Що таке кредитна історія та як її можна виправити
Категорія
Стиль життя
Дата публікації

Що таке кредитна історія та як її можна виправити

Що таке кредитна історія та як її можна виправити
Джерело:  online.ua

Кредитну історію легко зіпсувати, проте важко виправити. При цьому виправляти її потрібно лише законними методами, адже сумнівні організації, що обіцяють стерти ваші дані з реєстру УБКІ, скоріше за все, вас обдурять та просто нагріють на гроші. Доступ до даних надійно захищений, тому видалити їх не можуть навіть співробітники бюро. Гід Онлайн розібрався, що означає кредитна історія, як її можна дізнатися та виправити в Україні.

Що таке кредитна історія?

Фото: stocksnap.io

Кредитна історія – це інформація про те, наскільки відповідальним та добропорядним був позичальник перед установою, у якої він брав гроші в кредит. Дана інформація зберігається в УБКІ – Українському бюро кредитних історій. Аналізуючи ці дані, фінансова організація може вирішити, наскільки надійним є потенційний клієнт і чи варто з ним мати справу.

Кредитна історія формується на основі взаємодії особи з банками, МФО та іншими фінансовими організаціями. УБКІ отримує інформації про особу в той момент, коли вона вперше бере позику. Це стосується як готівки, так і коштів з кредитки. Коли особа повторно звертається до фінансової організації з метою отримання позики, її співробітники перевіряють дані з УБКІ під час розгляду заявки. Якщо у особи низький кредитний рейтинг, їй може бути відмовлено у видачі грошей.

Як перевірити кредитну історію безкоштовно по прізвищу?

Фото: envato.com

Якщо ви бажаєте переконатись, що з вашою кредитною історією все добре, ви можете скористатися безкоштовним сервісом від Першого всеукраїнського бюро кредитних історій (ПВБКІ). Наразі це єдиний сервіс в Україні, який безкоштовно надає багаторазові послуги щодо перевірки кредитних історій.

Згідно зі статтею 13 Закону України «Про організацію формування та обігу кредитних історій», кожен громадянин України має право безкоштовно отримати свою кредитну історію, особисто звернувшись до кредитного бюро.

Для того щоб перевірити кредитну історію, вам знадобиться паспорт та ідентифікаційний код, а також копії цих документів, засвідчені вашим підписом. Потім вам слід приїхати в офіс бюро та написати заяву з проханням надати доступ до кредитної історії.

УБКІ також пересилає поштою кредитну історію протягом двох днів, після того, як від позичальника надійшов відповідний запит. Щоб надати запит, ви повинні надіслати в електронному вигляді копії паспорта (перша та друга сторінки), ідентифікаційний код та заяву. Послуга надається безкоштовно.

Як виправити погану кредитну історію?

 Фото: envato.com

Найбільш надійний спосіб виправити свою кредитну історію – регулярно брати та гасити позики невеликого розміру у банку чи макрофінансовій конторі. Брати нову позику слід тільки після погашення попередньої, адже так можна уникнути начислення великих відсотків. Такий спосіб дасть можливість поступово покращити свій рейтинг та підвищити рівень довіри з боку фінансових організацій.

Серед законних способів виправлення кредитної історії можна виділити такі:

  • часте оформлення мікропозик в МФО – якщо ви берете невелику суму та вчасно віддаєте гроші, вам не доведеться наражатися на великі відсотки та штрафні санкції;

  • постійне використання кредитної картки – ви можете отримати картку з невеликим лімітом в одному з українських банків та розплачуватися нею за продукти, одяг чи комунальні послуги, вчасно повертаючи борг;

  • участь у спеціальних програмах – деякі банки та МФО пропонують клієнтам довготривалі партнерські програми, які допоможуть вам покращити свій кредитний рейтинг;

  • депозит – кредитор може довести свою платоспроможність, зробивши грошовий вклад в розвиток компанії, що передбачає подальше кредитування;

  • покупка товарів в розстрочку – ви можете придбати побутову техніку, смартфон чи ноутбук з виплатою їх вартості по частинам без великих відсотків (краще брати речі вартістю до 5 тис. грн);

  • рефінансування та реструктуризація боргу – практично кожен український банк дозволяє розтягнути виплату заборгованості на більший термін, тим самим зменшивши розмір щомісячного платежу.

Кожен з вищенаведених способів передбачає, що клієнт буде добросовісно відноситися до співпраці з фінансовою організацією та не порушуватиме вказаних у договорі умов.

Як можна отримати кредит з поганою кредитною історією?

 Фото: envato.com

Якщо ви маєте погану кредитну історію, це не означає що вам буде відмовлено у видачі позики. Проте потрібно дотримуватися певних правил. В першу чергу, намагайтеся погасити заборгованість якомога раніше, та не беріть кредит на суму яку ви завідомо не в силах погасити вчасно. Більшість макрофінансових організацій лояльні до нових клієнтів та можуть видати вам позику на суму в декілька тисяч гривень.

Обов’язково та ретельно ознайомлюйтесь з умовами видачі кредитів на сайтах організацій. Навіть якщо ви допустити найменшу помилку, вона може бути розцінена як спроба обдурити кредитора. Якщо ви виявили помилку після подачі заяви, якомога швидше повідомте про це представника компанії.

Якщо ви все ж таки взяли кредит при поганій кредитній історії, ні в якому разі не прострочуйте погашення боргу. Якщо ви не можете віддати борг вчасно, не намагайтеся переховуватися, замість цього зверніться до менеджера організації та повідомте, що зіткнулися з фінансовими труднощами. Скоріш за все, виплату вашого боргу буде пролонговано.

Як часто оновлюється кредитна історія в Україні?

Фото: pexels.com

Оновлення кредитної історії в УБКІ відбувається при зміні особистих даних суб'єкта кредитної історії та умов кредитного договору. Також зміни до кредитної історії вносяться на основі того, як сумлінно боржник віддає заборгованість по поточному кредиту, чи допускає він помилки, та чи порушує правила фінансової організації.

Кожен банк зобов’язаний на законодавчому рівні передавати інформацію про позичальників в УБКІ. Така інформація передається протягом 5 робочих днів з моменту тієї чи іншої події, наприклад, погашення місячної заборгованості, взяття нової позики, порушення правил погашення боргу, тощо.

Бюро кредитних історій зберігає цю інформацію протягом 10 років з моменту останньої зміни, яка була зафіксована у документі. Раніше цей термін складав 15 років. Після того, як спливає десятирічний термін, ви можете створити кредитну історію заново.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?