Чому виникає занепад сил та як з ним боротися
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Чому виникає занепад сил та як з ним боротися

Чому виникає занепад сил та як з ним боротися
Джерело:  online.ua

З приходом осені люди все частіше відчувають апатію, занепад сил та втому. Що ж робити та чи потрібно звертатись до лікаря у такому випадку? Гід Онлайн розповідає, що робити, якщо відчуваєте занепад сил та як повернути собі гарний настрій.

Постійно відчуваєте втому та не можете знайти сили на буденні справи? Прокидаєтесь зранку та відчуваєте, що вже втомилися? Звичний гарний настрій змінився на апатію? А будь–які зовнішні чинники викликають дратівливість? Скоріш за все ви відчуваєте занепад сил. Це звична проблема для жителів великих міст. Але ігнорувати цю проблему не варто, краще розібратись у причинах та знайти спосіб підвищити рівень енергії.

Чим може бути викликаний занепад сил?

Фото: unsplash.com

Занепад сил та втома — проблема, з якою все частіше зіштовхуються жителі мегаполісів, які постійно живуть в ритмі “великого міста” та працюють на стресовій роботі. Зазвичай занепад сил спостерігається у людей, які займають керівні посади або працюють на роботі, яка вимагає постійної концентрації та дуже відповідальна. У осінню пору до цього додається постійна погана погода і відсутність сонця, незбалансоване харчування, постійне перебування в стресі та сезонні вірусні захворювання. Ці фактори підвищують ризики на виникнення занепаду сил та втоми.

Але занепад сил може бути викликаний зниженням імунітету і розвитком захворювань та патологій в організмі. Найпоширеніші з них:

  • Гормональний збій. За енергію в нашому організмі відповідають гормони щитовидної залози. Якщо їх робота порушується, людина відчуває занепад сил, постійну сонливість. До цих симптомів додається набряки та кілька зайвих кілограмів.

  • Анемія. Це серйозне захворювання, при якому кількість гемоглобіну та еритроцитів в крові знижується, функції організму порушуються. Звідси виникає постійна втома, а фізичні навантаження викликають задишку, сильне серцебиття.

  • Внутрішні хвороби. Якщо у роботі серця, печінки, судин або інших органів виникають порушення, людина відчуває постійну нестачу сил, сонливість.

  • Клімакс. Внаслідок клімаксу може порушуватись виробіток гормонів. Це призводить не тільки до упадку сил, а й до головного болю, депресії, безсоння, дратівливості.

  • Депресія, хронічна втома. Ці захворювання також можуть призвести до постійної втоми, упадку сил, відсутності бажання щось робити.

Занепад сил - головні симптоми 

Фото: envato.com

У кожної людини симптоми індивідуальні та проявляються по–різному. Але можна виділити найпоширеніші симптоми, які частіше за все проявляются при занепаді сил:

  • Сонливість або безсоння. Частина людей може відчувати постійне бажання прилягти та поспати хоча б на годинку. А інша частина людей, навпаки, не може заснути навіть при сильній втомі.

  • Заторможеність. Навіть звичайні дії даються не так легко, порушується концентрація, запам’ятовувати важливі речі стає дуже важко.

  • Голова постійно йде обертом. При занепаді сил людина може відчувати запаморочення, ніби голова йде обертом.

  • Дратівливість. Навіть незначні зовнішні подразники можуть викликати дуже нервову, агресивну реакцію.

  • Сильно знижений чи навпаки підвищений тиск. На стресові реакції та перевтому першою реагує серцево–судинна система. Внаслідок цього у людини може або бути надто високий, або надто низький тиск.

  • Відсутність апетиту. Людина часто забуває поїсти або навіть не відчуває в цьому потреби.

Як підняти занепад сил?

Фото: unsplash.com

Якщо людина довгий час знаходиться в стані занепаду сил, це може негативно сказаться на її здоров’ї та загальному стані організму. Тому не варто ігнорувати такий стан, а краще розібратися з цією проблемою. То що ж робити, аби позбавитися занепаду сил?

Перше — це відпочинок. Якщо відчуваєте, що в житті вас більше нічого не тішить, працездатність знизилася, постійно хочеться спати, то потрібно добре відпочити та набратися сил. Варто кожного дня виділяти годинку–дві та приділяти їх собі, власним хобі: малювання, кулінарія, йога, аеробіка, танці. А якщо є можливість, то візьміть тиждень відпочинку на роботі та змініть оточуючу середу. Гарним варіантом в цей тиждень буде подорож до сонця і моря.

До того ж не забувайте про здоровий сон. Дорослій людині потрібно мінімум 7–8 годин сну, аби вироблялась достатня кількість мелатоніну. Ще для стабілізації свого психічного стану можна пройти оздоровчі процедури. Наприклад, курс масажу, релакс–процедури у СПА, плавання у басейні, тощо.

Якщо ж відпочинок, подорожі та повний релакс не допомагають, то, очевидно, проблема занепаду сил криється в проблемах з організмом. Підібрати лікування у таких випадках допомогти може лікар.

Що робити при занепаді сил?

Фото: unsplash.com

Якщо простий відпочинок не допоміг, то варто звернутись до лікаря–терапевта. Він вивчить історію захворювань, проведе обстеження, призначить аналізи та встановить діагноз. До того ж терапевт зможе направити на обстеження до лікарів іншого фаху, аби вони зібрали анамнез та допомогли зі встановленням діагнозу, лікуванням. Зазвичай лікування складають медикаменти та фіз.процедури.

Також лікар може призначити профілактику упадку сил та постійної втоми. До профілактичних заходів зазвичай відносять:

  • активний образ життя та регулярні заняття спортом;

  • планування та дотримання правильного розпорядку дня;

  • правильний раціон, збалансоване харчування;

  • відмова від шкідливих звичок.

Занепад сил — це серйозна проблема, яка потребує уваги, а в деяких випадках й лікування. Не ігноруйте тривожні симптоми, а шукайте шляхи її вирішення. Занепад сил та перевтома, загалом, типові для жителів мегаполісів у сезони відсутності постійного сонечка. Зазвичай комфортний робочій графік, відпочинок та релакс, активний образ життя допомагають подолати проблему. Але якщо ці дії не допомогли, то потрібно звернутись до лікаря. І пам’ятайте: ваше здоров’я в ваших руках.

Важливо!
Вся інформація в даному розділі представлена виключно з метою ознайомлення - не використовуйте її для самодіагностики та самолікування. Для встановлення діагнозу та призначення лікування обов'язково звертайтеся до профільного фахівця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?