Хандра чи небезпечний стан? Як розпізнати депресію і самостійно вийти з неї
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Хандра чи небезпечний стан? Як розпізнати депресію і самостійно вийти з неї

Хандра чи небезпечний стан? Як розпізнати депресію і самостійно вийти з неї
Джерело:  online.ua

Депресія - це психічне захворювання, яке є найпоширенішим в світі. Більш 250 млн людям щорічно депресія отруює життя. Але не кожен перепад настрою є депресією. Онлайн Гід розібрався, як розпізнати депресію, які симптоми у цього захворювання і чи можна вийти з депресії самостійно.

В Україні понад 6 млн людей страждають від психічних розладів, третина з них - депресією. Ігнорувати це захворювання не можна, оскільки воно призводить до великих страждань і може протікати у важкій формі.

Але розпізнати депресію не так то й просто. Багато людей навіть не підозрюють, що у них це захворювання, оскільки воно може маскуватися за найнесподіванішими симптомами. Депресія може виявлятися в загальному поганому самопочутті, болях в різних ділянках тіла, проблемах зі сном і апетитом, але при цьому при медичних обстеженнях не вдається виявити ніякі патології.

Як розпізнати депресію?

Фото: envato.com

Симптоми депресії включають, але не обмежуються:

  • постійне відчуття розпачу/смутку,

  • низьку самооцінку,

  • занепад сил;

  • проблеми з прийняттям рішень,

  • бажання ізолюватися від навколишнього середовища,

  • проблеми зі сном,

  • відсутність інтересу до реальності, зміни ваги ( збільшення або зменшення),

  • погане фізичне самопочуття,

  • почуття марності,

  • безсилля і нездатність впоратися з життям.

Хвора людина може страждати як байдужістю, так і збудливістю з дратівливістю. Думки про самогубство також є одним із симптомів депресії. Не всі ці симптоми виникають одночасно, і не всі вони виникають у кожної людини при хворобі.

Слід мати на увазі, що депресія розвивається поступово. Ми часто не помічаємо перші симптоми або пояснюємо їх звичайним поганим настроєм. Якщо поганий настрій і втрата інтересу до всього навколишнього зберігається протягом більше двох тижнів, то за словами лікарів, ми маємо справу з депресією.

Як вийти з депресії самостійно?

Фото: unsplash.com

  • Розказати про проблему

З депресією важко боротися поодинці. Відверто розмовляйте з тими, хто поруч. Розкажіть, що вас турбує і як ви себе почуваєте. Емоційна підтримка сім'ї і близьких дуже важлива і може надати вам сил.

  • Максимально залучитися в життя

Ходіть на прогулянки, запишіться на аеробіку. Проводьте багато часу на свіжому повітрі. Якщо у вас немає сил покинути будинок, ви завжди можете прибрати в шафах, зробити невеликий ремонт або помити вікна.

Будь-яка діяльність краще, ніж бездіяльність і нав'язливі думки, які ведуть тільки до загострення депресії.

  • Зверніть увагу на те, що їсте

Знайдіть в собі сили приготувати їжу і не переходьте на фаст-фуд. Харчуйтеся регулярно. Ви повинні мати сили, щоб боротися з хворобою. Переконайтеся, що ви забезпечуєте своє тіло потрібною кількістю вітамінів. У разі депресії також рекомендуються чаї та відвари зі звіробоєм, який є природним антидепресантом.

  • Не пийте алкоголь

Алкоголь може дати відчуття полегшення на кілька годин, але це ні в якому разі не вирішення проблеми. Утоплення печалі в алкоголі не тільки сприяє поглибленню депресії, але також веде до алкоголізму.

  • Постарайтеся визначити причину депресії

Візьміть до уваги, що депресія може мати різні джерела, тобто може виникнути через випадкові події (наприклад, розлучення, смерть коханої людини), самотність, стрес, виснаження, проблеми з фізичним здоров'ям.

Подумайте про те, що привело в стан, в якому ви перебуваєте. Коли дізнаєтеся основну причину депресію, то зможете впоратися з подоланням хвороби. У боротьбі з депресією пам'ятайте, що це звичайне захворювання: ви не перший і не останній, хто має з нею справу. Не втрачайте надії, що зможете вилікуватися від хвороби та легко вийти з небезпечного стану.

Якщо ви відчуваєте, що потребуєте допомоги лікаря, не соромтеся звернутися за нею. Спеціаліст запропонує психотерапію та/або антидепресанти в залежності від стадії захворювання. Спочатку треба звернутися до сімейного лікаря, а він вже оцінить ваш стан і направить до психотерапевта.

Як допомогти людині в депресії?

Фото: unsplash.com

Якщо у вашому оточенні є людина з депресією, то постарайтеся їй допомогти., Слухайте і не недооцінюєте страхи та проблеми, якими вона ділиться з вами.

При цьому намагайтеся давати поради тільки тоді, коли людина, що страждає депресією, прямо попросить про це. Перш за все важливо бути поруч - присвячуйте їй час і надавайте допомогу навіть в повсякденних справах. Якщо ви бачите, що стан друга, колеги або близької людини погіршується, запропонуйте відвідати лікаря разом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?