Як перевести дитину на здорове харчування — 8 дієвих способів
Категорія
Поради батькам
Дата публікації

Як перевести дитину на здорове харчування — 8 дієвих способів

Як перевести дитину на здорове харчування — 8 дієвих способів
Джерело:  online.ua

Сьогоднішня мода на junk food стала головним болем багатьох батьків, які не можуть знайти спосіб пояснити дитині, чому важливо їсти кашу з овочами і фруктами, а не картоплю фрі з бургерами чи піцу з солодкою газованою водою. Онлайн Гід розібрався в проблемі і розповідає, як нагодувати дитину здоровою їжею і привчити правильно харчуватися кожен день.

Різка зміна в раціоні - це завжди стрес. Якщо ви задумалися над тим, що їсть ваша дитина, і хочете змінити її звички, не допускайте головні помилки. Ні в якому разі не можна: забороняти, лаяти, критикувати, порівнювати, шантажувати. Використовуйте більш тонкі та дієві прийоми.

1. Режим харчування

 Фото: envato.com

З першого, що треба починати - сформувати здорову культуру харчування в сім'ї. Дуже важливо, щоб у дитини був режим харчування і сну.

Для цього необхідно прописати режим і прикріпити, припустимо, його на холодильник. Можна оформити цей список якимось цікавим і незвичним способом, щоб не виглядав він як розпорядок дня в стаціонарі. Час, розпорядок дня дисциплінує як дитину, так і самих батьків.

2. Виключення з меню заборонених продуктів

 Фото: envato.com

Одним днем взяти і все поміняти, звичайно ж, не вийде, адже неправильні харчові звички були сформовані теж не за один день. Тому час в даному випадку - це наш помічник. Поступово, по одній правильній звичці, можна сформувати новий образ життя як у дитини, так і у батьків.

Візьмемо, наприклад, усіма улюблені пакетовані соки. На початку їх можна розбавляти водою 50 на 50, а через деякий час вам і самим вже не захочеться пити такі солодкі напої. Або, наприклад, виключити магазинні десерти і готувати вдома самим з якісних здорових продуктів.

Також не готуйте улюблену дитиною їжу, якщо знаєте, що вона не корисна. Проявляйте любов не через улюблені продукти, а своєю підтримкою і увагою. У сина чи доньки повинна бути тільки одна мотивація до формування здорового харчової поведінки - отримання любові батьків.

3. Заміна продуктів

 Фото: envato.com

Дуже важливе значення має і те, з чим дитина без допомоги батьків впоратися сама не зможе. Перш ніж ввести раціон правильного харчування, проінспектуйте вдома продуктові запаси.

Смачна і корисна заміна продуктів грає одну з ключових моментів при переході на здорове харчування. Наприклад, білий цукор можна замінити на кокосовий, пшеничне борошно - на цельнозернове, каші швидкого приготування - на каші довгого варіння, пакетовані соки - на смузі, ковбаси та сосиски - на домашню буженину, коров'яче молоко - на рослинне молоко, магазинні чіпси - на фруктові або овочеві снеки, цукерки - на будь-які фрукти і горіхи.

4. Приклад батьків

Зміна харчових звичок у дитини - це завжди робота батьків над собою. Ви (мама або тато) - приклад для дитини! Тільки таким розумінням і ставленням до себе можна спокійно і невимушено поміняти звички у вашій родині і навчити дитину харчуватися правильно і збалансовано.

5. Гра

Інтерес дитини до нелюбимого продукту можна викликати грою. Звичайно, такий спосіб більше підійде для малюків, яких можна захопити казкою, наприклад, про дівчинку, яка їла багато гороху, і цар-горох зробив з неї принцесу.

Але всі діти, навіть в підлітковому віці, допитливі. При бажанні можна знайти дуже цікавий факт про будь-який продукт, який буде спонукати дитину спробувати його. Завдання ж батьків - смачно подати цей продукт, щоб він точно сподобався синові або дочці.

6. Їжа на вибір

Фото: envato.com

Дієтологи і психологи в один голос запевняють, що не можна в ультимативній формі змушувати дитину їсти небажаний продукт. Треба давати вибір.

І не важливо, що запропонований список складений вами і в обмеженому форматі. Адже головне не допустити харчового бунту і спонукати дитину з'їсти корисний продукт, обраний нею особисто.

7. Повна порція та перекус

Ще одна проблема в харчуванні сучасних дітей - недоїдання. Знайоме, коли покладеш на тарілку дитині навіть невелику порцію, а вона не доїсть як мінімум третю частину запропонованої їжі? І це можна вирішити.

Психологи закликають відійти від бабусиних методів виховання і погрозами не змушувати дитину доїдати обід до останньої крихти. Але при цьому ввести заборону на перекуси: "не хочеш доїдати - не потрібно, але наступний прийом їжі буде тільки під час вечері і не раніше".

Якщо все зробити правильно, то дитина почне доїдати всю порцію і перестане кусочничати між прийомами їжі.

8. Кулінарний креатив

Фото: unsplash.com

Ну і, звичайно ж, найголовніше в привчанні дитини до правильного харчування - здатність мами подати нелюбимий продукт в такому вигляді, щоб його захотів з'їсти любий "нехочуха".

Ваш син або дочка любить випічку - не відмовляйте в ній, але при приготуванні використовуйте "здорові інгредієнти" - оливкова олія замість тваринного жиру, ягоди замість цукру.

А якщо залучити дитину до процесу приготування їжі, то навіть ненависна каша або овочевий салат стане набагато ближче їй і вона точно захоче його спробувати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?