Що таке рослинне м'ясо — користь та шкода, про які треба знати
Категорія
Їжа
Дата публікації

Що таке рослинне м'ясо — користь та шкода, про які треба знати

Що таке рослинне м'ясо — користь та шкода, про які треба знати
Джерело:  online.ua

У світі збільшується кількість людей, які відмовляються від споживання продуктів тваринного походження. Активно ведуться дискусії з приводу етичності та промислової економічності такого продукту. У той час, як вегани та вегетаріанці надають перевагу рослинним продуктам, зокрема м’ясу. ГастроГід Онлайн розповідає, що таке рослинне м’ясо та чи є подібний харчовий продукт модним трендом або ж необхідністю.

На жаль, ресурси на нашій планеті вкрай обмежені. З тенденцією збільшення населення планети, потреб великих фабрик і заводів, глобального потепління — нагодувати всіх людей не вдасться.

Скільки м’яса споживається у світі?

Фото: unsplash.com

Зі зростанням кількості людей на планеті, зростає й потреба у ресурсах. Наприклад, в харчових продуктах. За статистикою Автоматизованого балансу попиту та пропозиції м'яса України, рівень споживання м'яса зростає починаючи з 2015 року. Лише у 2017 році виробництво становило 2,2 млн т.

Згідно з даними ООН, кілограм яловичини потребує до 40 тис. літрів води. У той час, коли понад 700 мільйонів людей потерпає від її нестачі.

Обсяг споживання у цілому світі зріс в чотири рази за останню половину століття. Це матиме болючі наслідки. Оскільки, щоб нагодувати таку кількість тварин потрібні величезні гектари ґрунтів, які виснажуються від такої експлуатації.

Виготовлення м'ясних продуктів напряму пов’язано з глобальним потеплінням. Тваринництво продукує більший відсоток парникових газів, на відміну від транспорту.

Що таке веганство?

Веганство — повна відмова від споживання продуктів тваринного походження. Вважається суворою формою вегетаріанства.

Відмінність вегана від вегетаріанця полягає у тому, що вегетаріанці дозволяють собі споживання побічних продуктів. Наприклад, молоко, яйця чи мед.

Люди обирають для себе вегетаріанство чи веганство з особистих, релігійних чи етичних переконань. Кількість людей, що розвивають подібні течії стрімко збільшується. Хоча думки лікарів, дослідників та науковців розходяться. Одні наполягають на правильності та користі рослинного раціону, інші засуджують відсутність достатньої кількості поживних речовин в харчових продуктах тваринного походження.

Найголовніше, що об'єднує веганство та вегетаріанство — категорична відмова від споживання м'яса тварин, птиці, риби, комах чи молюсків.

Що таке рослинне м’ясо?

Фото: envato.com

Заборонити чи відмовитися від будь-якого продукту, який є основним харчовим елементом недостатньо. Важливо запропонувати гідну альтернативу, щоб споживана їжа містила необхідні речовини. Завдяки активному технологічному прогресу та розробкам, ми маємо м’ясо рослинного походження.

Рослинне м’ясо — продукт, виготовлений з рослинних компонентів, який візуально нагадує тваринне м’ясо, однак не містить холестерину, гормонів чи антибіотиків.

Варто розрізняти штучне та рослинне м’ясо. Штучне — продукт з пробірки, вирощений з м'язових волокон тварин. Рослинне, крім назви, не має з м’ясом нічого спільного. В більшості випадків його виготовляють з сої чи горохового білка.

На сьогодні, одним з найпопулярніших виробників рослинного м'яса у світі є Beyond Meat. В Україну воно потрапляє з Америки через Голландію. Компанія має два продукти: котлета, яка нагадує бургерну, та ковбаски.

Проте, якщо вже існують альтернативи, які не загрожуватимуть тваринам, більш енергетично економічні у виробництві та корисніші для здоров'я — проблема вирішена? Втім, не все так просто.

Переваги та недоліки рослинного м’яса

  • Поживні речовини. Рослинного м’яса не достатньо, аби забезпечити організм усіма необхідними мікроелементами.

  • Смак. Рослинне м’ясо не може похизуватися тим самим смаком, що й тваринне. Для того, аби компенсувати такий недолік виробники додають підсилювачі смаку чи цукор.

  • Калорійність. Завдяки низькому вмісту жирів рослинне м'ясо містить менше калорій, ніж тваринне. Наприклад, калорійність м'яса Beyond Meat складає 280 ккал на 100 г.

  • Вміст білків. Рослинне м’ясо містить в собі білки. Проте, у ньому немає необхідних амінокислот.

На жаль, вплив такого продукту на організм недостатньо вивчений. Тому не можна остаточно стверджувати про його шкоду чи користь. Білки є основним будівним елементом людського організму. Отже, повністю виключивши продукти тваринного походження, варто збагачувати раціон іншими.

 За словами дієтологині Світлани Фус, на 1 кг маси тіла потрібно вживати 1-1,2 г білка.

Якщо ви хочете відмовитися від споживання тваринного м'яса, але не зашкодити організму, рекомендується додати до раціону наступні продукти:

  • Цілі фрукти та цілозернові продукти — рис, пшениця, овес, ячмінь, жито.

  • Нежирні молочні продукти — молоко, сир, йогурт.

  • Білкові продукти — квасоля, горох, горіхи, насіння та соєві продукти.

  • Продукти з ненасиченими жирами — горіхи, оливки, деякі види риби чи авокадо.

Як приготувати рослинне м'ясо?

Рецепти блюд з рослинного м'яса фактично не від тих, що готуються з тваринного м'яса ні за складом, на за процесом приготування. Гуляши, супи, салати, та навіть бургери можна приготувати з цього альтернативного продукту - замінника м'яса.

Якщо ви ніколи не куштували рослинне м'ясо, проте хочете приготувати щось в домашніх умовах пропонуємо вам смачний бургер. Придбати рослинні котлети на нього зазвичай можна в екомагазинах, у відділах здорового харчування в супермаркетах.

Бургер з рослинним м'ясом — рецепт

Фото: unsplash.com

Вам знадобиться:

  • Пшеничні булочки

  • Бургерні рослинні котлети

  • Сир моцарела, бринза, чедер або будь-який рослинний, що тягнеться

  • Помідор

  • Солоний огірок

  • Соус — до смаку

Приготування:

  • Обсмажте котлети згідно з інструкцією. Можете використати сковорідку, гриль чи мікрохвильовку.

  • Трохи підсушіть булочки, аби вони не розвалювалися через соус та начинку.

  • Змастіть соусом нижню булочку, а зверху покладіть котлету.

  • На м'ясо покладіть сир, аби він розтанув від його тепла.

  • Додайте згори кілька солоних огірків та шматочків помідорів.

  • Накрийте бургер ще однією булкою та можна буде подавати до столу.

Рецепт бургера з рослинного м'яса - відео

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?