Як вибрати подушку: просте і зрозуміле керівництво
Категорія
Лайфхаки
Дата публікації

Як вибрати подушку: просте і зрозуміле керівництво

Як вибрати подушку: просте і зрозуміле керівництво
Джерело:  online.ua

Наше самопочуття і працездатність безпосередньо залежать від сну, а сон — від наявності комфортної подушки. Як купити зручну і якісну подушку, коли вибір такий великий і різноманітний?

Джерело:   ONLINE.UA

Сучасна промисловість пропонує колосальний асортимент подушок. Мода на ЗСЖ диктує нестандартні і, часом, дуже дороговартісні варіанти. Прислухайтеся до наших рекомендацій, і вам не доведеться шкодувати про гроші, витрачені на необдуману покупку.

Вибір форми та призначення

Фото: freepik.com

Призначення подушки для сну — компенсувати довжину плеча, надати підтримку голові і шийному відділу хребта.

  •  Класична форма

Якщо ви здорові і не відчуваєте проблем зі сном, найбільш підходящою і зручною для вас буде класична форма подушки: квадратна або прямокутна. Прямокутна форма — чудовий варіант для широких ліжок. Також вона краща для людей, які багато перевертаються уві сні. Великій широкоплечій людині потрібна велика подушка, дитині — поменше.

Вибираючи подушку, покладіть її на плече — вона має відповідати його ширині і трохи підніматися над головою. Якщо товщина виробу значно ширше вашого плеча, краще відмовитися від його покупки.

  • Анатомічна форма

Якщо ви погано засинаєте і насилу знаходите зручну позу для відпочинку, зверніть увагу на анатомічну форму подушки. Вона підтримує не тільки голову і шию, а й інші відділи хребта. Анатомічні подушки допомагають розслабитися тим, хто протягом дня відчуває фізичні навантаження або, навпаки, багато часу проводить нерухомо за комп'ютером. Вони значно підвищують якість сну при вагітності, особливо на останніх її термінах.

Випускаються в різних конфігураціях: U-подібній, I-образній, L-образній, в формі клина, розірваного кільця, витягнутої підкови. В залежності від форми служать опорою не тільки голові, але й руці, і навіть нозі, таким чином знімаючи навантаження з грудного та поперекового відділів хребта.

Врахуйте, що такі вироби зазвичай великогабаритні, вимагають нестандартної наволочки. Але ж хороший сон того вартий!

  • Ортопедична форма

Подушки ортопедичної форми не просто підтримують, а фіксують голову і шию в певному положенні. І, так, це може бути не найзручніша для вас поза, до якої не просто буде звикнути.

Ортопедичні подушки, як і ортопедичне взуття — важлива і дієва частина комплексної терапії. Вони використовуються при ураженнях шийного відділу хребта, наприклад, при сколіозі, остеохондрозі, при травмах.

Вибирати таку річ слід відповідно до рекомендацій лікарів, адже неправильний вибір ортопедичної подушки може нанести шкоду здоров'ю, та й покупка буде марною.

Вибір наповнювача

Фото: envato.com

Коли розмір і форма подушки визначена, переходимо до вибору наповнювача. Це дуже важлива задача, так як саме наповнювач визначає якість виробу і термін служби.

1. Класичний наповнювач — перо і пух птахів

За стандартами якості місткість пера в подушці має бути 15%, решта — пух. Найцінніші пір'я і пух водоплавних птахів — гусей і качок. Такі подушки легкі, м'які, пружні, «дихаючі», теплі і довговічні.

Але враховуйте, пір'яні подушки вимагають постійного догляду, без якого в них починають розмножуватися мікроскопічні кліщі. Продукти життєдіяльності кліщів провокують у людей алергічні реакції — закладений ніс, нежить, почервоніння очей. Збивати і провітрювати такі подушки потрібно кожен день.

Корисна порада:

Вдень не слід накривати таку подушку ковдрою, їй потрібна сухість і циркуляція повітря. Раз в 1-2 року слід здавати наповнювач в чистку і міняти напірник (для його виготовлення використовується щільна бавовняна тканина — тик). При такому догляді подушка не буде викликати алергію, не втратить своїх властивостей і прослужить 10-15 років.

2. Синтетичні наповнювачі

У синтетичних наповнювачах не заводяться пилові кліщі, що значно полегшує догляд за виробами на їх основі. Існує багато різновидів синтетичних наповнювачів для подушок, а їх експлуатаційні якості часто не поступаються класичним пуху і пір'ям. Зупинимося на найбільш поширених варіантах.

  • Найпростішим і дешевим синтетичним наповнювачем є синтепон. Однак такі вироби швидко збиваються, стають плоскими і грудкуватими. Якщо ви купуєте синтепонову подушку, зверніть увагу на прострочені моделі — вони довше зберігають пружність.

  • Більш стійкий до збивання матеріал комфорель, виконаний у вигляді порожніх пухнастих кульок з поліефірного волокна. Розмір кульок не більше 7 мм. Подушка з комфореля прослужить довше синтепонової.

  • Ще більш довговічні вироби з холлофайберу. Від комфореля він відрізняється формою — це маленькі порожнисті пружинки. Його прийнято вважати синтетичним аналогом пуху і пір'ям. Така подушка прослужить близько 5 років.

  • Комфорель і холлофайбер не електризується. Подушки з них легкі, пружні, повітропроникні, але не гігроскопічні (не вбирають вологу). Їх можна прати в звичайній машині (режим прання вказує виробник), вони швидко сохнуть.

  • Силікон — матеріал на основі порожнистих поліестерових волокон. Матеріал м'який, ніжний і розрахований на часті прання. Подушки, як правило, виробляються в комплекті з незнімним чохлом з натуральної тканини. Прослужить така річ кілька років.

  • Наповнювач полістирол — спінені кульки полімеру діаметром не більше 2 мм. Сипучий пластичний матеріал, повторює форму тіла, м'яко підтримує його. Він не нагрівається від тепла людського тіла, завжди зберігає кімнатну температуру.

  • Синтетичні наповнювачі на основі піни поліуретану мають ефект пам'яті. Якщо натиснути і прибрати руку, матеріал збереже відбиток долоні якийсь час, перш ніж відновить свою первісну форму. Завдяки цьому ефекту відсутній тиск з боку подушки на тіло сплячого.

Загальний недолік синтетичних наповнювачів - низька гігроскопічність (здатність поглинати і утримувати вологу). Тому людям, які рясно потіють уві сні, вони можуть не підійти.

3. Наповнювачі рослинного походження

Фото: envato.com

Це натуральні, екологічно чисті матеріали, такі як бамбукове волокно, лушпиння злаків, лікарські трави, морські водорості тощо. Такі подушки дуже специфічні.

Перше, що слід враховувати при їх покупці — висока вартість і малий термін служби. Такою річчю можна користуватися 1-2 роки, адже натуральні волокна швидко перетворюються в потерть, ми починаємо вдихати її і, замість гіпоалергенного, можемо отримати як раз зворотний ефект. По—друге, зверніть увагу на специфічні особливості.

Практично всі подушки з рослинним наповнювачем мають характерний запах. Переконайтеся, що це вам підходить. Також натуральні матеріали шарудять, що теж може не порадувати під час відпочинку. По—третє, еко-подушки не підлягають пранню, бояться забруднень. Їх слід тримати в сухості, часто провітрювати.

Зупинимося детальніше на деяких рослинних наполнителях:

  • Найбільш довговічні (до 3 років) подушки з бамбукового волокна. Мають антибактеріальні властивості.

  • Гречане лушпиння володіє масажним ефектом. У нього висока повітропроникність і низька теплопровідність, на такій подушці приємно спати в спеку. Має характерний запах гречки і шарудить.

  • Лушпиння проса дуже пластичне, легко підлаштовується під форму тіла, сприяє розслабленню м'язів.

  • Подушки з морських водоростей надають лікувальний ефект при респіраторних захворюваннях, але мають характерний морський запах.

  • Лікувальні трави мають ароматерапевтичний ефект, допомагають при безсонні та стресі.

В цілому подушки з рослинними наповнювачами — хороший і сучасний варіант, але дуже індивідуальний.

Тепер, спираючись на всю вищевикладену інформацію, підберіть собі оптимальний варіант подушки і зробіть свій нічний відпочинок максимально комфортним. Вдалих покупок і гарного сну!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?