Як вибрати якісне вино — корисні поради від сомельє
Категорія
Лайфхаки
Дата публікації

Як вибрати якісне вино — корисні поради від сомельє

Як вибрати якісне вино — корисні поради від сомельє
Джерело:  online.ua

Вино – це один з найпопулярніших алкогольних напоїв, який підходить до самих різноманітних страв. Але не всі вина, що продаються у магазині, дійсно якісні. Гід Онлайн розібрався, як вибрати якісне вино та якими критеріями при виборі слід керуватися.

В першу чергу необхідно визначитися, яке саме вино вас цікавить – червоне чи біле, солодке, напівсолодке чи сухе. Також має значення країна виробник – Україна, Італія, Франція. Для покупки напою краще відправитися в провірену торгову точку з широким асортиментом вин, адже далеко не кожен магазин може похвастатися якісною алкогольною продукцією.

Як правильно вибрати вино в магазині?

Фото: unsplash.com

Перше, на що слід враховувати при виборі вина - сумісність напою со стравами. Якщо ви не дуже розбираєтеся в винах, пам’ятайте просте правило – червоне підходить до м’яса, біле – до риби. Дещо складніше зробити вибір, якщо їжа за столом буде різноманітною. На такий випадок краще підібрати щось універсальне, наприклад вино, яке має не дуже виражений аромат та не занадто специфічний смак. Серед таких вин можна виділити сухі ігристі, рожеві, напівсухі білі та червоні.

Другий за важливістю критерій вибору – вміст цукру. Як правило, більшість представлених на полицях вин – сухі. Також там знаходяться напівсухі, напівсолодкі та десертні вина. Середні по солодкості напої чудово гармонують з різними закусками та мають приємний смак, тоді як вина, у яких дуже мало цукру, специфічні за смаковими якостями та подобаються не кожній людині.

Не меншу роль відіграє сорт винограду, з якого зроблений напій. Орієнтуватись краще на найбільш популярні сорти – «Совіньйон», «Шардоне», «Каберне», «Мерло», «Простий рислінг», «Піно гріджіо». Такі сорти не мають занадто вираженого аромату та не містять багато тимінів, тому напій не буде сильно терпким. Якщо ви добре знайомі з класичними сортами та хочете спробувати щось нове та оригінальне, варто зупинитися на більш специфічних сортах – «Гренаш», «Шенен блан», «Карменер», «Мальбек», «Верментино», «Зінфандель».

Наступний крок – країна-виробник та марка. Можна звернути увагу на вина вітчизняних марок, які майже не поступаються по якості європейським та мають демократичну ціну. Так, британське видання Decanter World Wine Awards 2021 поставило найвищий бал вітчизняним винам марки Shabo – Шардоне Shabo Grande Reserve 2015 та Каберне Shabo Grande Reserve 2017. Якщо ж ви віддаєте перевагу закордонним виробникам, то одними з найкращих будуть іспанські вина Castillo Santa Barbara Reserva, Gran Castillo Tempranillo, чилійське Santa Luz Alba Malbec та італійське Cielo Puglia Trebbiano Pino Grigio, французьке Le Grand Noir Cabernet Sauvignon.

Як відрізнити якісне вино від підробки?

 Фото: envato.com

Щоб не «нарватися» на підробку, необхідно звертати увагу на зовнішній вигляд пляшки. На етикетці обов’язково має бути вказана країна-виробник, завод, де це вино було виготовлено, його склад, вміст спирту, частка цукру, інші інгредієнти та дата виготовлення. При цьому сама етикетка має бути акуратно наклеєною з чітким шрифтом та малюнками, якщо вони є.

Щодо самого вмісту пляшки, то він не має містити осаду. Щоб перевірити його наявність, треба перевернути пляшку та подивитися через неї на світло. Якщо осаду багато – це може свідчити про неякісний продукт або підробку. Проте варто знати, що у дорогих винах з багаторічною витримкою допускається невелика кількість осаду.

Друге, на що слід звернути увагу – пробка. Вона не повинна бути крихкою та мати неприємний запах. Це є прямими ознаками недотримання правил зберігання та псування напою. Також під кришкою, якщо поставити пляшку вертикально, має залишатися не більше 2-3 см повітря. В інакшому випадку з вином буде контактувати занадто багато кисню, а це негативно позначається на його смакових якостях.

Також рекомендуємо збовтати пляшку і налити трохи напою до келиха. Якщо піна зібралася в центрі келиха, після чого швидко зникла – вино відрізняється високою якістю. Якщо на краях келиха зібралося багато піни, і при цьому вона не зникає – краще оберіть вино іншої марки.

І на останок – якщо при дегустації ви відчуваєте чітко виражений спиртовий присмак, скоріш за все, перед вами знаходиться напій вкрай низької якості.

Як вибрати якісне вино?

Фото: unsplash.com

Щоб не помилитися з вибором вина, та уникнути зіпсованого напою, слід звертати увагу на такі нюанси:

  • наявність відмітки про якість від відомого виробника;

  • наявність на етикетці інформації про сорти винограду, з яких вироблений напій;

  • дотримання правил зберігання пляшок магазином – на пляшку не має падати світло, також вона не повинна бути розташована біля джерела тепла;

  • правильне закупорювання – на пробці не має бути тріщин та пошкоджень, при цьому бажано, щоб пробка була корковою.

Також неможна забувати, що напій не має бути дешевим, адже саме серед цієї категорії вин найбільше підробок.

Як вибрати хороше червоне вино?

Фото: unsplash.com

При виборі червоного вина краще орієнтуватися на міцність, смак та аромат. Перший параметр залежить від сорту винограду, з якого виготовлений напій. Так, «Ізабелла» містить 9-12% спирту, «Мерло» 11-12%, а «Каберне Совіньйон» 12-14%.

Найбільш поширені аромати червоного вина – мускат, плодово-ягідний, квітковий. Щодо смаку, то він може бути гірким, терпким, освіжаючим, легким, тощо. Також не забувайте, що напій має бути прозорим – наявність осаду, скоріш за все, свідчить, про неправильні умови зберігання, чи підробку.

Також можна скористуватися мобільними застосунками, які допомагають вибрати дійсно якісне вино. Наприклад, Vivino. Це найпопулярніший винний застосунок з дуже легким та зрозумілим інтерфейсом - ним користуються понад 50 млн людей у всьому світі. Просто зробіть фото та застосунок визначить вино по етикетці. Ви отримаєте максимум інформації: назву вина та виноробні, рік урожаю, регіон виробництва. Тут же буде вказано середню вартість вина та відгуки інших користувачів. Також у застосунку можна знайти рекомендації щодо поєднання вина зі стравами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?