Вибір тактичного шолома: як захистити голову воїну ЗСУ
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Вибір тактичного шолома: як захистити голову воїну ЗСУ

Вибір тактичного шолома: як захистити голову воїну ЗСУ
Джерело:  online.ua

Тактичний шолом – це важливий елемент військового спорядження, який захищає голову бійця від кульового та осколочного ураження, а також від механічних травм під час виконання тактичних завдань. Військовий Гід Онлайн розповідає, які типи тактичних шоломів використовуються у сучасних арміях, які вони мають переваги та як правильно обирати шолом.

Основні типи тактичних шоломів

Можна виділити три найбільш розповсюджених типи тактичних шоломів, які постачаються в ЗСУ від західних союзників – PASGT, ACH MICH та FAST. На відміну від застарілих касок радянського зразку вони виготовляються з сучасних композитних матеріалів, головними перевагами яких є висока ударостійкість та мала вага. Також шоломи оснащені додатковими пристосуваннями – планками для ліхтарів та приладів нічного бачення, вирізами для тактичних навушників, тощо.

Тактичний шолом PASGT

Шоломи PASGT ("система індивідуального бронезахисту сухопутних військ") були прийняті на озброєння американської армії у 1980 році, замінивши собою застарілі каски часів Другої світової війни.

Виготовляються шоломи PASGT з органотекстоліта на основі тканини «кевлар» шляхом прямого пресування. Завдяки багатошаровій оболонці шолому його захисні здатності зросли на 50% у порівнянні з попередником – суцільнометалевою каскою M1 зразка 1941 року.

Повна маса PASGT в залежності від розміру складає від 1,4 до 1,9 кг. У шоломі передбачене кріплення для приладів нічного бачення. Також у комплекті йде тканинний чохол захисного кольору.

У 2003 році тактичні шоломи PASGT були зняті з озброєння армії США, оскільки їм на зміну прийшли більш сучасні моделі – ACH MICH. Проте PASGT й досі використовуються у багатьох арміях світу, а також у американських приватних військових та охоронних компаніях.

Тактичний шолом ACH MICH

ACH MICH («вдосконалений модульний шолом з інтегрованими комунікаціями») э прямим нащадком шолому PASGT, проте його конструкція зазнала ряд суттєвих модернізацій.

У порівнянні з PASGT ACH MICH має меншу глибину, тому його зручніше носити, а завдяки 4-точковій системі кріплення його посадку можна гнучко регулювати. Комфортне носіння також забезпечують 7 змінних протиударних подушечок, які кріпляться за допомогою липучок.

Шолом ACH MICH виготовляється з багатошарового кевлару (параармідні волокна) та здатен витримувати пряме влучання пістолетних куль калібру 9 мм, що відповідає третьому рівню захисту.

ACH MICH може використовуватися у парі з активними тактичними навушниками, а додаткові планки дозволяють кріпити навісне обладнання – прилади нічного бачення, портативні відеокамери, ліхтарики, тощо.

Тактичний шолом FAST

Шолом FAST («технологія штурмового спорядження майбутнього») – одна з найсучасніших американських розробок індивідуального захисного армійського спорядження. Він являє собою подальший розвиток ACH MICH з рядом удосконалень.

FAST має відкриті вушні вирізи для комфортного використання тактичних навушників та радіо-гарнітур, а також декілька рейок для кріплення камер, ПНБ, ліхтариків, камер, батарей та інших модульних аксесуарів. Максимальна вага шолому при цьому складає всього 1,65 кг.

У шоломі FAST реалізована регульована підвісна система Integrated Head-Loc chinstrap retention system, яка дозволяє підстроювати його під анатомічні особливості голови бійця. Також він оснащений захисними подушечками з балістичної піни, які гасять енергію механічних ударів.

Захисні властивості FAST також покращилися у порівнянні з попередниками – він може витримувати пряме влучання пістолетних куль калібру 9 мм та гранатних осколків (ступінь захисту IIIA). Використовується FAST переважно в підрозділах спецпризначення, а також в деяких армійських підрозділах.

На що звертати увагу при виборі шолому?

В першу чергу шолом має бути правильно підібраним по розміру. Для цього потрібно виміряти окружність голови за допомогою кравецького метру або рулетки та співвіднести отримані результати зі стандартизованою сіткою розмірів.

  • до 54 см – це розмір S;

  • 50-56 см – M;

  • 54-60 см – L;

  • понад 60 см — XL.

Варто зазначити, що у різних виробників шоломів розмірні сітки можуть відрізнятися.

Також шолом не повинен мати занадто високу або занадто низьку посадку. У першому випадку можуть виникнути проблеми з оглядом та використанням тактичних окулярів, у другому – знизиться рівень захисту через відкриті ділянки голови. В ідеалі передній край шолома в ідеалі має знаходитись на 1,2 см над лінією брів.

Окрім цього шолом має рівно та міцно триматися на голові, не заважаючи рухати нею. Для слід заздалегідь перевірити 4-точечну систему кріплення ременів. Якщо підтягування ременів не дало бажаного результату або викликало дискомфорт, можливо слід приміряти шолом іншого розміру.

Читайте також:

Який приціл встановити на зброю

Все про бронежилети

Обираємо тактичний рюкзак

Все про тактичні окуляри

Як обрати тактичні навушники

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?