Спека та домашні тварини — як допомогти улюбленцю
Категорія
Домашні тварини
Дата публікації

Спека та домашні тварини — як допомогти улюбленцю

Спека та домашні тварини — як допомогти улюбленцю
Джерело:  online.ua

Під час спеки влітку страждаємо не лише ми, але й домашні тварини, тому варто подбати про їх комфорт. Ділимося дієвими порадами, як гуляти, годувати та доглядати за котами, собаками, пташками та гризунами в спеку для полегшення їх самопочуття.

Джерело:  ONLINE.UA

Протягом літньої задухи домашні тварини можуть бути малорухливими, важко дихати та майже не їсти. На відміну від людей коти чи собаки мають слабко розвинені потові залози. В них вони знаходяться лише на подушечках лап, кінчику носа та в меншій кількості у вухах. Пухнасті охолоджуються шляхом відкривання рота та висовування язика.

На відміну від котів та собак існують домашні тварини, які зовсім не мають потових залоз, наприклад, кролики. Птахи охолоджуються завдяки розвинутій дихальній системі. Дуже важко спеку переживають тварини похилого віку та ті, що мають схильність до ожиріння та серцево-легеневих хвороб.

Як допомогти коту в спеку?

Фото: envato.com

Якщо своєчасно не допомогти коту під час спеки, у тварини може статися тепловий удар. У зоні підвищеного ризику знаходяться представники шотландської, гімалайської та персидської порід, які, окрім підвищеної пухнастості, мають схильність до серцевих хвороб.

Організувати комфортні умови в спеку вашому пухнастику доволі просто:

  • Забезпечте коту доступ до води. Пильнуйте за наявністю свіжої води у мисці. За можливості розташуйте мисочки з водою по усьому помешканню.

  • Не голіть кота. Шерсть забезпечує йому не лише тепло, але й захищає від перегріву, регулюючи температуру тіла. Старайтеся вичісувати його, щоб звільнити хвостатого від зайвого шару шерсті.

  • Влаштуйте коту водні процедури. Якщо процес купання викликає в улюбленця стрес, регулярно змочуйте подушечки лап тваринки.

  • Не годуйте кота великими порціями. Якщо ви бачите, що тварина їсть у спеку менше ніж зазвичай — це не привід для паніки. Годуйте котика маленькими порціями, але часто.

Як забезпечити комфорт собаці в спеку?

Фото: envato.com

Температуру тіла собака регулює завдяки потужному слиновиділенню. Тому час від часу тварина відкриває рота та висовує язика. У зоні ризику під час спеки знаходяться собаки зі сплюснутою мордочкою, а також собаки похилого віку чи з хронічними захворюваннями.

Для того, щоб полегшити стан домашнього улюбленця ветеринари радять дотримуватися наступного:

  • Забезпечте собаці прохолоду. Відведіть його до прохолодного місця. Згодяться ванна кімната вдома чи тінь на вулиці. Влаштуйте протяг у приміщенні та слідкуйте за температурою повітря.

  • Змочіть собаці живіт, лапи та вуха чи викупайте тварину повністю. Таким чином ви врегулюєте температуру тіла. Нагадаймо, що саме в цих місцях собаки мають потові залози.

  • Вигулюйте собаку рано вранці чи пізно ввечері. Не варто влаштовувати прогулянки під палючим сонцем. Якщо виникла нагальна потреба йти разом із собакою у спеку, візьміть пляшку води та змочуйте їй живіт, лапи та вуха.

  • Не вдягайте тварині тісний намордник. Це погіршить можливість дихання та терморегуляції.

Як доглядати в спеку за пташкою?

Фото: envato.com

Птахи мають достатньо швидкий обмін речовин, а під час спеки він лише прискорюється. Це може стати причиною підвищення температури папужки чи іншого птаха. Головна ознака перегріву — це малорухливість та слабкість. Подібний стан схожий на сонливість.

Ось декілька порад щодо поліпшення стану крилатого друга у спеку:

  • Забезпечте пташці постійний доступ до свіжої питної води. Через відсутність води птахи страждають від інтоксикації.

  • Організуйте штучні водойми. У клітках чи в помешканні розставте невеличкі посудини з прохолодною водою.

  • Урізноманітніть раціон харчування. Включіть в "меню" домашньої пташки свіжі овочі та фрукти. Крім вітамінів з них, птах отримає вологу.

Як піклуватися про гризунів в спеку?

Фото: envato.com

Як й усім домашнім тваринам, кроликами, хом’якам та іншим представникам гризунів перегрів тіла не йде на користь.

Основні рекомендації для догляду за гризунами в спеку:

  • Свідкуйте за наявністю свіжої води у поїлках. Вода повинна бути у відкритому доступі. Міняйте її кожен день.

  • Зробіть гризуну акумулятор холоду. Наприклад, заморозьте воду в пляшці та покладіть її в клітку.

  • Влаштуйте мінібасейн. Варто подбати про невеликі ємності з водою, де тварина зможе влаштувати собі прохолодні водні процедури.

Важливо пам’ятати, що домашні тварини в спеку потребують особливої турботи. Якщо ви побачили, що стан тварини у спеку погіршується, варто звернутися по допомогу до ветеринара.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?