Що таке алергія на алкоголь та як з нею жити
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Що таке алергія на алкоголь та як з нею жити

Що таке алергія на алкоголь та як з нею жити
Джерело:  online.ua

Погано відчуваєте себе після випитого келиха вина? Дихати стає важко, шкіра покривається червоними плямами? Це може бути алергія на алкоголь, для виникнення якої вистачить навіть краплі алкогольного напою. Гід Онлайн розповідає, що таке алергія на алкоголь, як вона виглядає, які має симптоми та що з нею робити.

Як виглядає алергія на алкоголь?

Фото: pixnio.com

Алергія на алкоголь у людей виникає не на спирт, а на продукти його перероблення в напоях. Також алергічна реакція може виникнути на окремі компоненти чи поєднання. Найчастіше алергію викликають сухі та міцні вина, коньяк і бренді, домашні настоянки, текіла, бренді, абсент, ром.

Наприклад, якщо людина має алергію на виноград, то реакція може виникнути на вино. Атака організму на алерген супроводжується певними реакціями. Наприклад, може виникнути свербіж, головний біль, запаморочення, висипання.

Алергія — це індивідуальна реакція імунної системи на алергени. Також алергічна реакція може виникнути після довгого зловживання алкоголем. У людей, які мають алкогольну залежність, слизова оболонка травного тракту пошкоджується, відкриваючи дорогу алергенам в кров.

Які симптоми у алергії на алкоголь?

Клінічні прояви алергії на алкоголь можуть бути різними і у кожної людини проявляються індивідуально. Найпоширенішим симптомом є червоні плями на обличчі та тілі. Вони неприємно сверблять та миттєво набрякають.

Також до поширених ознак алкогольної алергії можна віднести свербіння у носі, слизові виділення, важкість дихання. Можуть виникнути головний біль, запаморочення, слабкість. Алергія може проявитися онімінням язика, враженням, ніби ви задихаєтеся.

Які наслідки алергії на алкоголь?

Фото: envato.com

Алкогольна алергія може викликати кропивницю, гемолітичний криз. Найважчим наслідком алкогольної алергії може стати анафілактичний шок. Він проявляється дуже рідко, але все ж іноді трапляється. Якщо вчасно не надати допомогу, то людина втрачає свідомість і може навіть померти.

Також важким проявом алергії на алкоголь може стати набряк Квінке. Він виникає миттєво та потребує негайної медичної допомоги. При набряку Квінке можуть спостерігатися набряки губ, повік, мошонки, язика, м'якого піднебіння, дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту, сечостатевої області.

Що робити при алергії на алкоголь?

Фото: envato.com

Якщо у вас одного разу виникла алергія на алкоголь, то краще зверніться до терапевта. Він допоможе зрозуміти природу алергічної реакції: на який вид алкоголю виникла, які причини. Лікар може допомогти та призначити медикаментозне комплексне лікування. Воно допоможе позбавитися всіх симптомів через 2-3 дні. Таке лікування включає в себе антигістамінні засоби, вітаміни групи B та ентеросорбенти.

При профілактиці алкогольної алергії перше, що потрібно зробити — відмовитися від його вживання. Алкогольний напій, який спровокував таку реакцію організму, краще повністю виключити зі свого життя.

Якщо у вас чи у людини поруч виникла алергічна реакція на алкоголь, то інструкція дій така:

  • Для початку людині, у якої виникла алергічна реакція, потрібно вмити лице та шию холодною водою.

  • Наступний крок: потрібно прийняти антигістамінний засіб. Його можна знайти в аптечці.

  • Перевірте, чи у нормі дихання людини. Якщо з ним виникли проблеми, то потрібно скористатися інгалятором.

  • Якщо ж стан людини не покращується, то терміново потрібно викликати швидку.

Алергія на алкоголь — це серйозна реакція організму, що проявляється почервонінням та свербіжем шкіри, набряками дихальних шляхів. У деяких випадках реакція організму може викликати кому чи навіть смерть. Тому не варто халатно ставитися до неї. Слідкуйте за кількістю випитого алкоголю та завжди майте при собі антигістаміні пігулки.

Важливо!
Вся інформація в даному розділі представлена виключно з метою ознайомлення — не використовуйте її для самодіагностики та самолікування. Для встановлення діагнозу та призначення лікування обов’язково звертайтеся до профільного фахівця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?