Як виростити грошове дерево та доглядати за магічною рослиною
Категорія
Сад та город
Дата публікації

Як виростити грошове дерево та доглядати за магічною рослиною

Як виростити грошове дерево та доглядати за магічною рослиною
Джерело:  online.ua

Грошове дерево (справжня назва Крассула), за повір’ями, має приносити у дім прибуток та покращувати фінансовий стан господарів. Та щоб дерево «працювало», воно має бути належним чином вирощене та доглянуте. Адже, як свідчать легенди, тільки здорова та правильно сформована рослина має магічні властивості. Гід Онлайн розповідає, як виростити грошове дерево та доглядати за ним вдома.

Як можна виростити грошове дерево?

Фото: envato.com

Виростити грошове дерево в домашніх умовах зовсім не складно. Для цього не потрібно мати якихось особливих навичок розведення кімнатних рослин.

Існує декілька способів, як це зробити:

  • З відростку. Потрібно взяти гілку з дорослої рослини завдовжки 7-10 см та прибрати з її нижньої частини листя. Після цього помістіть відросток у воду. Коріння з’явиться приблизно через 6-7 днів. Після цього паросток можна пересадити у горщик. Можна відразу помістити відросток у ґрунт для кімнатних рослин. Потрібно лише регулярно зволожувати рослину, та якщо потрібно, поставити опору. Крассула пустить коріння через один-два тижня.

  • З листочка. Спосіб вирощування Крассули з листочка принципово нічим не відрізняється від способу вирощування з відростку. Листочок потрібно помістити у воду (можна додати прискорювачі росту), після чого він переміщається до горщика. Листочок можна і відразу посадити у ґрунт. Не забувайте, що на дні горщика має бути дренаж.

Як підбирати ґрунт та горщик для грошового дерева?

Саджати крассулу краще всього в ґрунт для кактусів та сукулентів. Якщо ви вирішили взяти універсальний ґрунт, то до нього слід додати річковий пісок у співвідношенні 3:1. Якщо ґрунт з підвищеною кислотністю, його слід розбавити доломітовим борошном – грошове дерево не любить кисле середовище.

Щодо горщика, то він повинен бути не дуже високим і при цьому достатньо широким. Розміри горщика підбираються з урахуванням розмірів самої рослини. Діаметр горщика має бути приблизно таким як і діаметр крони. Сам горщик може бути з кераміки або пластику. На його дні обов'язково облаштуйте дренаж.

Як доглядати за грошовим деревом?

Фото: envato.com

Рослина має отримувати достатньо світла та тепла. Та потрапляння прямих сонячних променів на неї все ж не бажано, особливо якщо ви вирішили розмістити крассулу на підвіконні з південної сторони. Також не можна, щоб на крассулу дуло холодне повітря, адже від цього вона може втратити листя. Тому не ставте її біля протягу.

Крассула любить воду, тому не забувайте її поливати. Робити це слід раз в декілька днів. Звертайте увагу на ґрунт навколо рослини – якщо він почав засихати, терміново полийте рослину. Вода не повинна бути холодною. Буде краще, якщо вона відстоїться в кімнаті деякий час перед поливанням. В зимовий період рослину слід поливати дещо рідше.

Влітку грошове дерево можна залишати на свіжому повітрі – для цього поставте його на відкритому балконі. Також можна помістити рослину у підвісний вазон. Але якщо вночі прохолодно (нижче +15°C), краще її забирати у кімнату. Також ні в якому разі не залишайте грошове дерево під дощем.

Щоб грошове дерево краще росло та сформувало густу крону, можете додати до ґрунту універсальне добриво. Також підійде добриво для кактусів та сукулентів. Додавати добриво слід обережно – не частіше ніж раз на два-три тижні. Його передозування може призвести до загибелі рослини.

Як захистити грошове дерево від хвороб та шкідників?

У більшості випадків грошове дерево починає хворіти через зараження павутинним кліщем. При цьому на стовбурі, гілках та листі з’являється характерний білий наліт. Щоб позбутися паразитів, усю рослину необхідно обробити мильним розчином. Протирати її краще м'якою губкою. Якщо ураження сильно поширилося, скористуйтеся препаратом «Фуфанон».

Також рослина може постраждати від щитівки. Про це свідчить поява коричневих або бурих плям на листі та стовбурі. Місця ураження слід протерти щіткою, зі спиртом. Потім, як і у попередньому випадку протріть рослину мильним розчином. Ще один препарат, який допомагає у боротьбі з даним шкідником – «Фітоверм».

Часто уражає крассулу й борошнистий черв. Для цієї хвороби характерна поява білих пластівців на листі та гілках. Дерево перестає рости, його пагони втрачають форму, а листя поступово опадає. Позбавитися даної проблеми можна за допомогою щіточки. При сильному ураженні краще скористуйтеся препаратами від шкідників.

В деяких випадках рослина починає гнисти, і виною цьому не шкідники, а надмірна вологість. Щоб вирішити цю проблему, дістаньте грошове дерево з горщика, обтрусіть ґрунт з коріння, та відріжте пошкоджені ділянки. На місця, де були зрізані корені, посипте товчене вугілля. Після цього рослину можна саджати заново.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?