Температура 38 без симптомів та причин – що робити та як збивати
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Температура 38 без симптомів та причин – що робити та як збивати

Температура 38 без симптомів та причин  – що робити та як збивати
Джерело:  online.ua

Температура підвищилась до 38 без причини. Що робити? Гід Онлайн розібрався, які бувають причини раптового підвищення температури тіла без ознак простуди чи іншої хвороби та що робити в такому випадку - збивати чи ні.

Нормальною для людського тіла вважається температура від 36 до 37,5°С. Різке підвищення температури зазвичай викликає втому, слабкість, апатію. Чи потрібно збивати підвищену температуру та в яких випадках рекомендовано відвідати лікаря? Давайте розберемося.

Температура 38°С - причини

 Фото: envato.com

Причини появи температури 38°С можуть бути різні. Температура може піднятися через звичайні природні процеси в організмі, через стрес або перевтому. Тому при відсутності симптомів чи неприємних відчуттів не варто одразу збивати підвищену температуру лікарськими препаратами - з часом температура впаде до нормальної.

Температура також може піднятися до такої відмітки в випадках авітамінозу або аутоімунних захворювань. Якщо ви перегрілися на сонці, вживали алкоголь чи довго тренувалися, то це також може привести к підвищенню температури.

Але така температура може стати дзвоником про розвиток хвороб. Для прикладу, позначка 38°С на термометрі без наявних симптомів може свідчити про анемію, гепатит, туберкульоз або ВІЛ. У такому разі потрібно обов’язково відвідати лікаря та якомога скоріше почати лікування.

Температура 38 - чи потрібно звертатися до лікаря

В будь-якому випадку краще звернутися до лікаря. Лише спеціаліст може встановити точний діагноз та обрати лікування. Але якщо ви спершу плануєте стабілізувати свій стан самостійно, маємо декілька порад.

Спершу намагайтесь позбутися чинників стресу та привести в норму свій емоційний стан. Адже частіше за все саме стрес може піднімати температуру без симптомів. Випийте теплого чаю, відпочиньте, зробіть перерву у роботі, пройдіться на свіжому повітрі.

Якщо відпочинок та спокій не допомагає, спробуйте збити температуру медикаментами. У разі, коли температура протягом декількох днів тримається на рівні 38°С варто не зволікати з візитом до лікаря. Спеціаліст призначить обстеження та дасть направлення на аналізи, щоб визначити причини недомагання та підібрати оптимальний шлях лікування.

Зазвичай при підвищенні температури до 38 лікарі призначають - аналіз крові, сечі, УЗД внутрішніх органів та навіть відправляють на огляд до стоматолога.

Температура 38 у дитини – що робити

 Фото: envato.com

Основні причини підвищеної температури у дитини можуть бути запальні процеси в організмі, харчове отруєння, перегрівання на сонці, прорізування зубів чи стрес. До того ж підвищена температура може бути першим симптомом грипу, ангіни, отиту, пневмонії чи кіру.

Збивати температуру медикаментами без рекомендацій лікаря не потрібно. Давайте дитині більше води, щоб уникнути зневоднення. У разі погіршення стану дитині можна дати сироп для зниження температури - вони за 20-25 хвилин зіб'ють температуру, але якщо була правильно розрахована доза препарату з урахуванням ваги дитини. Якщо висока температура тримається більше однієї доби, краще звернутися до лікаря за порадою.

Що робити при температурі 38 – корисні поради

  • Якщо маєте високу температуру, то не потрібно використовувати засоби, що підвищують її - гірчичники, грілки, спиртові розтирання, гарячі ванни.

  • Не кутайтесь в ковдри. Ще з дитинства ми пам’ятаємо, як при високій температурі мами натягували на нас побільше одягу, "щоб пропотіли". Так от, це велика помилка. Через те, що організм самостійно намагається збити температуру, починається рясне потовиділення. Завдяки тому, що піт випаровується зі шкіри, тіло охолоджується. А ковдри лише заважають охолодженню.

  • Пийте більше рідини. Рекомендуємо запастися теплим чаєм (не гарячим), бажано без додавання цукру, меду чи підсолоджувачів. Можна включити в раціон морси, а також не забувати про звичайну, мінеральну воду.

  • Робіть компреси. Візьміть відрізок тканини та змочіть його ледь теплою, навіть прохолодною водою та прикладайте на лоб та скроні. До того ж компреси можна робити і на все тіло: у зоні пахв, шиї, рук, ніг.

  • Зберігайте постільний режим. У період підвищеної температури краще відмовитися від роботи та присвятити час відпочинку. Не перенапружуйте себе фізично та емоційно, так одужання настає набагато швидше.

Здоров’я – головний ресурс, який точно не придбати за гроші. Тому якщо ви помітили, що у вас піднялася температура, не ігноруйте такий знак організму. Краще відмовитися від робочого дня та присвятити час собі та власному здоров’ю. Будьте здорові та не хворійте!

Важливо!
Вся інформація в даному розділі представлена виключно з метою ознайомлення - не використовуйте її для самодіагностики та самолікування. Для встановлення діагнозу та призначення лікування обов'язково звертайтеся до профільного фахівця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?