Все про бронежилети
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Все про бронежилети

Все про бронежилети
Джерело:  online.ua

Бронежилет – це засіб індивідуального захисту, який прикриває тіло бійця від куль та осколків. Бронежилети класифікуються у відповідності до захисних здібностей, ефективної площі захисту та матеріалів, з яких вони виготовлені. Військовий Гід Онлайн розповідає, які бувають класи бронежилетів, як їх правильно одягати та якими критеріями керуватися при виборі бронежилету.

Конструкція сучасних бронежилетів

Сучасний бронежилет представляє собою куртку-безрукавку (деякі моделі оснащені протикульовим комірцем), яка закриває найбільш вразливі ділянки тіла. Він складається з трьох основних елементів (перші два з них є обов’язковими) – чохла, шару захисної балістичної тканини та додаткової бронеплити.

Задача чохла полягає у тому, щоб бронежилет було зручно одягати та носити бійцю. Він виготовляється зі зносостійкої тканини, зазвичай, камуфляжного кольору. На чохлі можуть бути додаткові елементи для кріплення різного спорядження та кишені для автоматних ріжків.

Пакет з балістичної тканини забезпечує перший рівень захисту. Він розташований навпроти життєво важливих органів грудної клітини та черевної порожнини з переду та зі сторони спини, тобто прикриває майже весь торс.

Броньована плита, яка вставляється в пакет балістичної тканини, надає другий рівень захисту. Вона може бути виготовлена з металу (сталь, титан, їх сплави), кераміки (оксид алюмінію, карбід бору, карбід кремнію), поліуретану або кевлару.

Сучасні моделі бронежилетів оснащуються додатковими захисними модулями, які прикривають плечі, шию, пах, поясницю та боки. Вони кріпляться таким чином, щоб не обмежувати рухів бійця при виконанні тактичних задач, а використання нових композитних матеріалів дозволяє суттєво знизити вагу бронежилету.

Класи бронежилетів

Бронежилети поділяються на 6 класів за ступенем захисту:

1 клас. Здатні витримати влучання кулі калібром 9 мм з пістолету Макарова а також удар лезом ножа або іншої холодної зброї. Їх вага у середньому складає 1,5-3 кг. Додаткові армовані вставки при цьому відсутні, що дає змогу непомітно носити бронежилет під звичним одягом.

2 клас. Окрім тканинної основи є тонкі металеві пластини. "Тримають" більш потужну кулю з пістолету ТТ калібром 7,62 мм. Вага бронежилету може варіюватися від 3 до 5 кг в залежності від моделі. Призначені переважно для прихованого носіння під одягом.

3 клас. Складаються з більшої кількості тканинних шарів та металевих пластин у порівнянні з двома попередніми класами. Також оснащені демпферним шаром. Такі бронежилети добре справляється з кулями пістолет-кулеметів та гранатними осколками. Важать від 9 до 11 кг.

4 клас. За рахунок металевих пластин можуть витримувати не тільки пістолетні кулі, а й кулі автоматів, таких як АК-74 калібру 5,45 мм (або натівський калібр 5,56 мм). Використовуються в армійських підрозділах та поліції. Вага, зазвичай, складає понад 10 кг.

5 клас. Надійно захищають від куль калібру 7,62 мм та вагою до 8 г, якими стріляють автомати сімейства АК та снайперські гвинтівки СВД. Також вони справляються з осколками мінометних мін, снарядів та гранат. Вага бронежилету п'ятого класу – від 11 до 20 кг.

6 клас. Забезпечують максимальний захист від куль будь-яких автоматів, кулеметів та гвинтівок, у тому числі від бронебійних куль калібру 7,62 мм. Складаються з модулів та керамічних пластин, які витримують декілька прямих влучань. Використовуються переважно спецназівцями. Важать до 23 кг.

Як правильно обирати бронежилет

Найперше, що потрібно враховувати при виборі бронежилету – це те, як він буде носитися. Якщо мова йде про базовий захист для вдягання під сорочку, підійдуть бронежилети першого або другого класу. Зазвичай вони виготовляються з тканини світлого кольору та добре "маскуються" під звичайну майку.

Людям, що несуть службу у військових підрозділах, силовикам, поліцейським на спецзавданнях та військовим кореспондентам потрібен більш серйозний рівень захисту. Його здатні забезпечити бронежилети відкритого носіння починаючи з 3-4 класу, які витримують влучання пістолетних та автоматних куль, а також осколків.

Також бронежилет має відповідати розміру. Якщо вдягти занадто великий – він спадатиме під час активних рухів та може відкрити вразливі ділянки тіла. Занадто тісний бронежилет створюватиме дискомфорт та сковуватиме рухи руками, що теж небезпечно в умовах бойових дій.

Як вдягати бронежилет?

Бронежилети прихованого носіння, доволі еластичні. Вони одягаються майже так само, як звичайна майка. Спочатку потрібно знайти лицьову сторону бронежилету (зазвичай є відповідне маркування), покласти його на будь-яку поверхню, після чого вдіти через голову.

Далі потрібно відрегулювати виріб за допомогою бокових ремінців, "підігнавши" його під свою фігуру. Обов'язково вдягайте під бронежилет майку або футболку, і ні в якому разі – на голе тіло.

Щодо більш важких бронежилетів для військових, то їх спосіб вдягання дещо відрізняється. Після того, як ви поклали його на поверхню лицьовою стороною, потрібно взятися однією рукою за праву частину задньої пластини, а іншою за ліву бретель.

Далі нахиляєтеся вперед та надягаєте бронежилет через голову. Одночасно з цим лівою рукою потрібно взятися за низ лицьової частини та підняти її вгору. Потім вирівнюєте корпус та фіксуєте бронежилет на тілі за допомогою липучок.

Читайте також:

Обираємо тактичний рюкзак

Все про тактичні окуляри

Як обрати тактичні навушники

Все про тактичні рукавиці

Як вибрати військову форму та доглядати за нею

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?