Як кинути курити легко та безболісно: 5 перевірених способів та покроковий план дій
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Як кинути курити легко та безболісно: 5 перевірених способів та покроковий план дій

Як кинути курити легко та безболісно: 5 перевірених способів та покроковий план дій
Джерело:  online.ua

Куріння – це шкідлива звичка, яка вкрай згубно впливає на організм. Згідно з дослідженнями ВОЗ, у світі щорічно помирає понад 8 мільйонів курців. Найкращий спосіб вберегтися від згубної дії нікотину – кинути палити. Проте зробити це не так просто, як здається. Гід Онлайн ділиться порадами, як кинути курити легко та безболісно - ці ефективні способи допомогли відмовитися від паління тисячам людей, для яких життя заграло яскравими фарбами без цигарок.

Більшість бажаючих «зав’язати» з курінням тримаються декілька днів, максимум – тиждень. Проте ніякого покращення не настає, навпаки, життя втрачає сенс. Людина втрачає працездатність, їй складно спілкуватися з рідними та друзями, їсти, робити якусь справу. Бажання почати вести здоровий спосіб життя призводить до прямо протилежного результату – людина відчуває себе хворою. Рано чи пізно доводиться купувати «рятівну» пачку сигарет.

Що робити, щоб цього не сталося? Треба максимально серйозно віднестися до вирішення питання з відмовою від паління.

Чому треба кинути курити?

Фото: unsplash.com

Відмовитися від куріння, потрібно, перш за все задля того, щоб припинити руйнівну дію шкідливих речовин на організм. Науково доведено, що постійне куріння призводить до небезпечних наслідків:

  • онкологічні захворювання гортані, легень, ротової порожнини, стравоходу та інших органів;

  • хронічні гастрити, виразка шлунка й дванадцятипалої кишки;

  • порушення розвитку плоду у вагітних жінок;

  • бронхіальна астма та хронічні бронхіти;

  • серцево-судинні захворювання;

  • зниження імунітету.

І це ще далеко не повний список!

Як легше за все кинути палити?

У самого курця повинна бути сильна мотивація відмовитися від цієї шкідливої звички та настрій на позитивний результат - це найголовніше на шляху до здорового життя без паління. Також потрібно чітко усвідомити механізм залежності від нікотину – це допоможе пройти всі випробування та не зірватися.

Суть цього механізму полягає у тому, що палити людину змушує емоційний або фізичний дискомфорт - без звичної сигарети важко зосередитися, розслабитися, чи навіть заснути вночі. Є кілька методів швидко та безболісно кинути палити, але без правильного настрою та безмежного бажання їх результат буде нульовий.

  • Використання нікотинозамінників

Мова йде про пластирі, інгалятори та жувальні гумки, що містять нікотин. При цьому «спосіб доставки» цієї речовини в організм набагато безпечніший, аніж куріння цигарок. Також існують спеціальні нікотинозамінні препарати, які можна придбати в аптеці.

Такі препарати допомагають перебороти синдром «відміни», ознаками якого є – дисфорія, безсоння, підвищена дратівливість, тривога, порушення концентрації уваги. Проте вони не здатні перебити «ритуал курця» – чисто психологічну звичку брати до рук цигарку після кави чи під час обідньої перерви.

  • Книги Аллена Карра

Даний метод направлений не на заборону якихось дій, а на підвищення мотивації. Автор колись сам був затятим курцем, а після відмови від цієї шкідливої звички став одним з найвідоміших у світі борців з нею.

Книги Аллена Карра наглядно демонструють шкоду, яку завдає здоров’ю куріння, та розкривають психологічні механізми залежності від сигарет. Також Карр описує чимало цікавих методів відмови від куріння. Проте стовідсоткових гарантій такий спосіб не дає – курець може перестати читати книгу в будь-який момент, або просто не дотримуватись інструкцій автора.

  • Медитація

Медитативні вправи швидше допомагають боротися зі стресом, який виникає під час відмови від паління сигарет. Медитація, якою здавна користуються індійські йоги, дозволяє заспокоїтися, випрацювати самоконтроль та мати завжди гарний настрій. При регулярних заняттях медитацією людина поступово забуває про цигарки, починає мислити позитивно, в неї покращується сон, зникають проблеми з апетитом.

  • Гіпнотерапія

Вважається, зо за допомогою гіпнозу можна «запрограмувати» людину на виконання певних дій або ж, навпаки, примусити відмовитися від конкретної звички. Проте «закодувати», як і у випадку з алкогольною залежністю, можна далеко не кожного курця.

На багатьох людей установки лікаря не діють. Після антинікотинового гіпнозу деякі починають палити з новою силою. Багато чого залежить і від бажання самого пацієнта, його навіюваності. З наукової точки зору гіпнотерапія теж не розглядається, як надійний метод проти куріння.

  • Заняття спортом

Такий спосіб підійде людям, яким подобається активний образ життя. При належних зусиллях паління можна замінити якимось цікавим видом спорту, фітнесом чи туризмом. Вся справа в тому, що регулярні та помірні фізичні навантаження на біохімічному рівні викликають відчуття задоволеності та ейфорії.

Наглядна демонстрація такого явища – люди, які регулярно відвідують тренажерний зал. У них вже виробилась звичка та залежність від регулярних фізичних навантажень. В даному випадку корисною звичкою можна побороти шкідливу.

Як кинути палити самостійно?

Фото: pexels.com

Якщо у вас достатня сила волі, можна справитися зі шкідливою звичкою паління тютюну власними силами. Для цього слід дотримуватися таких правил:

  • Чітко визначитися з датою, коли ви «зав’яжете» з тютюном. Готуватися слід завчасно – як мінімум за два тижня до повної відмови. Спочатку треба визначитися, коли саме вам хочеться курити більш за все – наприклад, вранці після кави або під час перерви на роботі. Всі ці випадки треба ретельно розібрати та визначитися з заміною ритуалу паління тютюну на щось інше – ранкову прогулянку, тощо.

  • Поділитися планами щодо відмови від шкідливої звички з друзями, рідними чи колегами. Можна навіть зробити допис з таким повідомленням у соціальних мережах. Це стане додатковою мотивацією, адже мало хто хоче заробити репутацію у оточуючих як людина, що не дотримується свого слова. Чим більше людей знатимуть про ваші наміри, ти складніше вам буде порушити дану обіцянку.

  • Поставити чітку мету. Спочатку можна пообіцяти собі, що ви не палитимете впродовж тижня. Важче всього буде на третій день, оскільки саме в цей період рівень нікотину в крові падає до найнижчої відмітки. Щоб справитися з такими побічними симптомами, як дратівливість, головний біль, нестабільний апетит, слід заздалегідь вигадати для себе заняття, яке буде вас відволікати. Після першого «безнікотинового» тижня слід починати другий, третій і т.д. Доки вас не перестане тягнути до цигарок.

Є ще декілька порад затятих курців, яким вдалося кинути курити самостійно:

  • Знайти заняття для рук

У багатьох курців склався справжній ритуал – ви виходите на ганок чи балкон, лізете до кишені, дістаєте пачку цигарок, потім берете запальничку чи сірники, підносите вогонь до сигарети... Дрібну моторику, яка приймає участь у цьому ритуалі, можна направити в інше русло. Наприклад, крутити спіннер, збирати кубик Рубика, пазли чи іншу головоломку.

  • Підраховувати кількість грошей, витрачених на сигарети

Такий метод для багатьох дієвий, адже постійне куріння веде до великих фінансових розтрат. Якщо підсумувати, скільки ви витрачаєте на цигарки за місяць, то получиться чимала сума. Ці гроші можна витратити на якісні продукти, придбання корисних речей, одягу, походи в кіно ті інші розваги.

  • Не сваритися на себе через зрив

Варто пам’ятати, що куріння – це не просто шкідлива звичка, а справжня залежність. Впоратися з нею самому доволі складно, і немає ніяких гарантій, що вам вдасться подолати тягу до сигарет з першого разу. Не варто себе корити за те, що не змогли протриматися певний період. Головне – не втрачати мотивацію та не опускати руки, і тоді у вас вийде побороти цю залежність.

Які електронні застосунки допомагають кинути палити?

Щоб допомогти курцеві у нелегкій боротьбі зі згубною залежністю, було випущено декілька спеціальних застосунків для смартфонів на базі iOS та Android. Головна задача такого софту – підвищити рівень мотивації кинути курити. Ви вказуєте, скільки цигарок скурюєте за день та дату, коли ви плануєте кинути палити, а потім періодично дивитися в застосунок, який демонструє, скільки грошей ви зекономили, якщо не курили. А ще такі застосунки демонструють, як нікотин та інші шкідливі речовини, що містяться в сигаретах, впливають на організм.

Важливо розуміти, що при відмові від паління вже через 6 годин легені починають поступово самоочищатися, а через 10 годин з крові курця виводиться половина нікотину та окису вуглецю.

Чи допомагають електронні цигарки кинути палити?

Фото: unsplash.com

Багато курців, щоб знизити залежність від нікотину, переходять на електронні сигарети. Проте, згідно з останніми дослідженнями, такий метод зовсім не безпечний. Такі девайси викликають ще більшу залежність у порівнянні зі звичайними цигарками. Адже вони так само містять нікотин, зберігається й той самий психологічний «ритуал куріння», хіба що немає необхідності користуватися запальничкою.

Електронні сигарети містять велику кількість шкідливих речовин: токсичні діацетил, ацетилацетон, гідроксиметилфурфурол, та навіть канцерогенні – диетилгексилфталат. Окрім цього, при нагріванні пластиковий фільтр таких сигарет починає плавитися, виділяючи формальдегід ціангідрин – небезпечний токсин, який шкодить здоров’ю навіть в мінімальних кількостях.

Всесвітня організація охорони здоров’я не визнає електронні сигарети у якості повноцінного нікотинозамінника, який можна використовувати у боротьбі з курінням. Не слід забувати й про те, що люди, які знаходяться поруч з тим, хто вживає електронні сигарети, являються такими ж самими пасивними курцями, як і ті, хто вдихає дим, випущений зі звичайних цигарок.

Скільки триває «ломка» при відмові від куріння?

Синдром «відміни» може тривати до трьох-чотирьох тижнів. Відіграють роль такі фактори, як «стаж» курця, кількість сигарет, що він викурював щоденно, а також його образ життя, інші звички, рівень мотивації.

Як правило, в цей період людина відчуває сильну роздратованість, агресію, у неї погіршується пам'ять, концентрація уваги, зникає, або навпаки, підсилюється апетит, виникають проблеми зі сном, болить голова, реакція стає заторможеною. Якщо все ж таки ви пережили цей період, на четвертий тиждень вищеназвані симптоми починають слабіти та поступово зникають.

Скільки днів потрібно для того, щоб кинути палити?

Фото: unsplash.com

Більшість зривів відбувається протягом перших трьох місяців з того моменту, коли людина вирішила кинути палити. Проте перші позитивні зміни в організмі починають відбуватися вже в першу добу після припинення вживання нікотину. Для повного виведення цієї речовини з крові потрібно близько трьох днів.

В період з першого по одинадцятий день, коли ви починаєте відчувати той самий синдром «відміни», відбувається очищення легенів від солей важких металів. Стабілізується тиск, покращується робота шлунково-кишкового тракту, поступово нормалізується апетит. Також починають краще засвоюватися вітаміни інші корисні речовини.

Через 20-30 днів з легень майже повністю виходить мокротиння, зникає характерний для курців кашель. Підвищується рівень імунітету, організм починає краще переносити різні хвороби. Також легше проходять загострення хронічних захворювань. Навіть якщо ви набрали за цей період зайву вагу, її буде легше скинути, адже відмова від куріння сприяє пришвидшенню обміну речовин.

Через три місяці легені почнуть регенерувати, в першу чергу – слизова оболонка. В залежності від того, як довго ви курили, процес регенерації може тривати до одного року. Також стає більш дзвінким голос, відновлюється пошкоджена смолами гортань. Відновлюється нормальне кровопостачання до тканин, перш за все – до кінчиків пальців.

Ефективність того чи іншого способу відмови від куріння залежить від багатьох факторів. Деякі дослідники погоджуються на тому, що самий дієвий метод – це нікотинозамінна терапія. Як би дивно це не виглядало, але нікотин – найбезпечніша речовина, яку отримує курець. Набагато більшу шкоду завдають смоли та канцерогени, що виділяються під час горіння тютюну. Проте, такий метод теж не є панацеєю, тому найкраще кинути курити самостійно та стати вільними від залежності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?