Справжня історія 8 березня: цікаві версії, факти і міфи
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Справжня історія 8 березня: цікаві версії, факти і міфи

Справжня історія 8 березня: цікаві версії, факти і міфи
Джерело:  online.ua

Міжнародний жіночий день сприймають як свято краси, весни і жіночності. Але виявляється, нічого спільного з цими поняттями свято не має. Формально його заснувала одна з найвідоміших німецьких комуністок Клара Цеткін, яка була активним борцем за права жінок, але справжня історія 8 березня бере свій початок задовго до неї. Чому Міжнародний жіночий день святкують саме 8 марта? ONLINE.UA зібрав цікаві версії, факти та міфи про свято - деякі з них досить несподівані.

День солідарності трудящих жінок - перша версія

Фото - pexels.com

Першою версією установи свята 8 березня є варіант, згідно з яким, свято заснували як День солідарності трудящих жінок після "маршу порожніх каструль", який провели в цей день в 1857 році текстильниці Нью-Йорка. Тоді жінки виступали за скорочення робочого дня до 10 годин (жінки в ті часи працювали по 16 годин на добу) та рівні з чоловіками умови оплати праці. Також мітингувальниці вимагали наділити жінок виборчим правом.

Національний жіночий день - версія американців

Фото - wikipedia.org

Через кілька десятків років жіночі мітинги повторилися. У 1908 року в Нью-Йорку за призовом соціал-демократичної жіночої організації була організована акція протесту, в якій взяли участь не менше 15 тисяч жінок. Вони вимагали рівноправності з чоловіками, скорочення робочого дня, підвищення оплати жіночої праці і отримання права голосу на виборах. Через рік після цього мітингу Соціалістична партія Америки оголосила національний жіночий день.

Свято 8 Березня придумала Клара Цеткін - радянська версія

 Клара Цеткін (фото - wikipedia.org)

Через рік після жіночих мітингів в Нью-Йорку з закликом заснувати свято 8 березня виступила відома німецька комуністка Клара Цеткін. На форумі жінок в Копенгагені Цеткін звернулася до міжнародного співтовариства з вимогою затвердити Міжнародний жіночий день, щоб жінки могли проводити мітинги і демонстрації задля привернення уваги громадськості до своїх проблем. Ідея Клари Цеткін швидко здобула свої плоди. У 1911 році Міжнародний жіночий день відзначали в багатьох країнах Європи, а в 1917 році жінки отримали виборче право в Австралії, Новій Зеландії, Данії та Норвегії.

В СРСР 8 березня стало офіційним святом в 1921 році, а офіційний вихідний був введений в 1966 році. Його заснували після демонстрації жінок, які 8 березня 1917 року вийшли на вулиці Петрограда з вимогами "хліба і миру". Вважається, що свято в СРСР "привезла" подруга Клари Цеткін - революціонерка Олександра Коллонтай. Та сама, яка підкорила Радянський Союз "великою фразою":

"Віддаватися першому зустрічному чоловікові треба так само легко, як випити склянку води".

Історія 8 березня - скандальна версія

Противники Міжнародного жіночого дня стверджують, що у тих самих страйках і мітингах в 1857 році брали участь не текстильниці, а представниці найдавнішої професії. Вони нібито вимагали виплатити зарплату матросам, які хотіли користуватися їх послугами, але не могли заплатити через відсутність грошей. Подібна акція відбулася ще раз - 8 березня 1894 року в Парижі. На цей раз жінки легкої поведінки вимагали заснувати спеціальні профспілки і визнати їх права нарівні з співробітницями сфер послуг, які шиють одяг або печуть хліб.

Що ж ми святкуємо 8 березня - офіційна версія ООН

Деякі історики сходяться на думці, що 8 березня - звичайна політична кампанія соціал-демократів та комунистичний пережиток. Але не можно однозначно ігнорувати той факт, що свято заснували в результаті прояви жіночого руху, який не можна не поважати.

Те, що 8 березня не має ніякого відношення до комунізму, свідчить і той факт, що свято визнано ООН. Там в 1975 році нарешті оголосили справжнє значення свята. В Організації закликали всі країни світу оголосити 8 березня - Днем боротьби за права жінок. Більш того, кожен рік в ООН вибирають тему, якій присвячено 8 березня - зазвичай це те питання, яке зараз вимагає особливо пильної уваги.

Наприклад, у 2020 році ООН проводило 8 березня під темою: "Я - покоління рівноправності: реалізація прав жінок". В ООН в цей день нагадали, що з моменту заснування Міжнародного жіночого дня світ домігся безпрецедентних успіхів, але жодна країна так і не досягла ґендерної рівності - через законодавчі обмеження 2,7 млрд жінок у всьому світі не можуть зробити рівний з чоловіками вибір професії, в парламенти країн як і раніше входять не більше 25% жінок, а кожна третя жінка в світі піддається насильству за ознакою статі.

Як відзначають 8 березня в Україні?

У 2005 році в Україні прийняли закон "Про забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків та жінок". У ньому чимало важливих тез, хоча проблемні моменти в законодавстві як і раніше є. З 2017 року в нашій країні піднімається тема скасування святкування 8 березня, на сьогоднішній день цей проект так і не прийнятий законом у Верховній Раді, тому традиційні вихідні на 8 Березня в Україні залишаються без змін.

В наші дні Міжнародний жіночий день позбавлений політичної та економічної забарвлення. 8 березня сьогодні - це просто красиве, ніжне, весняне свято всіх жінок. Разом з Україною 8 березня відзначають в Азербайджані, Вірменії, Білорусі, Грузії, Казахстані, Киргизії, Латвії, Молдавії, Узбекистані, Таджикистані, Туркменії. Міжнародний жіночий день як національне свято відзначають в Анголі, Гвінеї-Бісау, Замбії, Камбоджі, Кенії, КНДР, Мадагаскарі, Монголії, Уганді та Еритреї.

Раніше ONLINE.UA публікував найкращі побажання в віршах і картинках з 8 березня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?