Коронавірус, застуда чи грип: як відрізнити хвороби зі схожими симптомами
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Коронавірус, застуда чи грип: як відрізнити хвороби зі схожими симптомами

Коронавірус, застуда чи грип: як відрізнити хвороби зі схожими симптомами
Джерело:  online.ua

Однією з основних проблем при діагностуванні коронавірусу являється те, що початкові симптоми при зараженні COVID-19 дуже схожі на симптоми звичайної простуди чи грипу. Гід Онлайн розібрався, як відрізнити коронавірус від застуди та які основні ознаки вказують на те, що людина захворіла саме на ковід.

Розвиток коронавірусної хвороби відбувається на протязі 5-6 днів після інфікування. У деяких випадках інкубаційний період може затягнутися до двох тижнів. Симптоматика мало чим відрізняється від гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ) чи грипу. Людина відчуває високу температуру, біль у горлі, слабкість та нездужання, головний біль, у неї починається кашель, іноді нежить, а у деяких випадках – діарея.

Самостійно діагностувати COVID-19 зі стовідсотковою точністю неможливо – для цього потрібно зробити спеціальний ПЛР тест. Яле є деякі ознаки, які вказують на ковід.

Чим відрізняється COVID-19 від застуди?

 Фото: envato.com

Формально COVID-19 також входить до групи ГРВІ – гострих респіраторних вірусних інфекцій. Але він має більш тяжкий перебіг, часто призводить до серйозних ускладнень, а для 3-4% захворілих має летальне закінчення. Саме тому дуже важливо відрізняти новий тип вірусної інфекції від відносно безпечних захворювань та проводити вчасну діагностику.

Основні відмінності між коронавірусом та ГРВІ:

  • більша тривалість інкубаційного періоду – для переходу в гостру фазу ГРВІ зазвичай достатньо двох-трьох діб, тоді як інкубаційний період COVID-19 може тривати до двох тижнів;

  • під час кашлю, при ураженні коронавірусом, хворий може відчувати біль у грудях, а сам кашель, як правило, сухий та не припиняється;

  • при COVID-19 часто можна спостерігати діарею у захворілих, тоді як при ГРВІ у дорослих таке зустрічається вкрай рідко;

  • для того щоб вилікувати ГРВІ потребується не більше тижня, а захворювання на ковід триває мінімум 7-8 днів, після цього часто переходить у довготривалу форму, яка характеризується побічними ефектами – задишкою, болями (зокрема у ногах), проблемами з легенями, швидкою втомлюваністю.

На даний час в Україні циркулює штам коронавіруса "Дельта". Медики відзначають, что що наразі хворі стали частіше скаржитися на нудоту на перших етапах захворювання. Однак більшість основних симптомів COVID-19 майже не змінилися — це кашель, підвищена температура, м’язовий біль, ускладнене дихання, втома. Небезпека криється в тому, що через штам "Дельта" стан пацієнтів може дуже різко погіршитися і буквально за декілька днів із відносно стабільного перейти в критичний.

Враховуючи значну схожість симптоматики ГРВІ та COVID-19 на ранніх стадіях, при відчутті нездужання слід якомога швидше звернутися до лікара. Адже тільки тест в лабораторії здатен ідентифікувати збудника респіраторного захворювання.

Скільки триває інкубаційний період при коронавірусі?

Фото: envato.com

Інкубаційний період коронавірусу триває до 14 днів, тобто перші симптоми можуть проявити себе як через 3-4, так і через 10-14 днів після того, як відбувся контакт з хворим чи носієм інфекції. Як правило, все починається з того, що людина відчуває слабкість, їй не вистачає повітря, стає важко дихати. Потім починається сухий кашель (іноді може бути невелика кількість мокротиння), сильні болі у м’язах, запаморочення.

Одними з найперших симптомів вважаються втрата смаку та нюху, однак вірус мутує, тому міняється і симптоматика хвороби.

Деякі люди у перші дні захворювання на коронавірус відмічали сильні головні болі, відчуття, ніби щось стискає груди, а також мали симптоми диспепсичного характеру – нудоту, блювання, діарею. Якщо у вас один чи декілька з вищеназваних симптомів, слід негайно звернутися за медичної допомогою, адже далі можливе стрімке погіршення самопочуття. Ні в якому разі не потрібно займатися самолікуванням.

Останнім часом дослідниками відмічається зміна характеру перебігу хвороби, викликаною вірусом COVID-19. Це обумовлено постійними мутаціями геному збудника. Так, відбулися зміни і у інкубаційному періоді – він скоротився до 4-6 днів. Повністю зникли і деякі початкові симптоми, такі як сильні болі в гортані та втрата нюху. Таким чином, коронавірус ще краще «замаскувався» під інші респіраторні захворювання.

Який здати тест на коронавірус?

Фото: unsplash.com

ПЛР-тест на коронавірус наразі роблять всім пацієнтам, які мають виражені симптоми респіраторного захворювання. Якщо є підозра на COVID-19, слід негайно зателефонувати своєму сімейному лікарю та детально йому описати симптоми. Він має видати направлення на тестування в одному з медичних закладів. Якщо ви не маєте сімейного лікаря, необхідно підписати декларацію, та обрати спеціаліста, що має відповідний контракт з Національною службою здоров’я України.

Суть ПЛР-теста (метод полімеразної ланцюгової реакції) полягає у тому, що у людини, яка може бути носієм ковіду, за допомогою палички з тампоном на кінці береться мазок з носоглотки. Ефективність такого тестування найвища у період між 7 та 14 днями після зараження. ДНК зібраних клітин перевіряється у спеціальному пристрої, який дозволяє виявити SARS-CoV-2 – збудника небезпечного захворювання.

Також існують антигенні тести, задача яких полягає у тому, щоб виявити певний білок віруса на основі взятого у пацієнта зразка клітин. Даний тип тестів використовується на початковому етапі захворювання, а їх ключовим плюсом є те, що результат можна отримати вже через за 15–30 хв після тестування.

Ще один варіант – метод імуноферментного аналізу (ІФА), який дає змогу виявити залишкові ознаки інфекції. Тобто, можна виявити чи перехворіла людина на ковід. В лабораторії досліджується венозна кров, і якщо в ній знаходяться антитіла – людина вже перенесла хворобу. Більша кількість антитіл означає, що організм захищений організм від повторно зараження у найближчі декілька місяців.

Важливо!
Вся інформація в даному розділі представлена виключно з метою ознайомлення - не використовуйте її для самодіагностики та самолікування. Для встановлення діагнозу та призначення лікування обов'язково звертайтеся до профільного фахівця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?