Тактична медицина: як діяти, якщо ви або ваш товариш отримали поранення
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Тактична медицина: як діяти, якщо ви або ваш товариш отримали поранення

Тактична медицина: як діяти, якщо ви або ваш товариш отримали поранення
Джерело:  online.ua

Згідно статистиці, 90% солдатів, що загинули під час бойових дій, втратили життя через неможливість вчасно отримати професійну допомогу у госпіталі. Найчастіше причиною смерті стає велика втрата крові та шок. Саме тому грамотно надана медична допомога на полі бою у перші хвилини після поранення суттєво підвищує шанси бійця на виживання. Військовий Гід Онлайн зібрав добірку правил надання невідкладної допомоги, які можуть врятувати вам життя.

Надання першої медичної допомоги в зоні вогневого контакту

Якщо ви знаходитися під обстрілом (червона зона), найперше, що потрібно зробити – це надати ту допомогу пораненому, яка допоможе йому дожити до завершення активних бойових дій або, якщо це можливо, до його транспортування у більш безпечне місце.

Після того, як ви змогли дістатися до пораненого, спершу з'ясуйте, чи перебуває він при свідомості. Якщо він при свідомості та може відповідати, слід запитати, де саме він відчуває біль чи інші незвичні відчуття. Отримана інформація допоможе вам визначитися з наданням подальшої допомоги.

Якщо поранений ніяк не реагує, цілком можливо, він знаходиться у стані коми. У такому разі його потрібно негайно перевернути на живіт, адже у стані коми відбувається пригнічення ковтального і відкашлювального рефлексів, тому якщо боєць лежатиме на спині, він задихнеться через мимовільне вивільнення блювотиння впродовж 5-10 хвилин.

Ще одна небезпека для непритомного стану – це западання язика, який перекриває дихальні шляхи. Якщо ви перекладете пораненого зі спини на живіт, це також мінімізує ризик розвитку асфіксії внаслідок западання язика.

Також у пораненого може бути сильна кровотеча, яка виникає внаслідок кульових та осколочних поранень. Найбільшу небезпеку при цьому становлять артеріальні кровотечі – кров у артеріях знаходиться під високим тиском, тому діяти слід якомога швидше.

Так, наприклад, при пошкодженні степеневої артерії, якщо не спинити кров протягом 2 хвилин, людина втрачає свідомість та помирає від непоправної крововтрати. Розрив артерії у зоні плеча або передпліччя також призводить до смерті протягом 30-40 хвилин.

Якщо ви бачите, що у пораненого пошкоджена кінцівка, або відбулася її травматична ампутація, необхідно накласти спеціальний турнікет (або джгут, якщо турнікету немає під рукою) вище місця кровотечі. Накладається джгут або турнікет безпосередньо на одяг, адже втрачати час на його зняття не можна.

Якщо точне місце поранення кінцівки визначити неможливо, потрібно накласти джгут максимально високо на стегні або плечі пораненої кінцівки. Так само слід вчинити, якщо кінцівку відірвало вибухом чи осколком.
Надання інших методи для зупинки кровотечі, наприклад, перев'язування кінцівки бинтом не є доцільним під час бою. В першу чергу необхідно доставити пораненого в укриття, де йому вже зможуть надати більш професійну медичну допомогу.

Надання медичної допомоги в укритті

Якщо поранений був транспортований до укриття (жовта зона), це дає можливість більш ретельно оцінити його стан. Зазвичай для цього використовується методика C-A-B-C (українська адаптація – КОЛЕСО): кровотечі – огляд – легені – ефективність – серце – оцінювання).

Здійснюються такі кроки:

  1. огляд пораненого на наявність небезпечних для життя кровотеч;

  2. відновлення прохідності дихальних шляхів, включаючи введення повітроводу в носоглотку, якщо того потребує ситуація;

  3. обробка відкритих ушкоджень грудної клітини та декомпресія при вираженому пневмотораксі;

  4. перевірка стану кровоспинного джгута або турнікету, якщо він був накладений на попередньому етапі надання медичної допомоги;

  5. виявлення незначних кровотеч та їх усунення;

  6. обробка відкритих ран антибактеріальними засобами для запобігання їх зараженню;

  7. фіксація кінцівок за допомогою шин у разі переламу кісток;

  8. введення знеболювальних препаратів та антибіотиків;

  9. протидія розвитку шокового стану шляхом введення спеціальних препаратів.

Після проведення всіх вищезазначених заходів, направлених на стабілізацію стану пораненого бійця, слід передати всю зібрану інформацію про його поранення військовому або цивільному лікарю чи фельдшеру.
Також потрібно постійно стежити за станом пораненого до його евакуації в госпіталь (зелену зону). Слід перевіряти, чи перебуває поранений в свідомості, чи не має у нього повторних кровотеч та проблем з диханням. При цьому потрібно заспокоювати та підбадьорювати його.

Як допомогти собі самому, якщо у вас кровотеча

Якщо в результаті поранення на полі бою у вас з'явилася незначна кровотеча, і поблизу немає медика, поранену кінцівку можна перемотати бинтом чи марлею. В залежності від ситуації потрібно продовжити бій або переміститися у більш безпечне місце. Кровотеча також зменшиться , якщо підняти вгору пошкоджену кінцівку.

При сильній кровотечі слід скористатися джгутом або турнікетом, після чого за допомогою товаришів або самотужки прослідувати до укриття та дочекатися евакуації. Перебуваючи в укритті, до рани можна прикласти тампон (змащений гемостатиком при його наявності) та накласти бандаж.

Після цього можна дещо послабити джгут та оцінити, чи продовжується кровотеча. Якщо кров спинилася, це дасть вам час на пошук медика. Якщо ж кровотеча продовжується після послаблення джгута – його потрібно знову затягнути. Але слід пам'ятати, що тримання джгута на кінцівці протягом більше ніж 2 годин може призвести до некрозу тканин.

Читайте також:

Все про бронежилети

Обираємо тактичний рюкзак

Все про тактичні окуляри

Як обрати тактичні навушники

Все про тактичні рукавиці

Як вибрати військову форму та доглядати за нею

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?