Як пригнати авто з Європи та розмитнити його в Україні по діючим правилам
Категорія
Авто-мото
Дата публікації

Як пригнати авто з Європи та розмитнити його в Україні по діючим правилам

Як пригнати авто з Європи та розмитнити його в Україні по діючим правилам
Джерело:  online.ua

Доставка автомобілів з європейських країн в Україну - вигідне рішення, адже покупець за помірну ціну отримує транспортний у засіб гарному стані та з відмінними технічними характеристиками. Якщо дотримуватись всіх правил перевезення машини через кордон, з її оформленням не виникає ніяких проблем, але є нюанси. Гід Онлайн розповідає, як пригнати авто з Європи та розмитнити його в Україні за діючими правилами.

Покупка б/в автомобіля в Європі зазвичай виглядає так. Покупець в онлайн-каталозі автосалону підбирає потрібну модель, після чого замовляє техогляд у спеціаліста. Отримавши висновок щодо технічного стану автомобіля, покупець приїздить в європейську країну для оформлення документів та укладання договору про покупку. Потім він може самостійно перевезти машину до Україні або ж замовляє транспортування у однієї з міжнародних транспортних компаній.

З якої країни Європи краще приганяти авто в Україну?

Фото: unsplash.com

Лідером серед західноєвропейських країн по постачанню потриманих автомобілів в Україну є Німеччина. Машини німецького виробництва користуються популярністю, завдяки високій якості та надійності. Рівні дороги, високий рівень сервісного обслуговування, високоякісне пальне – все це позитивно впливає на технічний стан автомобілів, що продаються на вторинному ринку.

Також багато авто приганяють з Франції, Італії та інших країн Західної Європи. В цих країнах особливою популярністю користуються малолітражні легкові авто класів А, B, С, а також «універсали» класів С та D. Кросовери при цьому значно менш популярні, а великі позашляховики взагалі зустрічаються рідко. До того ж, вони мають завищену вартість. Ще один нюанс – у західноєвропейському автопарку використовуються переважно дизельні двигуни.

Найбільш дешеві б/у автомобілі поставляються в Україну з сусідніх країн - Польщі, Чехії, Словаччини, Болгарії, Литви та Естонії. Однак за низькою ціною, зазвичай, прихована низька якість. Більшість легкових авто з цих країн належать до преміум-брендів кінця 90-х або початку 2000-х років. Вони мають зношений стан, проблеми з кузовом, двигуном та іншими агрегатами. Деякі з цих авто побували у серйозних ДТП, а багато з них використовувалось у таксі чи кур'єрських службах.

Яка ціна пригону авто з Європи в Україну?

Фото: facebook.com/UkraineCustoms

Якщо ви вирішили пригнати авто самостійно, наприклад з Німеччини, для переїзду в Україну вам буде необхідно оформити транзитну декларацію Т2. Її вартість складає €70. Оформляється така декларація на німецько-польському кордоні.

У якості альтернативи може бути перевезення машини автопоїздом. Послугу можна замовити заздалегідь або вже після покупки. Вартість послуги складає приблизно €500 - €700, при цьому оформлення всіх документів лягає на перевізника. У автопоїзді перевозяться декілька авто одночасно, тому потрібно буде зачекати, поки транспорт буде скомплектований.

Як розмитнити авто з Європи в Україні?

Після того, як ви придбали автомобіль та перетнули кордон України, машину необхідно розмитнити. Для цього слід звернутись до митних органів відповідно до місця проживання або тимчасового перебування власника машини.

Якщо авто раніше вже перебувало на території України та були зафіксовані порушення митних правил, з власника вилучається сума 8500 грн (офіційний платіж до бюджету). У іншому випадку доведеться заплатити штраф.

Якщо ніяких проблем з машиною не виявлено, власникові видається посвідчення про реєстрацію транспортного засобу (не видається на «євробляхи», що були завезені у період з 1 січня 2015 року по 25 листопада 2018 року).

Які документи потрібні для розмитнення?

Фото: envato.com

Щоб розмитнити авто в Україні, необхідно до митних органів необхідно подати документи:

  • митну декларацію на придбаний автомобіль;

  • акт про митний огляду та інші документи, які покупець отримав при перетині кордону;

  • договір купівлі-продажу машини;

  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт);

  • сертифікат відповідності (якщо у техпаспорті не зазначений екологічний стандарт, наприклад Євро 5);

  • інші документи, підтверджуючі вартість автомобіля (інвойс, експортна декларація) – якщо такі є.

Авто під час митного оформлення має знаходитися в зоні митного контролю. В’їзд до цієї зони обійдеться в 250 грн. Якщо не встигли усе оформити за один день, то за кожну наступну добу перебування машини доведеться віддати по 90 грн.

Скільки коштує розмитнення авто з Європи в Україні?

Фото: envato.com

Розмитнення авто з Європи можна розрахувати за допомогою онлайн-калькулятора. Вартість цієї процедури вираховується в індивідуальному порядку, адже значну роль відіграють технічні характеристики (робочий об’єм двигуна та тип пального), вік та тип транспортного засобу (легкове авто, вантажівка чи автобус), а також країна, з якої ви приганяєте автомобіль.

Згідно до Закону України про «Митний тариф» мито складає 10% від суми митної вартості транспортного засобу. Ставка на б/в автомобілі з європейських країн починаючи з 2019 року може складати 6,4%, але до цього списку не входять нові легковики, які оснащені бензиновими двигунами, об’ємом до 1 л (5 %) та понад 1,5 л (до 4,5 %).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?