Відпустка під час пандемії: куди можна поїхати і правила в'їзду для українців
Категорія
Подорожі
Дата публікації

Відпустка під час пандемії: куди можна поїхати і правила в'їзду для українців

Відпустка під час пандемії: куди можна поїхати і правила в'їзду для українців
Джерело:  online.ua

Вже другий рік пандемія коронавірусу керує подорожами людей у всьому світі. На даний час існує низка країн, куди можна поїхати у відпустку, звичайно, якщо будете дотримуватися протиковідних обмежень. Гід Онлайн підготував список країн, які зараз відкриті для українців, та правила в'їзду до них.

Цього року європейські країни почали відкривати свої кордони для туристів з України. З літа Україну внесли до переліку країн, яким рекомендовано поступово відкривати в’їзд на територію країн Євросоюзу.

Через загострення ситуації з захворюваністю на COVID-19 в нашій країні, вже з середини листопада Україну вирішено виключити зі списку “безпечних” країн. Рішення є рекомендаційним, тому кожна з європейських країн може діяти згідно з постановою, а може й залишити обмеження, які діють на даний момент. В МЗС запевняють, що після виключення України з “зеленого списку” ЄС тотального закриття кордонів Євросоюзу не буде - тому можна сміливо планувати подорож на Новий рік 2022.

Для того щоб зараз потрапити на територію більшості країн, туристи мають пройти вакцинацію від COVID-19, що підтверджується відповідним сертифікатом. При цьому, після введення останньої дози вакцини повинно пройти щонайменше 14 днів. Наявність сертифікату про вакцинацію дозволяє обійтися без ПЛР-тестів, та двотижневого перебування на карантині після перетину кордону.

Правила в'їзду до Єгипту для громадян України

Фото: envato.com

З 25 червня 2021 року на територію Єгипту можуть в'їжджати громадяни України та інших країн, які були повністю вакциновані. При цьому у міжнародному сертифікаті повинна бути вказана одна з вакцин, схвалених ВООЗ. Після отримання другої дози вакцини Pfizer, AstraZeneca, Moderna чи CoronaVac повинно пройти мінімум 14 днів. Електронні сертифікати, включаючи створені у застосунку "Дія", єгипетська сторона на сьогодні не визнає.

Якщо ви не вакциновані та маєте негативний ПЛР-тест, цей документ має бути виданий офіційною лабораторією, зареєстрованою у державі походження документа, містити точну дату та час складання тесту. При цьому від забору матеріалу для проведення тесту до перетину пасажиром єгипетського кордону має пройти не менше 72 годин.

Правила в'їзду до Туреччини для громадян України

Для в’їзду до Туреччини всі подорожуючі віком від 12 років повинні мати ПЛР-тест з негативним результатом. Він повинен бути зробленим як мінімум за 72 години до в’їзду в країну. Також можна пред’явити експрес-тест на антиген з негативним результатом, який зроблений не пізніше як за 48 годин до прибуття.

Тест можуть не пред’являти діти віком до 12 років, вакциновані громадяни (якщо вони щепилися не менше ніж за 14 днів до в'їзду (у Туреччині визнаються всі вакцини, які вводять українцям), а також особи, що вже перенесли коронавірусну хворобу не пізніше ніж 6 місяців назад (при собі має бути довідка від лікаря). Всі документи повинні бути заповнені англійською мовою.

Правила в'їзду до Таїланду для громадян України

 Фото: envato.com

З 1 жовтня 2021 року на територію курортів Таїланду можуть прибувати туристи з України, що пройшли вакцинацію від коронавірусу (вакцини мають бути схвалені ВООЗ та міністерством охорони здоров'я Таїланду). При цьому приїжджаючі повинні бути зареєстровані в системі Thailand Pass - це потрібно зробити не менше ніж за 7 днів до передбачуваної дати поїздки.

Окрім свідоцтва про вакцинацію, необхідно заздалегідь забронювати готель SHA+, оплатити ПЛР-тест після прибуття у країну, а також медичну страховку яка покриває щонайменше 50 тисяч доларів. Після цього турист отримує QR-код від системи ThailandPass, який необхідно пред’явити після прильоту. Для цього на мобільний пристрій слід встановити застосунок MorChana.

В сертифікаті про вакцинацію повинно бути вказано, що останнє щеплення було зроблене не пізніше, ніж за 14 днів до прильоту. Дане правило не стосується дітей віком до 18 років, якщо їх супроводжує дорослий, що був щеплений двома дозами вакцини.

Правила в'їзду до ОАЕ для громадян України

Згідно до постановлення влади Об'єднаних Арабських Еміратів, усі пасажири, що прибувають у Дубай та Шарджу у якості туристів, повинні пред’явити квиток у зворотний напрям. Без нього в'їзд до ОАЕ заборонений. Також кожен пасажир повинен мати ПЛР-тест з негативним результатом, надрукований на англійській мові. Термін дії тесту для складає 72 години з дати його проведення.

Слід зазначити, що результати експрес-тестів на COVID-19 на території Об'єднаних Арабських Еміратів не приймаються. Пасажири з України, що прилітають в Дубай, повинні в обов'язковому порядку пройти додатковий безкоштовний тест. Це слід зробити відразу після прибуття в аеропорт DXB. Виключення стосується дітей віком до 12 років та пасажирів, які мають середню та тяжку інвалідність.

Правила в'їзду у Домінікану для громадян України

 Фото: envato.com

Перед вильотом до Домініканської республіки туристи повинні заповнити спеціальний електронний квиток. Після цього видається QR-код на приліт у республіку та ще один на виліт із неї. Електронні квитки мають бути пред'явлені в аеропорту після прильоту в електронному чи друкованому вигляді.

Для відвідування Домініканської Республіки не обов'язково мати при собі тести на ковід чи сертифікати про вакцинацію. Також для туристів немає ніяких вимог стосовно медичної страховки, яка б включала лікування захворювання на COVID-19. Але мати такий поліс все ж бажано.

Не дивлячись на відсутність вимог щодо тестів та сертифікатів про вакцинацію, усі пасажири, які прибули у Домінікану, повинні пройти контроль безпеки. Вибірково тестують від 3-10% прибулих. При підтвердженні захворювання туриста відправляють на карантин.

Правила в'їзду до Греції для громадян України

Кожен прибулий до Греції турист повинен надати сертифікат про вакцинацію, у якому зазначено, що пройшло 14 днів з моменту останнього введення вакцини, а також кількість отриманих доз та дати їх проведення.

У якості альтернативи сертифікату про вакцинацію можна надати ПЛР-тест на SARS-CoV-2 з негативним результатом, зроблений не раніше ніж за 72 години до моменту прибуття у країну. Також у Греції приймаються результати експрес-тестів на наявність антигену. Вони повинні бути зроблені принаймні за 48 годин до прильоту.

Також приймається довідка про те, що пасажир вже перехворів на ковід та має антитіла. Таку довідку має видати відповідний державний орган або сертифікована лабораторія (довідка діє від 2 до 9 місяців з дати видачі).

Всім пасажирам, що прибувають до грецького аеропорту, незалежно від того, чи є у них вищезазначені документи, проводять експрес-тест на COVID-19. Якщо громадянин вирішив відмовитися від проходження тестування, йому може бути заборонений в'їзд до Греції.

Правила в'їзду до Італії для громадян України

Для в'їзду до Італії потрібно заповнити форму санітарного контролю в онлайн-формі або ж в роздрукованому вигляді. Також ви маєте пред’явити тест на COVID-19 (молекулярний або експрес) з негативним результатом. Він має бути зробленим максимум за 72 години до прибуття.

Також турист повинен матисертифікат про вакцинацію, затверджений EMA або EU Green Pass з аналогічною інформацією. При цьому має пройти щонайменше 14 днів з моменту введення останньої дози. Визнаються вакцини Pfizer, AstraZeneca, Moderna чи CoronaVac. Цифрові сертифікати зі застосунку «Дія» можуть бути верифіковані через офіційний додаток VerificaC19.

Якщо у мандрівника відсутній сертифікат, він може в’їхати на територію Італії, маючи лише негативний тест, але після прибуття потрібно пройти самоізоляцію впродовж 5 днів. Адреса для проживання зазначається у формі dPLF. Також повинні бути повідомлені місцеві органи охорони здоров’я. Після закінчення п’ятиденного терміну необхідно повторно здати тест.

Правила в'їзду до Іспанії для громадян України

Починаючи з 27 липня всі громадяни України, які мають біометричний паспорт, можуть відвідати Іспанію без пред’явлення негативного ПЛР-тесту або сертифікату про вакцинацію.

Від пасажира потребується лише заповнена форма медичного контролю. Формуляр санітарного контролю можна заповнити на порталі МОЗ Іспанії - Spain Travel Health. Також можна завантажити мобільний застосунок Spain Travel Health SpTH на свій смартфон.

Після заповнення форми, надається QR-код, який потрібно пред’явити при вимозі з боку представників компанії-перевізника перед посадкою або іспанських служб санітарного контролю в пункті пропуску порту або аеропорту.

Правила в'їзду до Німеччини для громадян України

 Фото: envato.com

З 10 жовтня 2021 року Німеччина змінила умови для в'їзду українських туристів, оскільки Україна увійшла до групи країн з підвищеним ризику. Враховуючи ці зміни, безперешкодно потрапити до Німеччини можуть лише люди, які повністю пройшли курс вакцинації проти COVID-19. При цьому після щеплення має пройти як мінімум 14 днів.

Невакциновані громадяни України перед поїздкою до Німеччини повинні заповнити онлайн-форму та підтвердити реєстрацію після прибуття до країни. В самій Німеччині вони мають пройти десятиденний карантин, під час якого не можна залишати будинок або приймати у себе гостей. Якщо ж ПЛР-тест негативний, термін перебування на самоізоляції скорочується в два рази – до п'яти днів.

Правила в'їзду до Франції для громадян України

Франція, як і Німеччина, з 11 жовтня посилила вимоги щодо українських туристів у зв’язку з внесенням України до переліку країн з підвищеною загрозою.

Щоб відвідати Францію, громадяни України повинні мати при собі сертифікат про повну вакцинацію вакцинами Pfizer, AstraZeneca, Moderna, CoviShield, Janssen. З моменту вакцинації повинно пройти не менше 7 днів (за виключенням вакцини Johnson & Johnson, яка може бути введена за 28 днів).

Замість сертифікату про вакцинацію можна надати довідку, в якій вказано, що ви вже перехворіли на ковід та маєте антитіла. Також у Франції діють ПЛР-тести з негативним результатом. Вони мають бути зроблені не пізніше, ніж за 72 години до прильоту пасажира.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?