Сказ у домашньої кішки — як визначити смертельно небезпечну хворобу
Категорія
Коти
Дата публікації

Сказ у домашньої кішки — як визначити смертельно небезпечну хворобу

Сказ у домашньої кішки — як визначити смертельно небезпечну хворобу
Джерело:  online.ua

Сказ - одне з найнебезпечніших захворювань тварин. Чим воно небезпечне? Онлайн Гід розібрався, що таке сказ у кішки, як його визначити та лікувати.

Що таке сказ у кішки?

Фото: flickr.com

Сказ викликається Lyssavirus - типом РНК-вірусу сімейства Rabdovirus. Вірус поширюється серед диких тварин і в основному вражає лисиць, борсуків та кажанів, але собаки та домашні кішки також можуть бути інфіковані.

Вірус присутній у слині інфікованих тварин, і зараження відбувається в основному при укусі, коли він потрапляє в тіло іншої тварини разом зі слиною, а потім поширюється периферичними нервами в центральну нервову систему.

Як розпізнати сказ у кішки?

Фото: envato.com

Симптоми сказу у домашньої кішки зазвичай виявляються приблизно через 60 днів після зараження, але вони можуть проявитися раніше, якщо кішку вкусили в ділянці голови. Захворювання може протікати безсимптомно протягом кількох місяців, тому термін спостереження за твариною з моменту укусу невідомою твариною слід продовжити навіть до 6 місяців.

Захворювання може набувати тихої або важкої форми. Симптомом буйної форми є агресія, гучний крик та нявкання. У кішки також можуть бути самоушкодження, галюцинації та напади люті. При швидкому розвитку сказу також може спостерігатися слинотеча.

Слинотеча є характерною ознакою прогресування у спокійній фазі. До того ж при тихому перебігу цього захворювання кішка стає млявою, сонною та апатичною. На жаль, сказ у такій формі діагностувати набагато складніше.

До перших симптомів, що передбачають появу сказу, відносяться: лихоманка, нявкання, діарея або запор, біль і свербіж навколо рани. Поведінка кішки може кардинально змінитися - вона стає активною та агресивною або раптово млявою. Ця фаза зазвичай триває 12-48 годин.

Тільки при розвитку хвороби з'являється «буйна фаза» - тобто характерна агресія, слинотеча та галюцинації. Кішка може напасти на господарів, вкусити інших тварин або вкусити себе. Вона може ховатися та тікати. Фаза люті може тривати від 1 до 4 днів.

Після нападу хвороби тварина перетворюється на паралітичну фазу. У кішки порушена свідомість, зіниці не реагують на світло, з рота витікає піна, шия стає жорсткою. Кішка починає задихатися власною слиною через параліч дихальних м'язів. Смерті тварини зазвичай передує параліч кінцівок. Заключний етап триває від 1 до 4 днів.

Як лікувати сказ у кішки?

Сказ невиліковний. Єдиний спосіб повністю захистити свого вихованця від цієї страшної хвороби – зробити йому щеплення.

Вакцинація кішок не є обов'язковою, але це варто робити не тільки у випадку, коли кішка гуляє на вулиці, але також і тоді, коли кішка знаходиться лише вдома. Перша вакцинація кішки від сказу проводиться у віці старше 12 тижнів, а наступна – щорічно або кожні 2-3 роки.

Чи можна заразитися сказом від кішки?

Фото: flickr.com

Так, і це може призвести до смерті. Заразитися можна лише за 3 дні до появи у кішки перших симптомів хвороби – тільки тоді вірус присутній у слині.

Коли людину вкусила хвора тварина, вірус проникає в мозок і викликає зміни у важливих життєвих центрах. Ліків від сказу не існує, тому вакцинацію слід робити відразу після кожного укусу потенційно інфікованою твариною. Після того, як було діагностовано симптоми захворювання, які зазвичай проявляються через кілька місяців, лікування зазвичай буває надто пізно.

За оцінками ВООЗ, у всьому світі від сказу щороку помирає близько 55 тисяч людей. Собаки є основним джерелом інфекції приблизно 95% випадків захворювання людей.

Будь-яка тварина повинна вважатися загрозою зараження на сказ. Тому в жодному разі не можна гладити або чіпати таких тварин. Після контакту з любою твариною ретельно вимийте руки водою з милом або дезінфікуючим засобом. Те саме слід зробити, якщо вас вкусив незнайома собака або кішка.

Чи обов'язково робити щеплення від сказу?

Вакцинація проти сказу рекомендується людям, які через свою професію можуть контактувати з дикими тваринами або планують вирушити до країни, де ризик захворювання найвищий.

Найбільше випадків сказу зареєстровано в Індії та інших країнах Південної і Південно-Східної Азії. Небезпечні також Афганістан, Пакистан, Бангладеш, Непал, Бірма, Камбоджа, країни Африки: Демократична Республіка Конго, Буркіна-Фасо, Нігер, Нігерія, Ефіопія. , Сомалі, Кенія, Танзанія, Мозамбік.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?