Любить, не любить: як розпізнати та знайти вихід з токсичних стосунків
Категорія
Відносини
Дата публікації

Любить, не любить: як розпізнати та знайти вихід з токсичних стосунків

Любить, не любить: як розпізнати та знайти вихід з токсичних стосунків
Джерело:  online.ua

Терміном "токсичні стосунки" часто оперують, коли відчувають дискомфорт та біль у парі, але далеко не завжди це поняття відповідає тому станові, який склався у закоханих. Більше того – абсолютно здорові стосунки також можуть стати токсичними, якщо над ними не працювати. Онлайн Гід розповідає, як розпізнати токсичні стосунки, як не стати жертвою аб’юзивного ставлення та прийняти правильне рішення.

Токсичні стосунки - що це та з чим його їдять

Фото: unsplash.com

Коли у парі складається ситуація, яка не задовольняє партнера А і навіть виводить його зі стану рівноваги – це далеко не завжди про токсичне ставлення з боку партнера Б. Таким "токсиком" (або ж аб’юзером) цілком може бути уже згадуваний партнер А, навіть не здогадуючись про це. Руйнуючи одні стосунки, партнер А переносить їх на інші. І так далі.

Джерелом токсичних стосунків може бути і чоловік, і жінка. Головне визначити, хто саме в парі робить атмосферу нездоровою: ваш партнер чи ви самі. І якщо останній варіант все більше наближається до істини, то кидати рятівний круг вам доведеться собі ж.

Головним маркером нездорової атмосфери в парі є посягання на свободу партнера. Будь-які здорові стосунки базуються на прийнятті людини такою, якою вона є. А бажання змінювати щось в характері або зовнішності уже має бути сигналом тривоги. Окрім цього, ознаками нездорових стосунків також є:

  • Приниження, знущання. Це можуть бути різного роду жарти, націлені висміяти партнера або його поведінку.

  • Критика. У токсичних стосунках деструктивна критика може проявлятися в будь-чому: від незадоволення партнера вашим зовнішнім виглядом до звинувачень у проблемах його професійного життя тощо.

  • Ревнощі. Здоровим стосункам крихта ревнощів може надати пікантності та гостроти. Але якщо партнер агресивно реагує на те, що ви затримались допізна на роботі або ж засиділись у кафе з друзями – це тривожна ознака для стосунків.

  • Надмірний контроль. Ваш партнер без будь-яких перешкод може взяти ваш телефон та без докорів сумління відкрити якийсь месенджер? Або ж ваші доходи та витрати суворо ним контролюються? У здорових стосунках це неможливо, адже однією з цеглин їхнього фундаменту є довіра.

  • Маніпулювання. У жодному випадку маніпуляції не є виявом адекватної поведінки. Вони змушують партнера забути про особисті кордони. "Я почуваю себе недобре. Може б ти приготувала (-ав) мені поїсти/залишилася (-вся) вдома?", "“Якщо ти йдеш сьогодні на корпоратив, ми розходимося" і тому подібні фрази є яскравим свідченням маніпулятивної поведінки.

Як розпізнати токсичні стосунки - тест

Фото: unsplash.com

Пройдіть наш тест аби пересвідчитись, чи перебуваєте ви у токсичних стосунках. Також ви можете перевірити, чи не є аб’юзером ви самі – для цього підставте слово "Ви" замість "Ваш партнер".

Питання 1. Ваш партнер намагається вас змінити (зовнішність, поведінка)?

Питання 2. Ваш партнер постійно ображається на вас без очевидної причини?

Питання 3. Ваш партнер намагається постійно контролювати і вас, і вашу поведінку?

Питання 4. Ви постійно підбираєте "правильні" слова під настрій вашого партнера, боячись його реакції?

Питання 5. Ваш партнер не дозволяє вам розвиватися як особистість, обмежує у вашому праві розпоряджатися своїм вільним часом?

Питання 6. Ви відчуваєте принизливе ставлення до себе зі сторони партнера?

Питання 7. Ваш партнер надміру ревнивий?

Якщо на більшість з цих питань ви дали ствердну відповідь, ваші стосунки є потенційно токсичними.

Як знайти вихід з токсичних стосунків?

Фото: unsplash.com

Аб’юзивні стосунки тим складні, що ідентифікувати їх буває вкрай непросто. Через бурю позитивних емоцій нам часто важко зізнатися собі, що у парі щось не так. Такі стосунки небезпечні, оскільки можуть потягнути за собою не лише психологічне, а й фізичне насилля.

Якщо ви почали помічати якісь тривожні сигнали зі сторони свого партнера, варто змусити себе зняти рожеві окуляри і подивитися на ситуацію збоку. Або ж ви можете попросити допомоги у своєї близької людини, аби вона оцінила атмосферу у вашій парі. І якщо ви остаточно пересвідчитесь у тому, що дискомфорт у стосунках реальний і він має логічні підстави для подальшого існування – час діяти.

Першим кроком спробуйте поговорити зі своїм партнером. Можливо, він сам не здогадується, що є джерелом токсичних стосунків. Поясність причину вашої тривожності, аргументуйте її. Якщо партнер приймає вашу позицію або ж просить дати йому час подумати – це хороший знак.

Якщо ж партнер, навпаки, агресивно реагує на ваші зауваження, ухиляється від спроби адекватно поговорити або ж звинувачує вас у неправомірності закидів у його бік, подумайте: навряд чи щось зміниться через день, місяць, рік. Найкращим варіантом виходу з такої ситуації буде рішення припинити стосунки.

Здорове ставлення коханої людини надихає! Такі стосунки вселяють віру і любов до себе. Не позбавляйте себе можливості побудувати дійсно міцні та довірливі стосунки, адже ви на це заслуговуєте сповна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?