Як замінити водійське посвідчення у 2021 році – оновлені правила в Україні
Категорія
Авто-мото
Дата публікації

Як замінити водійське посвідчення у 2021 році – оновлені правила в Україні

Як замінити водійське посвідчення у 2021 році – оновлені правила в Україні
Джерело:  online.ua

Для того, щоб отримати право на управління транспортним засобом, особа повинна володіти водійським посвідченням. Урядом України були внесені деякі поправки у правила видачі водійських посвідчень. У 2021 році поміняти чи отримати нові права стало значно простіше, проте є декілька нюансів, про які треба знати. Онлайн Гід розповідає, як замінити водійське посвідчення у 2021 році по оновленим правилам.

Як поміняти права у 2021 році?

По оновленим правилам замінити посвідчення водія на нове можна не тільки у зв’язку із закінченням терміну придатності документу, а й через інші причини. Наприклад, через пошкодження прав, що унеможливлює зчитування даних, при заміні імені чи прізвища водія, або ж якщо у посвідчення додаються нові категорії. Виконати заміну прав можна й без особливої на те причини – власникові документа може елементарно не сподобатися фото чи підпис в документі.

Обмінювати старі посвідчення на нові не обов'язково, однак, якщо плануєте виїздити за кордон, виникає необхідність в отриманні пластикового посвідчення, уніфікованого для країн Євросоюзу. Згідно з вимогами Віденської конвенції про дорожній рух, водії європейських країн повинні мати посвідчення для керування особистим автотранспортом.

Процедура обміну водійських прав відбувається досить швидко та не потребує від власника проходження додаткових іспитів, за винятком тих випадків, якщо до посвідчення потрібно додати нову категорію.

Що потрібно для заміни водійського посвідчення?

Фото: hsc.gov.ua

Для обміну водійського посвідчення потрібно зібрати необхідну документацію. До цього пакету входять:

  • паспорт водія, або інший документ, що посвідчує його особу;

  • ксерокопія довідки про наявність індивідуального податкового номеру;

  • документи, які підтверджують що персональні дані водія (ім’я/прізвище) зазнавали змін;

  • медична довідка, яка свідчить, що водій придатний для керування транспортним засобом;

  • старе водійське посвідчення;

  • квитанція з оплатою адміністративних послуг.

Ще одна обов’язкова процедура, пов’язана з заміною водійських прав в Україні в 2021 році – проходження медогляду. Пройти медичний огляд можна будь-де, наприклад в районній чи обласній лікарні. Вартість отримання довідки про проходження медогляду складає приблизно 250-300 грн.

Вартість заміни водійського посвідчення в 2021 році - 201 грн. Якщо потрібно відкрити нижчу категорію (при цьому здаються спеціальні іспити), водій оплачує 232 грн. Коли обмін прав відбувається у зв’язку із заміною персональних даних, заплатити доведеться 219 грн.

Від подачі пакету документів до сервісного центру МВС до видачі нового посвідчення, як правило, проходить не більше 5 робочих днів. Отримати додаткову інформацію про процес обміну водійських посвідчень можна в одному з відділень МВС.

Де та як можна поміняти права в Україні?

Фото: facebook.com/hsc.gov.ua

Здійснити заміну водійського посвідчення можна в будь-якому регіональному центрі МВС України, а бо ж за допомогою офіційного сайту Головного сервісного центру МВС України. Після проходження процедури дані про зміну посвідчення будуть внесені до державного реєстру, старі права визнаються недійсними, а особа отримує право водити автомобіль згідно з новим посвідченням.

Якщо водієм був обраний перший варіант, то йому потрібно відвідати регіональне відділення і зайняти чергу до спеціаліста. Після подачі пакету вищезазначених документів проводиться оплата послугу в одному із банківських відділень безпосередньо в сервісному центрі. Далі клієнту сервісного центру доведеться зачекати десь 20-30 хвилин, щоб сфотографуватися. Отримане фото буде використане в документі. Сфотографувавшись, необхідно почекати ще близько півгодини – в цей відбувається друк та ламінування нового посвідчення.

На сьогоднішній день у водіїв є можливість замінити водійські права в онлайн-режимі через застосунок «Дія». Однак щоб скористатися даною послугою, потрібно мати ID-картку. Також у автомобіліста повинна бути чинна медична довідка, оформлена згідно з встановленим зразком. Усі дані у такому випадку подаються онлайн, що значно пришвидшує процес видачі нових прав.

Скориставшись таким способом, можна забрати нові права в одному з сервісних центрів без черги, вже через 5 днів після подачі документів. Проте не варто забувати, що здати старий документ треба якомога швидше.

Заміна посвідчення водія онлайн - покрокова інструкція (відео)

Які водійські посвідчення дійсні в Україні?

На сьогоднішній день в Україні дійсними вважаються чотири типи водійських посвідчень:

  • видані до 1993 року,

  • «з ламінацією» - видані в період 1993 по 2011 рік,

  • пластикові (видача почалася з 29 березня 2011 року),

  • пластикові нового зразка.

Останній тип посвідчень видається з 1 квітня 2021 року. Документи, що видавалися до березня 2011 року, мають необмежений термін дії, однак права, дійсні в Євросоюзі, потрібують регулярної заміни раз на 2 роки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?