Кускус - популярна крупа в Африці, яка присутня на столі майже в кожній родині. В Україні кускус також поступово став ходовим - цю кашу можна зустріти навіть в ресторанному меню. ГастроГід Онлайн розповідає, чим корисний кускус, як варити цю крупу і кому не варто її включати в меню.
Що таке кускус?
![](https://www.online.ua/static/content/thumbs/430x268/8/96/nj2txf-92e961f7c7092b7583fb73e050b1f968.jpg)
Фото: envato.com
Для того щоб зрозуміти, що таке кускус, необхідно зазирнути в історію його походження. Є дві точки зору, звідки взявся кускус. За однією версією, батьківщиною кускусу є Магриб, за іншою - Туніс, Алжир і Лівія. І перша, і друга версії мають право на існування.
Секрет криється в тому, що Магриб - це збірна назва, яку середньовічні арабські географи дали країнам, розташованим в сторону заходу від Єгипту, а саме: Марокко, Алжир, Туніс і Лівія. Таким чином, виходить, що зародився кускус в цих країнах, більш точно і не скажеш. Тому кожен житель цих країн впевнений і по праву пишається тим, що дана крупа з'явилася на його батьківщині.
На мові давніх народів Африки кускус називався seksou. Спочатку кускус готувався з манної крупи. Так як манна крупа готується з м'якого сорти пшениці, більш того, з точки зору біології з його самої непридатної частини, то кускус був стравою недорогою, доступною, і користувався великою популярністю у кочових народів. У деяких народів кускус перекладався як «їжа», що показувало його особливе значення для повсякденного життя.
Чим корисний кускус?
Кускус - дуже калорійна крупа (375 ккал в 100 г), тому тим, хто дотримується дієти, краще відмовитися від неї. Проте в кускусі є корисні речовини, вітаміни і мінерали, що дає йому повне право бути присутніми в раціоні.
У складі кускусу є:
вітаміни групи В - важливі для гарного стану шкіри, волосся, здоров'я центральної нервової системи;
клітковина - необхідна для роботи травної системи;
залізо і калій - знижують рівень холестерину, підвищують гемоглобін у крові, покращують роботу серцево-судинної системи;
мідь - сприяє виробленню жіночих статевих гормонів, запобігає хворобам суглобів.
Як варити кускус?
За споконвічної традиції кускус готували з проса. З появою пшениці, його стали готувати зі змоченої в підсоленій воді манної крупи. Коли манка досить набухала, її перетирали через сито, щоб отримати певної величини крупинки, посипали борошном і висушували. Це і був кускус, з якого вже можна було готувати основне блюдо. Якщо процес приготування крупи був правильним, то кускус повинен був вийти не липким, а легким, розсипчастим. Згодом кускус стали готувати не тільки з проса і манки, але і з суміші пшениці, ячменю та жита.
У кожного народу в приготуванні були свої хитрощі. Так, наприклад, алжирці в одному регіоні кускус готують тільки з м'яких сортів пшениці, а в іншому - тільки з твердих. При одному способі приготування вони використовують манку з дріжджами, маслом і цукром, в іншому готують з яйцями і вершковим маслом. У Тунісі дріжджі не використовують, готують з частинок пшениці, оливкового масла і води.
Незважаючи на те, що блюдо всюди має однакову назву, смак і подача в кожній країні своя. У якихось країнах кускус готується на пару, десь просто заливається окропом. Готується він і з приправами, і просто з додаванням лимона.
Простий рецепт приготування кускуса:
Береться крупа і вода в співвідношенні 1: 1.
Вариться в каструлі під кришкою 2-3 хвилини.
Потім додаються в кашу масло, спеції, овочі, м'ясо - все по смаку.
Що приготувати з кускусу?
![](https://www.online.ua/static/content/thumbs/430x268/7/cb/mquakp-68e9520262f3beb7f52245274ad26cb7.jpg)
Фото: unsplash.com
Сьогодні на полицях наших магазинів можна зустріти кускус не тільки в чистому вигляді, але і зі всілякими добавками, спеціями: цибулею і часником, оливковою олією.
Кускус користується попитом в приготуванні не тільки у господинь в домашній кухні - кухари всього світу люблять цю крупу, використовуючи її і в супах і у других стравах, і в салатах і в десертах.
Ось тільки деякі з них: для любителів м'яса, кускус можна подавати з бараниною, птицею і навіть з рибою. Наприклад, на друге можна приготувати плов з кускуса і баранини або Тажин з баранячими реберцями та гарбузом. Оригінальний смак у гарячої страви з кускусу, цвітної капусти і креветок.
Для вегетаріанців з кускусу можна зробити плов з овочами або овочеву запіканку з сиром. Так само порадує вегетаріанців і легкий суп з кускусу з помідорами. Проста в приготуванні і ситна закуска - баклажани, фаршировані кускусом.
На сніданок з кускусу можна приготувати живильну і смачну запіканку. Східна солодка страва Масфуф займає в приготуванні 10 хвилин. Якщо вранці балуєте свій шлунок кашами, то молочна каша з кускусу з додаванням свіжих ягід стане відмінним різноманітністю. Для ласунів можна поєднувати приємне з корисним, додавши в приготований кускус мед, горіхи або фрукти, що ще більше збільшить його користь.