Що таке вініри і чи варто їх ставити — всі за та проти
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Що таке вініри і чи варто їх ставити — всі за та проти

Що таке вініри і чи варто їх ставити — всі за та проти
Джерело:  online.ua

Вініри, що створюють на екрані ту саму «голлівудську посмішку», використовуються в косметичній стоматології вже більше чотирьох десятиліть. Не дивлячись на те, що такий вид протезування далеко не новий, навколо вінірів все ще точаться спори – «чи безпечні вони?», «чи довго стоятимуть?», «наскільки вони надійні?». Гід Онлайн розібрався, що таке вініри та чи варто їх ставити.

Що таке вініри?

Фото: pexels.com

Вініри для зубів – це стоматологічні ортопедичні конструкції у вигляді тонких накладних незйомних пластин. Ці пластини виготовляються з кераміки або композитних матеріалів та встановлюються на лицьовій стороні зубів.

Як правило, вініри встановлюються на передніх зубах, але, якщо того бажає клієнт, вініри можна поставити й на інші зуби на верхній та нижній щелепах, які помітні, коли людина посміхається.

Для чого ставлять вініри?

Основна мета встановлення вінірів – покращення зовнішнього вигляду зубів. Встановлюючи вінірні пластинки, ви отримуєте рівний та красивий зубний ряд. При цьому приховуються візуальні дефекти – неприємний жовтуватий чи сіруватий відтінок «рідних» зубів, потемнілі пломби, а також кривизна зубів чи їх непропорційний розмір.

Для встановлення вінірів достатньо всього декілька разів (а у деяких випадках й один раз) відвідати стоматолога-ортопеда. Таким чином, вініри встановлюються з естетичною метою, і, на відміну від коронок, вони не призначені для повноцінного захисту зубів чи їх реставрації після пошкоджень.

Які бувають вініри?

Фото: envato.com

В естетичній стоматології використовуються декілька типів вінірів, відмінність між якими полягає у матеріалах, з яких вони виготовлені, та способах встановлення. Щодо способу кріплення, то вони можуть бути прямими та непрямими. Прямі вініри створюються безпосередньо у роті пацієнта під час прийому у стоматолога. Непрямі вініри виготовляє зубний технік після попередньої примірки.

Якщо ж розглядати класифікацію по матеріалам, то вініри можуть бути керамічними або композитними. Перший варіант відрізняється більшою міцністю, довговічністю та кращою естетикою. Проте й ціна на них вища. Зазвичай вініри з кераміки будуються на спеціальному каркасі та потім піддаються дії високої температури.

Однак існують керамічні вініри й без каркасу – рефракторні. Для їх виготовлення використовується новітні полевошпатні матеріали, які наносяться в декілька шарів. Такі накладки мають найвищу ціну. Це зумовлено значною складністю їх виготовлення та встановлення у порівнянні зі звичайними керамічними вінірами.

Композитні вініри мають меншу вартість, проте й їхня якість, зазвичай, гірша, ніж у кераміки. Судячи по відгукам людей, яким були встановлені накладки з композитних матеріалів, такі вініри тримаються недовго, мають не занадто естетичний вигляд, а при їх встановлені часто виникають різні проблеми.

Як ставлять вініри?

Фото: envato.com

Установка керамічних та композитних вінірів відрізняється. У першому випадку стоматологу необхідно обточити зуб пацієнта, зробити зліпок та поставити тимчасові накладки. Після цього створюється 3D-модель майбутніх накладок, а далі за роботу береться зубний технік. Після примірки, якщо вініри підійшли, їх встановлюють на постійній основі. Займає такий процес у середньому 7-10 днів.

Процес установки прямих композитних вінірів має багато спільного з композитною реставрацією. Поверхня зуба обточується на 0,3-0,7 мм, після цього шар за шаром наноситься композитний матеріал. Для фотополімеризації кожного шару потрібна УФ-лампа. В більшості випадків процедура виконується за однин візит до стоматологічної клініки та не потребує багато часу.

Скільки коштують вініри?

Якісний керамічний вінір для одного зуба обійдеться вам приблизно в 6000 гривень. Якщо ж ви вирішили вибрати більш дешевший аналог з полімерного матеріалу, за нього доведеться заплатити в середньому 1500 гривень. Висока ціна вінірів з кераміки пояснюється тим, що їх для створення потрібно більше часу та зусиль.

Чи варто ставити вініри – за та проти

Фото: envato.com

Як і випадку з коронками, чи будь-якими іншими протезами, встановлення вінірів має свою плюси та мінуси. Перевагами такого рішення є:

  • захист зубів від термічних та хімічних подразників, а також від абразивної дії твердих продуктів;

  • довговічність – якісні вініри при правильному встановленні та дотриманні правил користування здатні простояти до 20 років, після чого замінюються на нові;

  • можливість використання звичайних паст та зубних щіток для чистки зубів;

  • природній вигляд – вініри візуально майже нічим не відрізняються від зубів та не створюють ефекту «чужорідного тіла».

До недоліків встановлення вінірів можна віднести:

  • незворотність процедури – перед установкою вінірів необхідно обточити зубну емаль, яка вже не зможе відновитися, тому якщо вінір зіпсується – це призведе до підвищення чутливості та поступового руйнування самого зуба;

  • обмеження щодо вживання твердих продуктів – вініри не призначені для значних навантажень та починають руйнуватися при постійному вживанні грубої їжі.

Також слід зазначити, що такі пластини не підлягають ремонту. Якщо вони пошкодяться, потрібно буде їх заміна. А встановлення нових вінірів – процес не надто приємний та доволі клопітний.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?