Що таке кускус і як його приготувати
Категорія
Їжа
Дата публікації

Що таке кускус і як його приготувати

Що таке кускус і як його приготувати
Джерело:  online.ua

Кускус - популярна крупа в Африці, яка присутня на столі майже в кожній родині. В Україні кускус також поступово став ходовим - цю кашу можна зустріти навіть в ресторанному меню. ГастроГід Онлайн розповідає, чим корисний кускус, як варити цю крупу і кому не варто її включати в меню.

Що таке кускус?

 Фото: envato.com

Для того щоб зрозуміти, що таке кускус, необхідно зазирнути в історію його походження. Є дві точки зору, звідки взявся кускус. За однією версією, батьківщиною кускусу є Магриб, за іншою - Туніс, Алжир і Лівія. І перша, і друга версії мають право на існування.

Секрет криється в тому, що Магриб - це збірна назва, яку середньовічні арабські географи дали країнам, розташованим в сторону заходу від Єгипту, а саме: Марокко, Алжир, Туніс і Лівія. Таким чином, виходить, що зародився кускус в цих країнах, більш точно і не скажеш. Тому кожен житель цих країн впевнений і по праву пишається тим, що дана крупа з'явилася на його батьківщині.

На мові давніх народів Африки кускус називався seksou. Спочатку кускус готувався з манної крупи. Так як манна крупа готується з м'якого сорти пшениці, більш того, з точки зору біології з його самої непридатної частини, то кускус був стравою недорогою, доступною, і користувався великою популярністю у кочових народів. У деяких народів кускус перекладався як «їжа», що показувало його особливе значення для повсякденного життя.

Чим корисний кускус?

Кускус - дуже калорійна крупа (375 ккал в 100 г), тому тим, хто дотримується дієти, краще відмовитися від неї. Проте в кускусі є корисні речовини, вітаміни і мінерали, що дає йому повне право бути присутніми в раціоні.

У складі кускусу є:

  • вітаміни групи В - важливі для гарного стану шкіри, волосся, здоров'я центральної нервової системи;

  • клітковина - необхідна для роботи травної системи;

  • залізо і калій - знижують рівень холестерину, підвищують гемоглобін у крові, покращують роботу серцево-судинної системи;

  • мідь - сприяє виробленню жіночих статевих гормонів, запобігає хворобам суглобів.

Як варити кускус?

За споконвічної традиції кускус готували з проса. З появою пшениці, його стали готувати зі змоченої в підсоленій воді манної крупи. Коли манка досить набухала, її перетирали через сито, щоб отримати певної величини крупинки, посипали борошном і висушували. Це і був кускус, з якого вже можна було готувати основне блюдо. Якщо процес приготування крупи був правильним, то кускус повинен був вийти не липким, а легким, розсипчастим. Згодом кускус стали готувати не тільки з проса і манки, але і з суміші пшениці, ячменю та жита.

У кожного народу в приготуванні були свої хитрощі. Так, наприклад, алжирці в одному регіоні кускус готують тільки з м'яких сортів пшениці, а в іншому - тільки з твердих. При одному способі приготування вони використовують манку з дріжджами, маслом і цукром, в іншому готують з яйцями і вершковим маслом. У Тунісі дріжджі не використовують, готують з частинок пшениці, оливкового масла і води.

Незважаючи на те, що блюдо всюди має однакову назву, смак і подача в кожній країні своя. У якихось країнах кускус готується на пару, десь просто заливається окропом. Готується він і з приправами, і просто з додаванням лимона.

Простий рецепт приготування кускуса:

  1. Береться крупа і вода в співвідношенні 1: 1.

  2. Вариться в каструлі під кришкою 2-3 хвилини.

  3. Потім додаються в кашу масло, спеції, овочі, м'ясо - все по смаку.

Що приготувати з кускусу?

Фото: unsplash.com

Сьогодні на полицях наших магазинів можна зустріти кускус не тільки в чистому вигляді, але і зі всілякими добавками, спеціями: цибулею і часником, оливковою олією.

Кускус користується попитом в приготуванні не тільки у господинь в домашній кухні - кухари всього світу люблять цю крупу, використовуючи її і в супах і у других стравах, і в салатах і в десертах.

Ось тільки деякі з них: для любителів м'яса, кускус можна подавати з бараниною, птицею і навіть з рибою. Наприклад, на друге можна приготувати плов з кускуса і баранини або Тажин з баранячими реберцями та гарбузом. Оригінальний смак у гарячої страви з кускусу, цвітної капусти і креветок.

Для вегетаріанців з кускусу можна зробити плов з овочами або овочеву запіканку з сиром. Так само порадує вегетаріанців і легкий суп з кускусу з помідорами. Проста в приготуванні і ситна закуска - баклажани, фаршировані кускусом.

На сніданок з кускусу можна приготувати живильну і смачну запіканку. Східна солодка страва Масфуф займає в приготуванні 10 хвилин. Якщо вранці балуєте свій шлунок кашами, то молочна каша з кускусу з додаванням свіжих ягід стане відмінним різноманітністю. Для ласунів можна поєднувати приємне з корисним, додавши в приготований кускус мед, горіхи або фрукти, що ще більше збільшить його користь.

Легкий рецепт кускусу з овочами за 10 хвилин - відео

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?