Як проявляється алергія на холод і що з нею робити
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Як проявляється алергія на холод і що з нею робити

Як проявляється алергія на холод і що з нею робити
Джерело:  online.ua

Алергічна реакція на холод – доволі розповсюджений недуг, який спостерігається у 5% населення планети, переважно у молоді та підлітків. Він не є надто небезпечним, проте створює відчутний дискомфорт – навіть недовготривале перебування на вулиці взимку завершується свербінням та почервонінням шкіри. Гід Онлайн розібрався, як проявляється алергія на холод, чому вона виникає та як з нею боротися.

Що таке алергія на холод?

Фото: pexels.com

Алергія на холод має медичну назву – холодова кропив'янка. Зазвичай алергічна реакція виникає при перебуванні на холоді протягом 5-10 хв. При цьому достатньо, щоб температура повітря опустилася до -4°C чи нижче. І чим більше відкритих ділянок шкіри потрапило під дію холоду, тим вищий ризик появи алергії.

Варто відзначити, що холодова кропив'янка може виникнути не тільки у тому випадку, якщо ви довго перебували на вулиці у мороз. До появи характерних симптомів може призвести перебування у приміщенні, що погано опалюється, купання у ополонці, прийняття холодного душу та вживання напоїв з льодом.

В більшості випадків алергія на холод не становить серйозної загрози здоров’ю, а її симптоми зникають вже через одну-дві години після появи. Та у невеликої кількості людей алергічна реакція може супроводжуватися ускладненнями та навіть анафілактичним шоком.

Як проявляється алергія на холод?

Фото: envato.com

Холодова кропив'янка має прояви, які схожі на більшість інших видів алергії. Відрізняється тільки «механізм їх активації» – якщо інші види алергії пов’язані зі збудниками – алергенами (пилком, наприклад), то в даному випадку головним чинником появи алергічних реакцій є низька температура.

Серед основних симптомів алергії на холод можна виділити такі:

  • набряк та почервоніння шкірного покриву;

  • поява рубців, що сильно сверблять, на ураженій ділянці шкіри;

  • відчуття жару на шкіри під час відігрівання;

  • підвищена температура тіла;

  • головний біль, легке запаморочення;

  • ломота та відчуття втоми (подібно застуді).

Вищеперераховані симптоми зустрічаються при легкій формі холодової алергії, тоді як її тяжка форма характеризується набряком гортані, прискоренням пульсу, проблемами з диханням, падінням артеріального тиску та втратою свідомості.

Які причини холодової алергії?

Фото: envato.com

Достеменно невідомо, чому саме у людей виникає цей тип алергічної реакції. Наразі тривають дослідження даного недугу, і, скоріш за все, у майбутньому будуть винайдені ефективні ліки від алергії на холод. Та поки що про захворювання зібрано не так багато інформації, різні вчені висувають свої гіпотези, більшість з яких суперечливі.

Тим не менше, є декілька факторів ризику, які можуть сприяти виникненню алергічних реакцій на шкірі при дії холоду:

  • захворювання аутоімунного типу;

  • різноманітні інфекції;

  • прийом певних медичних препаратів;

  • вітряна віспа;

  • вірусний гепатит;

  • укуси комах;

  • лейкемія.

Не можна виключати також фактор генетичної спадковості. Та щоб про це однозначно стверджувати, необхідні додаткові дослідження.

Як зрозуміти, що в тебе холодова алергія?

Самотужки впевнитися у тому, що у вас холодова кропив’янка неможливо. Поставити точний діагноз може лише кваліфікований лікар. Якщо, перебуваючи на холоді, ви стали помічати на шкірі появу почервонінь, висипань з рубцями, а також відчуваєте свербіння, якомога скоріше проконсультуйтеся з медичним працівником.

Щоб діагностувати захворювання, лікар прикладає до шкіри пацієнта шматочок льоду у пластиковому пакеті, після чого спостерігає за реакцією. Якщо на шкірі через певний час починає з'являтися висип, то, велика ймовірність, що у вас кропив'янка на мороз. Для підтвердження діагнозу також може знадобитися проведення аналізу крові.

Що робити при холодовій алергії?

Якщо ви знаєте, що у вас є алергічна реакція на холод, дотримуйтеся наступних правил:

  • плавайте та приймайте душ лише у теплій воді;

  • в зимово-осінній період тепло вдягайтеся, а також старайтеся не оголювати руки та інші частини тіла;

  • уникайте довготривалих прогулянок на морозному повітрі;

  • не пийте холодні напої, температура яких становить менше 20-24°C, в також уникайте коктейлів з льодом та морозивом.

Профільний лікар може дати й інші рекомендації, яких слід дотримуватися, аби уникнути проявів алергії.

Які препарати приймати при холодовій алергії?

Ліки від холодової кропив’янки призначає лікар-алерголог чи дерматолог, після того, як він точно визначить ваш діагноз. Для лікування цього недугу в основному використовуються антигістамінні препарати.

Також слід зазначити, що холодова, як і будь-яка інша, алергія, потребує довготривалого лікування, а саме лікування скоріш пригнічує симптоми, аніж повністю позбавляє від недугу.

Таблетки від холодової алергії необхідно приймати строго за призначенням та в прописаній індивідуально кожному пацієнтові дозуванні. У крайніх випадках, коли відбувається анафілактичний шок, необхідне внутрішньовенне введення адреналіну.

Важливо!
Вся інформація в даному розділі представлена виключно з метою ознайомлення — не використовуйте її для самодіагностики та самолікування. Для встановлення діагнозу та призначення лікування обов’язково звертайтеся до профільного фахівця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?