Категорія
Стиль життя
Дата публікації

Що таке карма та як вона впливає на наше життя

Джерело:  online.ua
Що таке карма

Закон карми – одна з головних концепцій у східних релігійно-філософських навчаннях. Що означає це поняття і як саме карма впливає на наше життя? Гід Онлайн розібрався, що таке карма, як її визначити за датою народження, чи може вона бути поганою та як її почистити.

Карма простими словами

Карма простими словами
Фото: pixabay.com

Якщо говорити простими словами, карма – це основний закон світобудови. Відповідно до цього закону, все що робить людина, відображається на її долі.

Згідно з законом карми, теперішнє та майбутнє – це наслідок рішень, ухвалених у минулому. Хороші вчинки позитивно впливають на карму та роблять людей щасливими, а погані – псують карму та руйнують життя.

При цьому існує й абсолютно інша точка зору. Відомі індійські філософи та мудреці вважають, що карми не існує.

Якщо ви вважаєте себе тілом, закон карми впливає на вас. Ви навіть намагаєтеся отримати з нього користь. Якщо ви реалізуєте себе як своє Істинне Я, закон карми не матиме на вас жодного впливу", - цитата з книги "Ніщо є Все. Останні бесіди", Нісаргадатта Махарадж.

Більше того, навіть у рамках буддизму немає єдиної чіткої думки про те, як працює карма. У деяких течіях вважають, що на долю впливають лише вчинки, тоді як інші вважають, що думки та наміри – також. В одних течіях вважають, що добрі дії завжди приносять добрі результати, незалежно від того, чим були мотивовані, а в інших це заперечують. А є навіть ті, хто чесно визнає, що гадки не мають, як саме той чи інший ваш вчинок позначиться на вашій долі, адже закон карми – це щось набагато заплутаніше, ніж проста система «дія – винагорода». Коротше, все складно.

Щодо сучасних християн, то класичну карму вони звичайно ж заперечують. Тому що немає жодних «минулих» та «майбутніх» життів, а покарання за гріхи чи винагороди за праведність розподіляються виключно після смерті.

Як діє закон карми?

Закон карми можна охарактеризувати, як закон вищої справедливості. В якійсь мірі він перекликається з християнським постулатом «кожний отримає по заслугам своїм». Якщо допомагати людям, нікого не обдурювати та не ображати, доля обов’язково винагородить. Якщо ж завдавати зло оточуючим – буде покарання.

Для наглядної демонстрації того, як діє закон карми, можна навести такі приклади:

  • Вчинки важливіші за слова. Навіть якщо у вас є добрі наміри, і ви про це всім розповідаєте, але не втілюєте ці наміри у життя – це ще не робить вас хорошою людиною. Потрібно не тільки мислити позитивно, а ще й робити добро.

  • Все має значення. Навіть ті дії, які здаються нам незначними зараз, можуть сильно вплинути на наше життя у довгостроковій перспективі. Люди, що дотримуються закону карми, розуміють важливість кожного їхнього вчинку.

  • Не визнавши свого минулого, не можна створити майбутнього. Щоб рухатися вперед і змінювати обставини на краще, потрібно враховувати свої минулі вчинки. Закон карми вимагає від людини вміти прощати себе за колишні провини, паралельно уникаючи їхнього повторення в майбутньому.

  • Потрібно жити теперішнім. Минуле – в минулому, і його вже не зміниш. Але якщо зосередитись на сьогоденні, то можна правильно побудувати своє майбутнє. При цьому слід насолоджуватись кожним моментом, адже живемо ми тут і зараз.

  • Ставитися до життя слід позитивно. Люди, які бачать все в темних тонах – руйнують свою карму. Життя нам дане для того, щоб приносити радість у цей світ. Потрібно вміти помічати світле навіть в найдрібніших речах, як би не склалися зовнішні обставини.

  • Світ потрібно сприймати таким, яким він є. Життя не може бути справедливим чи несправедливим. Воно є здебільшого таким, яким ми його сприймаємо. Також є багато подій, на які ми не можемо ніяк вплинути, тому їх слід просто прийняти.

  • Терпіння – ключ до перемог. Закон карми вчить тому, що, як би погано не склалися обставини, ні в якому разі можна здаватися. Іноді слід просто зачекати – і все зміниться на краще.

Проблема лише в тому, що і в буддизмі, і в індуїзмі, поняття «погані вчинки» дещо відрізняється від того, що ми вважаємо «загальноприйнятим та універсальним». Доходить іноді до абсурду. Є така релігійна течія в індуїзмі – джайнізм. Цікава вона тим, що в ній зводять до абсолюту постулат «не нашкодь». Взагалі нікому, навіть комахам шкодити не можна, інакше карму зіпсуєш. Тому ходять джайни в масках, що закривають рот і ніс, чим передбачили моду ковіда на тисячу з лишком років, а дорогу перед собою мітелками підмітають. Ну і дотримуються суворого вегетаріанства, звичайно. А про те, що в індуїзмі вбивство священних корів, а в деяких місцях – навіть священних щурів та мавп, псує карму значно сильніше, ніж вбивство людини – навіть говорити нема чого.

Більше того, на сході навіть до кінця не впевнені - чи працює карма сама по собі, як природний, хоча і дуже складний, причинно-наслідковий зв'язок, або її після смерті (а часто - і за життя) «зважує» якесь божество , яке вже ухвалює рішення про подальшу долю душі.

Але що найцікавіше - той перший Будда, Сідхартха Гаутама, який і пояснив поняття карми широким масам, вчив своїх близьких учнів зовсім іншому. Він вчив їх не як поліпшити карму, а як її повністю позбутися. Адже тільки так можна розірвати коло Сансар. Тому класичні буддистські ченці, які знають про карму краще за будь-кого, не особливо обтяжують себе робленням добрих справ.

Що означає погана карма?

Що означає погана карма
Фото: pixabay.com

Погана карма – це тягар гріхів та поганих вчинків, які несе на собі безсмертна душа людини. З кожним переродженням в новому тілі, цей тягар збільшується, що стає причиною погіршення карми.

Ознаками поганої карми можуть бути душевні та фізичні хвороби, бідність, проблеми у відносинах з батьками, а також нещасні випадки, що переслідують людину впродовж всього життя.

Ну і найнеприємніше: ваша погана карма може виявитися не тільки вашою. Річ у тім, що у деяких течіях буддизму визнають існування «родової карми». Тобто весь той вантаж, який встигли накопичити представники однієї сім'ї, приплюсовується до карми кожної новонародженої дитини, наче їй своїх проблем мало. А дехто йде ще далі, говорячи про існування «народної карми».

Як дізнатися свій кармічний борг?

кармічний борг
Фото: envato.com

Кармічний борг – це весь той негатив, який «тягнеться» за нами з минулих життів та заважає нам бути щасливими, досягати поставлених цілей, призводить до невдач у будь-яких починаннях.

Дізнатися свій кармічний борг можна за допомогою простого математичного розрахунку. Для цього потрібно скласти всі цифри вашої дати народження та привести їх до однозначного значення.

Наприклад, 18 жовтня 1975 року. Підсумовуємо всі цифри 1+8+1+1+9+7+5, отримуємо 32, далі 3+2=5. Це є ваш вихідний життєвий код.

Якщо вам випали 1, 4, 5 або 7, то вам, скоріш за все, потрібно відпрацьовувати карму та розплачуватись за минулі гріхи.

Однак варто враховувати, що цей метод – спроба прив'язати класичну західну нумерологію до східних релігійно-філософських уявлень. Тому ефективність визначення карми за датою народження… не надто висока.

Куди краще працює пряме спілкування з тямущими гуру, які працюють анітрохи не гірше за більшість сучасних психологів. Просто психологи шукають коріння ваших проблем лише у цьому житті, а гуру – ще й у попередніх. Але так, робота з психологом теж допомагає позбавитися низки «свіжих» кармічних проблем і перейти від накопичення негативу до поступового поліпшення ситуації.

Як зрозуміти, що карма не відпрацьована?

Про наявність кармінного боргу можуть свідчити наступні ознаки:

  • Ви регулярно зіштовхуєтеся з однаковими проблемами (не щастить в стосунках, не ладиться з бізнесом, важко знайти роботу), а ваші дії щодо вирішення цих проблем майже безрезультатні.

  • Ви услуговуєте іншим людям та боїтеся їх образити. Якщо ви постійно намагаєтеся всім догодити, допомогти у вирішенні якихось проблем чи проявляєте турботу – це свідчить про «невідпрацьованість» карми.

  • Ви перебуваєте у «токсичних» стосунках. Попри активні пошуки, вам важко знайти людину, підходящу для нормальних стосунків. Натомість вам постійно «щастить» натрапляти на аб’юзерів.

  • Ви страждаєте від самотності. Через погану карму людині важко знайти однодумців, вона погано ладить з оточуючими, у неї мало друзів та знайомих.

Чи можна очистити карму?

очистити карму
Фото: pixabay.com

Почистити карму кожна людина може самостійно. Для цього потрібно слідувати таким порадам:

  • Налаштуйтеся на позитив. Якщо говорити собі, що все добре, та налаштовувати себе на позитивний результат – так воно й буде. Якщо ж постійно жалітися на життя та нити – нічого хорошого від життя очікувати не варто. Адже думки - матеріальні.

  • Не накопичуйте образи. Постарайтеся пробачити всіх людей, які вас чим-небудь образили. Цей вчинок на їхній совісті, а не на вашій. Та й не завжди вас ображали умисно – можливо людина була на емоціях та пожалкувала про це.

  • Робіть добрі справи. Не обов’язково міняти світ до кращого – почніть з малого. Допоможіть сусідній бабусі донести продукти до дому, дайте безхатьку на обід, підвезіть попутника, тощо. При цьому робіть добро від душі, не очікуючи винагородження.

І так, ми не просто так використовували слово «почистити», оскільки повністю позбавитися вантажу, накопиченого за минулі життя – неможливо. Він у будь-якому випадку є і у будь-якому разі впливатиме на вашу долю. Питання лише в тому, чи зможете ви цей вплив якось компенсувати.

Висновок

Карма - це не проста система "дія-винагорода". Вам ніхто не гарантує, що ваші добрі вчинки якось покращать ваше поточне життя. Наступне – швидше за все, але не поточне. Проте користь від спроб «поліпшити карму» є. Як мінімум – психологічна. Ви здивуєтеся, але більшість порад того самого першого Будди щодо покращення карми для звичайних людей дуже нагадують рекомендації сучасних психологів щодо користі «позитивного мислення». Так що спокійно працюйте над тим, щоб заробляти свої «плюсики в карму», дорогі співгромадяни, вам це принесе користь!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?