Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Що таке ідеальне ментальне здоров'я і як його зберегти

Джерело:  online.ua
Що таке ідеальне ментальне здоров'я і як його зберегти

Ідеальне ментальне здоров'я – це здатність людини повноцінно радіти життю, керувати емоціями та плідно працювати. Якщо ви відчуваєте, що втратили контроль над своїм життям - є проблема. Як вчасно її визначити та виправити?

Гід Онлайн розповідає, які симптоми вказують на ментальне виснаження та як їх позбутися.

Що таке ментальне здоров'я?

Фото: unsplash.com

Поняття «ментальне здоров'я» перекликається з терміном «психологічне здоров'я». Мова йде про душевний добробут людини у прямому сенсі цього слова. Якщо з ментальним здоров’ям все в порядку, людина може повноцінно радіти життю, розуміти сенс свого існування, продуктивно виконувати професійні та інші завдання, нормально вистроювати відносини з соціумом.

Рівень ментального здоров'я окремої людини в певний момент часу відрізняється. На нього впливають численні соціальні, психологічні та біологічні чинники. Так, наприклад, насильство з боку оточуючих (наприклад, у колективі чи у сім’ї) та постійний соціально-економічний тиск вважаються факторами ризику для психічного здоров'я. Велику загрозу для ментального здоров'я несе й сексуальне насильство.

Погіршення ментального здоров'я також відбувається внаслідок соціальних потрясінь, через умови праці, які пов’язані з частими стресовими ситуаціями, ґендерну дискримінацію, соціальне відчуження та порушення прав. Часто мають проблеми з психічним (ментальним) здоров’ям люди, що ведуть нездоровий спосіб життя, а також люди, у яких є хронічні захворювання, фізичні вади або інвалідність.

Як визначити своє ментальне здоров'я?

Фото: unsplash.com

Для визначення свого ментального здоров’я можна скористатися системою британської психологині Марії Ягоди, яка в 1958 році виокремила шість основоположних ознак ментального здоров’я.

  • Персональна автономія. Ви нарешті стали самостійним та можете приймати рішення, керуючись лише власним досвідом та бажаннями. Ви не залежите від батьків, і хоча можете з ними радитися, їхнє слово не є для вас істиною в останній інстанції.

  • Правильне сприйняття реальності. Ви сприймаєте навколишній світ подібно більшості інших людей. Наприклад, ви не страждаєте від галюцинацій, ваш мозок не спотворює світосприйняття.

  • Позитивне ставлення до себе. Ви можете розраховувати на власні сили, нормально ставитесь до власних фізичних та психологічних недоліків та переваг. При цьому у вас немає занадто завищеної чи, навпаки, заниженої самооцінки. Також ви не критикуєте себе чи оточуючих за кожне слово або дію.

  • Стресостійкість. Вам не складно знімати напругу після стресових ситуацій, ви знаходите сили в собі, щоб справлятися з обставинами, які викликають у вас почуття дискомфорту.

  • Здатність адаптуватися до навколишнього світу. Ви здатні пристосовуватися до мінливих життєвих обставин, можете прогинатися під них, залишаючись при цьому спокійним. Наприклад, ви швидко освоюєтеся на новому робочому місці та вливаєтеся в колектив.

  • Самоактуалізація. Ви постійно аналізуєте свої досягнення, займаєтеся саморозвитком, покращуєте професійні навички, можете виявляти негативні риси власного характеру та боротися з ними.

Як дбати про своє ментальне здоров'я?

Для того щоб уникнути проблем зі своїм ментальним здоров'ям, потрібно дотримуватися правил психогігієни – вміти виставляти для себе та оточуючих кордони дозволеного та відстоювати власні цінності. Не варто забувати й про те, що приносить вам задоволення – хобі, смачна їжа, спілкування з друзями, хороша музика, інтересні фільми, чи навіть просто прогулянки по парку наодинці.

Також вкрай важливо дбати про свою фізіологію. Потрібно стежити за своїм гормональним балансом, вчасно лікувати недуги, правильно харчуватися, дотримуватися режиму сну, щоб якісно відпочивати та отримати достатню кількість серотоніну та мелатоніну. Також необхідно визначити для себе зручний графік роботи та йому слідувати.

Підсумовуючи вищесказане, потрібно турбуватися про себе та створювати комфорті умови для життя. Так ви запобіжете появі психологічних розладів, вбережете своє ментальне здоров’я та зможете подолати будь-які життєві проблеми. Якщо ж ви відчуваєте, що щось не так з власним психічним станом – потрібно якомога швидше звернутися швидше звернутися до психолога.

Як можна відновити ментальне здоров'я?

Фото: envato.com

Якщо у вас виникли якісь проблеми з ментальне здоров'ям, відновитися вам допоможуть наступні поради:

  • Підтримуйте спілкування з друзями та рідними. Самотність веде до самоізоляції, втрати соціальних навичок, і як наслідок – до пригніченого настрою, депресії та психічних розладів.

  • Користуйтеся соціальними мережами в рамках розумного. Соцмережі дозволяють підтримувати контакт з соціумом та спілкуватися між собою людям, яких розділяє велика відстань.

  • Займайтеся спортом. Регулярні фізичні вправи покращують сон та самопочуття, дають змогу почуватися більш розслабленим та сприяють виробленню ендорфінів – гормонів радості, які позитивно впливають на настрій.

  • Частіше бувайте на природі. Навіть коротка прогулянка парком суттєво покращує ментальне здоров’я, дозволяє відійти від стресу та тверезо проаналізувати ту чи іншу ситуацію.

  • Вчіться новому. Люди, що займаються самоосвітою та саморозвитком більш стресостійкі, вони легше переживають різні негаразди та швидше адаптуються до зовнішніх обставин. Це підтверджено науковими дослідженнями.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?