Сіамська кішка: найцікавіші та маловідомі факти про породу
Категорія
Коти
Дата публікації

Сіамська кішка: найцікавіші та маловідомі факти про породу

Сіамська кішка: найцікавіші та маловідомі факти про породу
Джерело:  online.ua

Доля сіамських котів протягом всієї історії була різноманітною - у свій час їм поклонялися, а в інший - винищували. Але сіамкам все ж вдалося завоювати любов людей своєю красою, хоча характер у них і не самий поступливий. Онлайн Гід розповідає найцікавіші та маловідомі факти про сіамських котів - чим вони зобов'язані своєю славою і як правильно розпізнати справжність породи.

Сіамські кішки відбуваються з Далекого Сходу, а точніше з Сіаму, території сьогоднішнього Таїланду. Перші згадки про них можна знайти в книзі 1350 року - «Книга віршів про кішок», яка містить опис кішки, що дуже нагадує сучасну сіамку.

На той момент їх називали королівськими кішками Сіаму, тому що вони завжди були пов'язані з двором і храмами. Сіамців боготворили, вони завжди жили у великій розкоші. Це сформувало в них вбудований ген довголіття - живуть сіамські кішки до 20 років.

У перший час до сіамських кішок ставилися як до національного надбання, тому впродовж багатьох століть їх можна було знайти тільки в Сіамі. Світ познайомився з сіамськими кішками тільки в кінці XIX століття, коли пару кішок подарували британському консулу - він передав їх своїй сестрі, а вона представила тварин на виставці в Кришталевому палаці. Тоді сіамських котів не визнав двір. Їх вважали некрасивими і нецікавими.

Цікаві факти про сіамських кішок

Фото: envato.com

Існує також безліч легенд, пов'язаних з сіамськими кішками, які пояснюють причину пошани і поваги тварин на їх батьківщині. За однією з них, сіамські кішки були посудиною для душ померлих. Після чиєїсь смерті обиралася кішка, в яку повинна була увійти душа померлого - це було звичаєм вищих верств суспільства. Потім такий кіт потрапляв до храму, де жив розкішним життям, харчувався найкращими продуктами і мирно доживав до старості.

Ще один цікавий факт пояснює косоокість і зламаний хвіст сіамських котів - сьогодні це дефекти, усунуті в процесі свідомого розведення, але колись були спільною рисою сіамців. Згідно з легендою, одній з храмових кішок було наказано охороняти дорогоцінну вазу. Тварина була так поглинена своїм завданням, що не зводила очей з цінного об'єкту. На пильну увагу оточуючих пухнаста охоронниця відповідала злісним прищуленим поглядом, а вазу огортала своїм довгим хвостом.

Як дізнатися сіамська кішка чи ні?

 Фото: envato.com

Колись британці в 19 столітті вважали сіамців потворними. Сьогодні ж їх цінують за цікаву східну красу. Кішка дійсно сповнена витонченості та елегантності - цього у неї не відняти.

Головні характеристики сіамських котів:

  • Струнке, видовжене тіло і кінцівки.

  • Хвіст довгий, звужується до кінця, іноді зламаний.

  • Очі завжди розкосі і блакитні, мигдалеподібної форми.

  • Шерсть без підшерстя, тонка, вона плавно прилягає до тіла, м'яка і коротка.

  • Забарвлення шерсті завжди точкове з більш темною маскою на мордочці, лапках і хвості. Допустимі окраси: кремовий, бузковий, червоний, синій, черепаховий і тигровий.

Білий різновид сіамських котів також відомий і визнаний, хоча зустрічається досить рідко.

До речі, всі сіамські кішки народжуються білими, забарвлення у них проявляється тільки через кілька днів після народження. Чим старше кіт, тим темніше стає окрас.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?