
Дата публікації

Розподіл майна при розлученні: як безболісно пройти шлюборозлучний процес

Розподіл майна при розлученні: як безболісно пройти шлюборозлучний процес
Джерело:  online.ua

Розподіл майна між подружжям - найгостріше питання при розлученні, яке часто виливається в драми й скандали. Але люди, які раніше кохали одне одного, завжди можуть піти на компроміс та залишитися друзями. Або хоча б цивілізовано розійтися, не наносячи одне одному психічних та емоційних травм. Особливо це стосується сімейних пар, у яких є діти. Гід Онлайн розібрався, як відбувається розподіл майна при розлученні по законах України та куди треба звертатися по цьому питанню.

Почати слід з того, що шлюборозлучними процесами займається РАЦС або суд. Розлучення через РАЦС можливе тільки у тому випадку, якщо чоловік та жінка не мають один до одного ніяких претензій, в тому числі майнових. Велике значення має той факт, чи є у подружжя діти.

Якщо розлучується подружжя, у якого є спільні діти віком до 18 років, питання вирішується тільки через суд. Сторонам варто звернутися до кваліфікованого адвоката, який допоможе із зіставленням позову та збором необхідних документів.

Після проведення всіх необхідних підготовчих процедур, саме адвокат має подати позов до суду, де представлятиме інтереси свого підопічного під час засідань. В першу чергу це актуально для шлюборозлучних справ, де потрібно поділити майно, що було нажито в період подружнього життя. Значно ускладнює ситуацію питання – з ким після розлучення будуть жити неповнолітні діти? Теж саме стосується виплати аліментів та позбавляння батьківських прав.

Що враховується при розподілі майна при розлученні?

Фото: pexels.com

Розподіл майна при розлученні регулюється 70 статтею сімейного кодексу України. Відповідно до неї, сумісно нажите майно має бути розподілене на дві рівні частини. Проте бувають випадки, коли суд не признає частину майна нажитим у шлюбі та зменшує або збільшує частину, що надається чоловіку чи жінки.

При розподілі майна, що має особливу цінність, враховується вклад кожної зі сторін, матеріальне положення подружжя, а також те, наскільки добросовісно чоловік та жінка ставились до виховання спільних дітей. Також підраховується сума аліментів, яка буде виплачувати однією із сторін, вирішується питання щодо права власності на житло, автомобіль, банківські депозити, тощо.

Справедливе рішення суду на користь однієї зі сторін шлюбу може бути винесене і в тому випадку, якщо інша сторона витрачала гроші зі спільного бюджету не на користь сім’ї. Наприклад, на азартні ігри чи інші розваги. Те ж саме стосується і укладення угод потайки. Якщо партнер вкладався в сумнівні проєкти, які потім «прогоріли», судом така угода може бути признана недійсною та накладена виплата грошової компенсації потерпілій стороні.

Які документи потрібні при розподілі майна?

Фото: unsplash.com

Справи про розлучення є складними для позивача і відповідача, тому що потребують збір доволі великої кількості документів, які потім будуть розглядатися на судових слуханнях. В першу чергу це стосується аліментів та майна, яке зазвичай оформлене на одну зі сторін. Навіть якщо шлюб розривається відносно безболісно, потрібно зібрати такі документи:

  • паспорти чоловіка та дружини (якщо це неможливо, то подається хоча б один паспорт);

  • свідоцтво про народження спільних дітей чи дитини;

  • реєстраційні номери облікових карток платників податків;

  • свідоцтво про укладення шлюбу;

  • копії документів, що підтверджують наявність спільно нажитого майна.

Сучасні технології дозволяють подавати вищеназвані документи у електронному вигляді, що може значно зекономити ваш час. Для цього документи мають бути оцифровані, після чого потрібно залишити заявку на офіційному сайті суду, скористувавшись системою «Електронний суд».

Як ділиться майно при розлученні, якщо діти залишаються з матір'ю?

Фото: envato.com

При наявності спільної дитини суд має встановити, кому з подружжя буде надано право опіки над нею. Той з батьків, з ким дитина чи діти залишаються жити, має право претендувати на більшу частку майна та на частину сумісного бюджету. У більшості випадків суд надає рішення про проживання дитини з матір’ю. При цьому батько зобов'язується виплачувати певну суму аліментів до настання повноліття дитини.

Враховується матеріальне становище кожного з батьків, сумлінність виконання ними зобов’язань по вихованню, а також побажання самої дитини чи дітей. Варто додати, що сама дитина при розподілі майна не отримує в свою власність ніякої частки, адже майно належить її батькам, за винятком випадків, що вирішуються судовими органами у індивідуальному порядку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?