Вигоряння на роботі: що це таке і як з ним боротися
Категорія
Стиль життя
Дата публікації

Вигоряння на роботі: що це таке і як з ним боротися

Вигоряння на роботі: що це таке і як з ним боротися
Джерело:  online.ua

Втома після робочого дня та постійні мрії про відпустку – нормальне явище для людини, яка веде активну трудову діяльність. Але трапляються моменти, коли постійна втома починає переслідувати цілодобово, а робота здаватися каторгою. Це симптоми емоційного вигоряння. Гід Онлайн розібрався, що таке вигоряння на роботі та як з ним боротися.

Що означає вигоряння на роботі?

 Фото: envato.com

Вперше термін «емоційне вигоряння» вжив американський психіатр Герберт Фрейденбергер у 1974 році. Він порівняв «вигорілу» людину зі згорілим будинком. Може здаватися, що ззовні будівля ціла та неушкоджена, проте якщо зайти всередину, можна побачити, наскільки сильно вона спустошена.

Сучасні психологи виділяють три характерні ознаки емоційного вигоряння:

  • психологічне та емоційне виснаження;

  • цинізм у відношенні до свої робочих обов’язків;

  • відчуття неспроможності виконувати поставлені задачі.

Емоційно виснажена людина легко засмучується, погано спить, часто хворіє, їй важко сконцентрувати увагу. Цинічне ставлення до своєї роботи змушує відчувати себе відірваним від колективу та суттєво знижує мотивацію. При цьому людині здається, що вона неспроможна працювати продуктивно, вона сумнівається у власних силах та здатностях.

Як проявляється емоційне вигоряння?

Першою та дуже характерною ознакою емоційного вигоряння можна назвати появу тривожних думок. Працівник постійно переживає щодо того, чи справиться він з роботою, йому здається, що він не гідний посади, яку займає. Майбутнє при цьому виглядає неясним, тривожним та похмурим. Часто можна спостерігати, що людина втрачає інтерес до занять, які раніше приносили їй задоволення.

Нерідко спостерігається й фізична втома. На фоні емоційних переживань загострюються хронічні захворювання, знижується імунітет і, як наслідок, людина часто хворіє. Вона стає дратівливою, апатичною, не бажає контактувати з оточуючими, оскільки це теж потребує витрачати енергію. Для емоційного вигоряння характерна самокритика та самобичування. У цьому плані вигоряння має багато загальних рис з депресію.

Не завжди втома свідчить про емоційне вигоряння. У деяких випадках вона може бути наслідком тимчасового перевантаження на роботі чи стресу. Проте якщо такий стан стає звичним, суттєво змінюється розпорядок життя людини та її ставлення до самого життя – на це вже потрібно звернути серйозну увагу, адже чим раніше почати боротися з вигорянням, тим кращими та швидшими будуть результати.

Коли та чому відбувається вигоряння на роботі?

Фото: pexels.com

До вигоряння призводить низка зовнішніх та внутрішніх чинників. Невдачі на роботі можна віднести до зовнішніх чинників, адже їх можна вирішити відносно просто, помінявши саму роботу. З внутрішніми чинниками набагато складніше, тому що вони пов’язані з моделями поведінки людини, рисами її характеру та переконаннями, які склалися за довготривалий термін. Як правило, зовнішні чинники вигоряння стають лише продовженням внутрішніх.

Зовнішні чинники:

  • напружений графік роботи, постійні фізичні та розумові перенавантаження;

  • постійне відволікання – працівника буквально «розривають» з різних сторін, не даючи

  • сконцентруватися на якійсь одній задачі;

  • незадовільна оплата праці;

  • робота, що не цікава та не приносить задоволення;

  • конфлікти з колегами, атмосфера ворожнечі у колективі.

Жителі великих міст частіше відчувають на собі стрес та вигоряння на роботі. Погіршує ситуацію так званий культ успішної особистості та «модне» уявлення, що сучасний працівник має бути постійно мотивованим на досягнення нових кар’єрних вершин.

Внутрішні чинники:

  • гіпертрофоване відчуття відповідальності та перфекціонізм – людина вважає, що все має бути зроблено ідеально, вчасно, без жодних погрішностей;

  • відчуття відповідальності та страх осоромитися перед авторитетними людьми;

  • переконання на кшталт: «я маю багато працювати», «відпочину на пенсії», «якщо я мало працюватиму, я не зможу отримати гідну зарплату та стану жебраком» і т.п.;

  • надання роботі першочергового значення, тоді як сім’я, друзі, захоплення та відпочинок ставляться на друге місце;

  • намагання довести свою успішність самому собі, друзям чи рідним.

Всі ці чинники складуються у єдину мозаїку та призводять спочатку до занепаду сил, проблем психологічного характеру, а згодом – і до проблем зі здоров’ям.

Що робити, якщо відчуваєш вигоряння на роботі?

Фото: unsplash.com

Психологи радять знайти спосіб знизити завантаженість на роботі – передати частину своїх обов'язків колегам, частіше відмовлятися від лишньої роботи, а також констатувати, що саме призводить до стресових ситуацій. Окрім цього, потрібно більше часу приділяти відпочинку та старатися отримувати максимум задоволення від життя.

Коли ви відчуваєте, що починаєте вигоряти, постарайтеся змінити обстановку, можливо, візьміть відпустку. Також дуже важливо добре харчуватися, пити багато води, займатися спортом і добре висипатися. А ще слід частіше займатися улюбленою справою, адже , наприклад та ж сама рибалка – це відмінна можливість зняти стрес та зібратися з думками.

Щоб невдоволення роботою не стало причиною емоційного вигоряння, подумайте, що для вас має особливе значення, і включіть це у свій розпорядок дня. Хоча б годину на день виділяйте для улюбленої справи, а на вихідних приділяйте своєму захопленню ще більше часу. Тоді у вас ніколи не буде відчуття, що ви не встигаєте зробити найважливіше.

Також рекомендується спробувати якесь нове заняття. Наприклад, ви давно хотіли навчитися грати на якомусь музичному інструменті, вивчити іноземну мову, тощо. Спершу це може здатися нелогічним, адже ви і так постійно зайняті роботою, але насправді нове заняття допомагає уникнути вигоряння.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?