Як виростити алое вера вдома — способи розмноження і догляд за сукулентом
Категорія
Сад та город
Дата публікації

Як виростити алое вера вдома — способи розмноження і догляд за сукулентом

Як виростити алое вера вдома — способи розмноження і догляд за сукулентом
Джерело:  online.ua

Рослина алое має не тільки гарний зовнішній вигляд, але і високі цілющі властивості. Батьківщиною сукулента вважається Африка, існує більше 200 різновидів даної рослини. Успішно вирощуються в домашніх умовах лише деякі види, і найпоширенішим з них вважається алое вера. Гід Онлайн ділиться порадами флористів, як виростити алое вера вдома, як правильно пересадити і доглядати за сукулентом.

Дорослі рослини алое вера в ширину і висоту можуть досягати 40 см. Стебло у алое коротке, листя м'ясисті, і зібрані в густі розетки. Край листової пластини може бути зубчастий або гладкий.

У період цвітіння рослину прикрашають невеликі білі, червоні або жовті квітки, які розташовуються на довгому квітконосі. Цвітіння в домашніх умовах можна спостерігати вкрай рідко.

Як правильно посадити і пересадити алое вера?

Фото: envato.com

Розмноження алое вера можна проводити декількома способами: листовими пластинами, насінням або прикореневими пагонами (дітками).

У першому випадку листові пластини відокремлюють від рослини і поміщають в темне місце на тиждень. Дана процедура необхідна для успішного вкорінення посадкового матеріалу. Також необхідно подумати про дренажі, щоб не застоювалася вода після поливу, і не відбувалося гниття кореневої системи. Як субстрат підходить суміш з піску, дернового і листяного грунту, яку злегка зволожують і поміщають туди листову пластину. Утворення коренів відбувається повільно, і в деяких випадках лист може згнити.

Розмноження алое вера насінням проводять в кінці зими. Щоб рослина зійшла, посівному матеріалу необхідно забезпечити провітрювання і регулярний полив. При цьому слід враховувати, що на початку росту прямі сонячні промені протипоказані. Коли сіянцям виповниться місяць, їх можна пересаджувати в окремі горщики. У міру зростання обсяг ємності для вирощування поступово збільшують.

У домашніх умовах, найчастіше рослину розмножують дітками, які утворюються біля основи куща. Саджанець акуратно викопують, щоб не пошкодити ніжні коріння. Далі його поміщають в підготовлений субстрат і до моменту повного вкорінення поливають один раз в три дні.

Як пересадити алое вера в домашніх умовах - відео

Також алое вера необхідно забезпечити оптимальну температуру:

  • в літній час і в період активного росту + 20-22°С;

  • взимку в межах + 14-16°С.

Періодичність поливу також регулюється в залежності від пори року: влітку - один раз в тиждень, а взимку - один раз в 15-20 днів. У період вегетації рекомендовано вносити добрива для кактусів (підживлення вносять з кінця весни до початку осені).

Також алое вера потребує хороше освітлення (в зимовий час бажано забезпечити додаткове підсвічування). Доросла рослина добре себе почуває навіть під прямими сонячними променями.

В цілому алое вважається невибагливою рослиною, але через неправильний догляд може піддаватися захворюванням. Основною причиною яких служить надмірний полив або його повна відсутність.

Чим корисний алое?

Фото: envato.com

Ще в Давньому Єгипті знали про лікувальні властивості алое вера. Це доводять і результати клінічних досліджень. Сік алое активно застосовується в народній медицині. Він ефективний при ранах, опіках, захворюваннях шкіри, укусах комах і інших недугах.

Для зовнішнього застосування відрізають невеликий шматок листової пластини. Рідина, яка виділяється з листа, наноситься на уражену ділянку шкіри. Слід знати, що речовина «алоін», яке міститься в соку алое вера, є трохи токсичною і може надавати послаблюючу дію на організм.

При застосуванні алое вера всередину необхідно проконсультуватися з лікарем. Вживання в їжу соку алое в малих дозах допомагає поліпшити травлення і підвищити апетит. Також сік алое корисний особам, які страждають на анемію.

Серед інших корисних властивостей алое вера можна виділити:

  • сприяє омолодженню шкіри і регенерації клітин;

  • надає знеболюючий і бактерицидний ефект;

  • служить профілактикою захворювань серця;

  • містить багато вітамінів, мінеральних солей і заліза.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?