Види рушникосушок та їх відмінності — як зробити правильний вибір
Категорія
ТехноГід Онлайн
Дата публікації

Види рушникосушок та їх відмінності — як зробити правильний вибір

Види рушникосушок та їх відмінності — як зробити правильний вибір
Джерело:  online.ua

На рушники постійно потрапляє волога, тому виникає необхідність їх регулярно просушувати. З цією задачею найкраще справляється спеціальний пристрій – рушникосушка. Це такий радіатор, що представляє собою контур труб, приєднаний до системи водопостачання чи електромережі. ТехноГід Онлайн розповідає, які бувають види рушникосушок, чим вони відрізняються та як зробити правильний вибір.

Які бувають рушникосушки по типу теплоносія?

 Фото: envato.com

По типу теплоносія рушникосушки можуть бути електричними та водяними. Моделі першого типу використовують для обігріву електроенергію, а другого типу – воду з центральної опалювальної системи. Також існують комбіновані рушникосушарки, які об’єднують в собі способи підключення цих двох типів.

Електричні рушникосушки автономні та незалежні від системи центрального опалення. Проте вони мають бути встановлені поблизу від розетки. Корпус таких приборів зазвичай виготовляється з міцної високовуглецевої сталі та має захисно-декоративне покриття з чорної емалі. Як правило, такі сушки мають форму драбинки. Нагрівальні елементи, що розташовані всередині корпусу, перетворюють електроенергію у тепло.

Переваги електричних рушникосушок:

  • можливість регуляції температури нагрівання та інших параметрів;

  • можливість включати та виключати пристрій при необхідності;

  • можливість монтажу у будь-якому зручному місці.

Недоліки електричних рушникосушок:

  • залежність від електромережі – при відключенні струму пристрій вимикається;

  • значне використання електроенергії під час роботи.

Водяні рушникосушки стаціонарні. Вони підключаються до центрального опалення і залежні від нього. Зазвичай вони мають вигляд труби, зігнутої в певній формі. Більшість таких пристроїв виготовляється з нержавіючої сталі – матеріалу, який відрізняється довговічністю та не боїться корозії.

Переваги електричних рушникосушок:

  • незалежність від електропостачання;

  • довговічність та недорогий ремонт;

  • простота підключення та монтажу.

Недоліки водяних рушникосушок:

  • залежність від гарячого водопостачання – пристрій працює тільки у сезон опалення;

  • нижча швидкість нагрівання у порівняні з електричними моделями.

Комбіновані рушникосушки мають найбільш досконалу схему для використання вдома. Ви можете самостійно вибирати, яке підключення використовувати – до тепломережі, чи до електричної мережі. Почергове використання підключення у залежності від сезону дозволяє суттєво зекономити при оплаті комунальних платежів. Проте дана модифікація коштує значно дорожче, ніж дві попередніх.

Які бувають рушникосушки за розміром і формою?

Фото: envato.com

Ці параметри впливають скоріше на дизайн, аніж на функціональність пристрою. В цьому плані ключову роль відграють висота та ширина. Адже рушникосушка має вписуватися за габаритами у приміщення, де буде встановлена. Розрізняють таки види:

  • Горизонтально розташовані рушникосушки поєднують у собі функції радіатора для опалення та засобу для висушування рушників. Вони мають невеликі розміри, тому можуть бути змонтовані, наприклад, під підвіконням.

  • Вертикально розташовані рушникосушки займають значно більше простору при розміщенні на стіні. Проте це дає і свій плюс – ви отримуєте більшу корисну площу для сушіння рушників, одягу чи інших речей.

Щодо форми, то тут теж є два варіанти – драбинка (дві металеві опори, між якими розташовані горизонтальні металеві труби) та змійовики (такі рушникосушки мають спіралеподібний контур). Також існують М-образні і П-подібні моделі. Також можна замовити пристрій ексклюзивної форми – прямокутна, квадратна, округла, сферична, тощо. Та обійдеться такий пристрій не дешево.

Які види рушникосушок краще підійдуть у ванну?

Фото: unsplash.com

Якщо у квартирі встановлена автономна опалювальна система або гаряче водопостачання не припиняється на весну та літо, то краще обрати водяну рушникосушку. Такий прилад дуже довговічний і його не доведеться часто ремонтувати. До того ж, ви не будете платити за його використання додатково, адже ви і так оплачуєте гаряче водопостачання.

Електричні моделі в якості джерела тепла використовують ТЕН або електрокабель. Тому вони можуть функціонувати цілорічно. Якщо у вас є перебої з гарячим водопостачанням, краще звернути увагу на такий варіант. В даному випадку слід орієнтуватися на розміри пристрою. Він може бути настінним та підлоговим. Перший тип більш компактний і підходять для малогабаритних ванних кімнат. А підлогові моделі можна переміщати з однієї кімнати в іншу.

Як правильно вибрати рушникосушку?

Є декілька критеріїв, які слід враховувати при виборі рушникосушки:

  • габарити – якщо це стаціонарна водяна модель, не має бути перешкод з підключенням до труби водопостачання, також у кімнаті повинно бути достатньо місця для встановлення пристрою;

  • форма – це може бути вигнута «змійка», пряма «драбинка», або ж модель, призначена для монтажу у куті кімнати.

Також варто звернути увагу на функціональність пристрою. Деякі моделі оснащені індикатором температури та регулятором потужності, що дає змогу настроювати ці параметри на власний розсуд.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?