В душі завжди 18. Як розрахувати свій психологічний вік та що він означає
Категорія
Стиль життя
Дата публікації

В душі завжди 18. Як розрахувати свій психологічний вік та що він означає

В душі завжди 18. Як розрахувати свій психологічний вік та що він означає
Джерело:  online.ua

Психологічний вік людини не завжди відповідає біологічному. Напевно, ви зустрічали людей, які вже розміняли четвертий десяток, проте в душі залишились все такими же юними підлітками, які не проти побешкетувати при можливості та завжди сповнені цікавих ідей і планів. Як розрахувати свій психологічний вік? Гід Онлайн підготував точний тест на психологічний вік - дізнайтеся, скільки вам років в душі.

Що таке психологічний вік?

Фото: pexels.com

Психологічний вік – це те, як людина усвідомлює своє внутрішнє «я» в навколишньому світі. Визначення психологічного віку залежить від суб'єктивних відчуттів людини, її дій, поведінки та поглядів на життя. Іншими словами, психологічний вік – це те, на скільки років ви себе почуваєте, не беручи до уваги, скільки років вам насправді.

В якості прикладу можна навести підлітка, який в свої 18 років відрізняється нетиповою для свого віку розсудливістю, спілкується на рівні з дорослими, та навіть здатен приймати мудрі рішення. Є й зворотній приклад – літні люди, які «дружать» з сучасною комп’ютерною технікою, мають ліберальні погляди на життя та носять молодіжний одяг.

Що впливає на психологічний вік?

Фото: pexels.com

Одним з основоположних факторів, який впливає на наш психологічний вік, є рівень інтелекту. Якщо точніше – це стосується обізнаності людини в різних сферах життя. Від цього фактору залежить те, наскільки просто чи складно знаходити людині спільну мову з однолітками. Іноді підлітку значно простіше спілкуватися з людиною, яка вдвічі старше за нього, адже він багато знає, та достатньо ерудований для цього.

Другим фактором можна назвати внутрішні бар’єри та самообмеження. Більшість людей слідує соціальним установкам, на кшталт «я вже занадто старий, щоб кататися на скейті», або ж «мені вже тридцять, а в мене немає ні сім’ї ні дітей, певно зі мною щось не так». Ці обмеження мають суто психологічний характер, і, якщо ви почуваєте себе молодим та здоровим, чому б не спробувати заняття, які нібито не відповідають вашому віку?

Вчені зазначають, що на наш біологічний вік впливає понад 200 чинників, проте суті це не міняє – якщо ви шукаєте підтвердження старості, навіть якщо вам тільки виповнилося 25, і ви сповнені сил та енергії, невдовзі організм надасть вам такі «докази». Працює це правило і в протилежну сторону – якщо ви людина у віці та вважаєте себе молодим і здоровим, позитивний настрій буде відображатися на самопочутті та зовнішності.

Навіщо визначати психологічний вік?

Фото: pexels.com

Визначивши свій психологічний вік, ви зможете сформувати правильне ставлення до речей цілком фізичних. Окрім цього, інформація про психологічний вік дасть пояснення багатьом моментам стосовно самопочуття. А ще психологічний вік можна коригувати, якщо є така необхідність.

Так, наприклад, якщо ви вважаєте себе занадто «старим» на ментальному рівні, це сигнал, що потрібно щось міняти – спробуйте бути більш фізично активним, займіться спортом, знайдіть для себе якесь нове хобі, дізнайтеся про новинки техніки та останні наукові досягнення. Іншими словами – зробіть все можливе, щоб не асоціювати себе зі старцем.

Та варто зазначити, що юний ментальний вік – це не завжди добре. Для молодих людей характерні емоційні пориви, нестриманість та безрозсудність. Так, наприклад якщо ви будете переводити на жарти будь-яку тему, або використовувати молодіжний сленг там, де це явно не доречно, це може скласти про вас враження, як про несерйозну людину. Можливо, у психологічному плані, вам потрібно стати біль зрілим.

Як розрахувати психологічний вік – тест та значення результатів

Фото: pexels.com

Визначити свій психологічний вік можна за допомогою спеціального тесту. Почати слід з визначення «показника реалізованості» (ПР) у житті. Для цього все ваше життя (минуле, нинішнє та майбутнє) потрібно уявити у вигляді шкали з поділками. Вся шкала – це 100%. Далі потрібно дати відповідь на питання – яку частину з цієї шкали ви вже встигли реалізувати на сьогоднішній день? Це і є «показника реалізованості».

Наступним кроком буде визначення самого психологічного віку. Помножте ваш ПР на ту кількість років, яку ви сподіваєтеся прожити, після чого розділіть отриманий показник на 100%. Ця цифра й буде вашим психологічним віком. Наприклад, ви вважаєте, що реалізувались на 40% і при цьому проживете ще 60 років. Рахуємо – 40% х 60/100% = 24. Психологічно вам 24 роки, а по паспорту може бути 18 чи 40, не важливо.

Після того, як ви визначили свій психологічний вік, потрібно порівняти його з віком паспортним та зрозуміти що означає їх різниця:

  • Психологічний вік менший від паспортного мінімум на 5 років. Такий показник характерний для оптимістів, які вважають, що все у них ще попереду. Скоріш за все, ви не надто переживаєте про самореалізацію та не поспішаєте з прийняттям серйозних обов’язків, будь-то кар’єра, сім’я чи діти. При цьому ви ведете активний образ життя та маєте хороше самопочуття.

  • Психологічний вік більший від паспортного мінімум на 5 років. Ймовірно, ви почуваєте себе «мудрим вчителем», який вже багато чого побачив у цьому житті та може роздавати свої «безцінні» поради оточуючим. Також, можливо, ви часто всім невдоволені, розчарувалися у суспільстві та постійно бурчите собі під ніс, що «раніше було краще». Та, можливо, ви й насправді досягли життєвої мудрості, не дивлячись на молодий вік.

  • Психологічний вік відповідає паспортному віку, або різниця незначна (плюс/мінус 5 років). Такий результат зустрічається досить рідко. Він свідчить про те, що ваш розвиток, як особистості, відбувається у гармонії з соціумом з однієї сторони, та біологічним механізмом з іншої. При цьому ви змогли себе реалізувати у житті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?