8 способів легко та просто впоратися зі стресом
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

8 способів легко та просто впоратися зі стресом

8 способів легко та просто впоратися зі стресом
Джерело:  online.ua

Конфлікти на роботі, фінансові проблеми, погані новини по телевізору, нестабільна політична ситуація у світі – всі ці фактори є джерелом стресу, який поступово руйнує нашу нервову систему. Що робити, коли все навколо дратує та опускаються руки? Гід Онлайн склав добірку з 8 способів, які допоможуть легко та просто впоратися зі стресом без ліків.

Як впоратися зі стресом - дієві способи

Зробіть декілька глибоких вдихів

Фото: envato.com

Глибоке дихання допомагає знизити кров’яний тиск, відволіктися від стресової ситуації та заспокоїти нерви. Не потрібно займатися йогою, щоб зрозуміти, що ця методика дійсно працює. До того ж, вам не потрібно кудись йти та використовувати додаткові предмети.

Щоб прийти до тями, порахуйте до чотирьох та глибоко вдихніть, після чого так само порахуйте до чотирьох та з усієї сили видохніть.

Також ефективною для розслаблення та зняття стресу є наступна вправа. Наберіть повні груди повітря, після чого повільно видихайте його, стиснувши губи таким чином, щоб залишилася невелика щілинка.

Пограйтеся з домашньою твариною

Фото: pixabay.com

Тварини знімають стрес – і це доведений факт. Якщо у вас є собака, прогуляйтеся з нею до парку, заодно подихаєте свіжим повітрям та зможете розслабитися. Також хорошою ідеєю буде погладити кішку.

Вся справа у тому, що коли ми спілкуємося з домашніми тваринами, в кров поступають гормони, які підвищують настрій, наприклад оксітоцин. У той же час, зменшується вироблення гормону стресу – кортізолу.

А ще тварини прекрасно вміють нас слухати, тому ви можете поділитися зі своїм улюбленцем всім, що вас тривожить. Вам гарантовано одразу полегшає.

Послухайте музику

Фото: pixabay.com

Музика, особливо класична, – один з найпотужніших інструментів для боротьби зі стресом. І це також доведено науковими дослідженнями. Прослуховування витворів Баха чи Моцарта знижує частоту серцебиття та артеріальний тиск. При цьому у крові зменшується кількість того самого шкідливого кортізолу.

Окрім цього, класична музика впливає на ділянки мозку, відповідальні за розумову діяльність, тим самим допомагаючи у прийнятті складних рішень, та лікує від безсоння.

Тому якщо на вас нагримав начальник, чи ви посварилися з коханою – увімкніть «класику» та розслабтеся.

Поділіться своїми переживаннями зі щоденником

Фото: pixabay.com

Ви можете записувати на папір про все, що вас дратує, бентежить чи засмучує. Якщо у вас проблеми на роботі чи у стосунках з рідними – спочатку опишіть проблему, після чого дописуйте шляхи її вирішення. Це не тільки допоможе заспокоїтись, а ще й поліпшить вашу продуктивність.

Довіряючи свої проблеми щоденнику, ви перестанете щоразу прокручувати їх у себе в голові та можете зрозуміти, що дійсно важливе, а що дрібниця, не варта переживань.

Таким чином ви ще й звільняєте ресурси вашої короткочасної пам'яті, і можете зосередитись на першочергових справах.

Увімкніть кумедне відео

Фото: envato.com

Перегляд коротких та дотепних роликів в Інстаграмі чи Тік-Тоці допоможе вам відволіктися та швидко зняти стрес. Адже позитивні емоції, під час яких виробляються гормони радості ендорфіни, покращують стан нервової системи, сприяють зниженню тиску та частоти пульсу, прискорюють кровообіг.

А ще під час перегляду веселих відеороликів чи зображень, розслабляються м’язи. Тому якщо ви морально та фізично втомилися від роботи – сміливо набирайте у пошуку «кумедні випадки з котиками та собачками».

З’їжте щось солодке

Фото: pexels.com

Дієтологи стверджують, що заїдати стрес не можна – це призводить до набору зайвих кілограмів. Та якщо ви в міру побалуєте себе цукерками чи кексом – нічого з вашою фігурою не станеться. Натомість, ви зможете позбутися стресу.

Солодощі підвищують рівень цукру у крові, що сприяє покращенню настрою. Окрім цього, вуглеводи, що містяться в таких продуктах, покращують роботу мозку.

Якщо ж ви прибічник здорового способу життя, можете замінити цукерки та печиво на темний шоколад, фрукти та ягоди. Так ви ще й вітамінізуєте організм.

Зателефонуйте другу чи подрузі

Фото: pexels.com

Якщо у вас є людина, якій можна виговоритися, та з якою можна порадитися – це просто чудово. Коли ви спілкуєтесь з близьким другом чи подругою, у крові зменшується кількість того самого кортизолу, а розмова з людиною, в яку ви закохані, може запустити так званий «релаксаційний відгук».

Тому якщо вас в черговий раз виведе з себе колега, чи ви переживатимете через укладання важливого для вашого бізнесу договору, просто зателефонуйте другу чи мамі та поділіться своїми турботами.

Помедитуйте кілька хвилин

Фото: pexels.com

Згідно з недавніми дослідженнями, медитація суттєво знижує рівень стресу. Окрім цього, вона робить вас більш уважним, мотивованим та поліпшує ваші розумові здібності. Навіть були зафіксовані позитивні зміни у мозку людей, що регулярно медитують.

Займаючись медитаціями, ви зможете більш позитивно дивитися на життя, менше переживатимете через конфлікти та зможете зосередитися на вирішенні дійсно важливих справ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?