Як правильно чистити зуби собаці та чи потрібно це робити взагалі
Категорія
Собаки
Дата публікації

Як правильно чистити зуби собаці та чи потрібно це робити взагалі

Як правильно чистити зуби собаці та чи потрібно це робити взагалі
Джерело:  online.ua

Однією з ознак міцного здоров'я собаки є зуби. Білі, з глянцевим блиском, без каріозних ушкоджень та зубного каменю, вона є головною зброєю пса. Завдання господаря – зберегти здоров'я зубів собаки. Гід Онлайн розповідає, як правильно чистити зуби собаці та чи потрібно це робити.

Чи потрібно чистити зуби собаці?

Фото: envato.com

Зуби для собаки не менш важливий орган, ніж печінка чи шлунок. Тому їх систематичне чищення необхідне.

Чисті зуби – це показник гарного догляду. Власники, чиї собаки регулярно беруть участь у виставках, знають, що бали за екстер'єр можуть знизитись саме через недоглянуті зуби.

Наліт і зубний камінь можуть спричинити карієс, пародонтоз, стоматит, гінгівіт та інші малоприємні захворювання зубів і ясен. Регулярно очищаючи зуби свого вихованця, ви вчасно помітите хвороби ротової порожнини.

Для більшості порід собак, щоб підтримати хороший стан зубів, процедуру досить проводити раз на тиждень. Але пуделі, кокер-спанієлі та деякі представники тер'єрів схильні до прискореного утворення зубного нальоту та каменю. Тому їм рекомендується чистити зуби щодня чи через день.

Як краще чистити зуби собаці?

Собака, яка звикла до регулярної процедури огляду та чищення зубів, спокійно поводиться під час маніпуляцій. Така поведінка тварини полегшить відвідування ветеринара при профілактичних оглядах або лікуванні захворювань ротової порожнини.

Чистити зуби собаці з використанням спеціальної зубної пасти і щітки потрібно починати у віці 7-8 місяців, коли відбудеться зміна молочних зубів. Але привчати щеняти до цієї процедури слід раніше, щоб у майбутньому не зіткнутися з проблемою агресивної поведінки пса під час маніпуляцій. Головне, показати вихованцю, що чищення зубів - це не покарання.

Чистити зуби щеняті слід м'якою марлею, змоченою у теплій воді. Щоб не поранити ніжні ясна малюка, не слід сильно натискати на них. Усі рухи мають бути ніжними. Необхідно взяти цуценя на коліна, акуратно відкрити його пащу і круговими рухами протерти його зубки. При цьому чітко вимовляти команду «зуби». Якщо цуценя поводиться лагідно, не виривається і не намагається вкусити, слід обов'язково його похвалити і почастувати ласощами.

Після того як щеня звикне до чищення зубів за допомогою марлі, можна познайомити його зі щіткою. Слід використовувати щітку із м'якою щетиною, невеликих розмірів.

Чим чистити зуби собаці?

 Фото: envato.com

Все, що може знадобитися для такої процедури, це зубна щітка і спеціальна зубна паста, які можна придбати в будь-якому зоомагазині. При всьому різноманітті видів зубних щіток слід пам'ятати, що вони підбираються для кожної породи окремо з урахуванням форми зубів.

Єдина вимога пред'являється до щетини – вона має бути з натуральних матеріалів та м'яка. Щітки з жорсткою щетиною використовують, якщо зубний наліт вже затвердів. Діяти такою щіткою треба дуже обережно, щоб не пошкодити ніжну шкіру ясен.

Слід також пам'ятати, що пасти, призначені для людей, категорично не можна використовувати для собак. Піноутворюючі речовини, що містяться в них, можуть викликати алергічну реакцію у тварини, а при заковтуванні пасти, може виникнути збій у роботі травної системи.

Як чистити зуби в домашніх умовах?

Процес чищення зубів у собаки дуже простий і не займає багато часу. Проводять цю маніпуляцію через 2-3 години після годування.

  • На зволожену щітку необхідно нанести трохи пасти та обережними круговими рухами починати очищати зуби собаки.

  • Починати слід із передніх зубів, поступово просуваючись углиб.

  • Бокові та задні зуби потрібно чистити ретельно, оскільки на них утворюється наліт, що важко видаляється.

  • Після цього зайву пасту із зубів видаляють вологою марлею.

Якщо регулярно чистити зуби собаці, ви надовго збережете їх білими, а здоров'я вихованця – міцним.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?