Як правильно перевозити дітей в автомобілі: нові правила в Україні у 2021 році
Категорія
Авто-мото
Дата публікації

Як правильно перевозити дітей в автомобілі: нові правила в Україні у 2021 році

Як правильно перевозити дітей в автомобілі: нові правила в Україні у 2021 році
Джерело:  online.ua

Відповідальність за безпеку дітей в автомобілі повністю лежить на батьках. Важливо подбати, щоб малюки були в безпечних кріслах і ні в якому разі не постраждали при виникненні непередбачуваних ситуацій. Це передбачають і оновлені в 2021 році ПДР. Розповідаємо, як правильно перевозити дітей в автомобілі в Україні і забезпечити дитині повну безпеку під час поїздки.

Джерело:  ONLINE.UA

Правила перевезення дітей в автомобілі в Україні 2021 - що змінилось

Фото: freepik.com

Звичайні ремені безпеки не здатні повною мірою закріпити маленького пасажира. Перевезення малюка на руках та колінах не є безпечним. Згідно з  пунктом 21.11 ПДР не можна перевозити дітей ростом нижче 1 м 45 см без таких утримуючих систем:

  • Дитяче сидіння — крісло, яке встановлюється в авто для безпечного перевезення від народження та до 12 років.

  • Бустери — автомобільне сидіння без спинки та внутрішніх ременів безпеки, від 3 до 12 років.

Згідно зі змінами «спеціальне обладнання» тепер називається «дитяча утримуюча система». Вік дитини тепер не є основним критерієм, лише зріст 1 м 45 см.

Зауважте, користування дитячими утримуючими системами при перевезенні дитини в авто є обов’язковим. Це правило не діє тільки при перевезенні в транспортних засобах , що здійснюють пасажирські автобусні перевезення.

Правила перевезення немовлят

Фото: envato.com

Для маленьких дітей допускається перевезення в спеціальних кріслах, які встановлюються в салоні автомобіля спиною до лобового скла, в горизонтальному положенні. Такі крісла називаються «автолюльки». Вони мають характерну форму та ручки для зручної подорожі з немовлям. Дитина має бути, обов’язково, закріплена п'яти точковим ременем.

Правила перевезення дітей віком від 7 до 12 років

Фото: freepik.com

Діти у віці від 7 до 12 років також повинні перевозитися в автомобілі тільки з використанням дитячих утримуючих систем. Автокрісла чи бустери повинні чітко відповідати зросту та вазі дитини.

Пам'ятайте, перевозити дитину на передньому сидінні навіть в автокріслі не можна. На місцях першого ряду автомобіля дозволено транспортувати тільки маленьких дітей у віці до 3 років за умови, що утримуюча система буде встановлена проти напрямку руху і буде відключена передня подушка безпеки авто.

Вибір дитячого крісла 

Фото: envato.com

Під час вибору дитячого крісла рекомендуємо керуватися наступними критеріями:

  • Кріплення на п’ять точок. Безпечне перевезення дитини віком до 3 років вимагає подібного ременя. Дитина має бути добре закріплена у сидінні.

  • Стандарти безпеки. Поширений стандарт в Європі називається Isofix (один із способів кріплення дитячого крісла).

  • Параметри дитини. Підбирайте крісла згідно з особливостями маленького пасажира. Якщо заводські характеристики утримуючої системи не відповідатимуть зросту чи вазі дитини, можуть накласти штраф.

Штрафи за порушення

Порушення правил перевезення дитини в автомобілі вважається адміністративною відповідальністю, за яку передбачений штраф у розмірі 510 гривень при першому порушенні та 850 грн при повторному.

Вищезазначені правила та рекомендації допоможуть вам убезпечити перевезення дитини та забезпечити їй комфорт. Пам’ятайте, що немає нічого ціннішого за людське життя.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?