Як заморожувати фрукти, ягоди та овочі – прості способи та корисні поради
Категорія
Їжа
Дата публікації

Як заморожувати фрукти, ягоди та овочі – прості способи та корисні поради

Як заморожувати фрукти, ягоди та овочі – прості способи та корисні поради
Джерело:  online.ua

Осінь – ідеальний час, аби заморожувати овочі, ягоди та фрукти на зиму. Адже такі продукти збережуть в собі набагато більше корисних елементів, чим свіжі овочі та фрукти, які будуть продавати взимку на полицях супермаркетів. ГастроГід Онлайн розповідає, як правильно заморожувати овочі, фрукти, ягоди та гриби на зиму, щоб зберегти їх корисні властивості.

Взимку ціни на звичні овочі та фрукти зростають в 2-3 рази. Аби зекономити та порадувати себе взимку осінніми овочами та фруктами, можна їх заморозити. Якщо у вашій морозильній камері достатньо вільного місця, то не зволікайте - смачна та корисна домашня заморозка непорівнянна з магазинними замороженими овочами чи фруктами ні по корисним властивостям, ні по смаковим.

Які овочі можна заморозити на зиму?

Фото: freepik.com

  • Помідори

Заморожені помідори можна додавати в заправки, соуси, рагу, використовувати при приготуванні домашньої піци. Заморожувати їх можна слайсами або кубиками.

  1. Для початку промийте помідори та поріжте на шматочки за вашим смаком.

  2. Далі викладіть порізаний помідор на паперові рушники чи серветки та добре просушіть.

  3. Після цього викладіть помідор на силіконовий килимок, деко або пластикову підставку під гаряче та поставте в морозилку.

  4. Через кілька годин, коли шматочки вже достатньо заморозяться, перекладіть їх в контейнер або зіп-пакет.

  • Перець болгарський

Його можна заморозити шматочками та додавати до печені, рагу та засмажок, а також заморозити цілим і взимку готувати фарширований перець.

Для першого варіанту наріжте овоч, висушіть серветками, викладіть на килимок чи деко, заморозьте, а потім перекладіть в контейнер. Для заморозки цілих перців їх потрібно помити, очистити та пробланшувати у кип’ятку. Потім охолодити, висушити та відправити в холодильник на заморозку.

  • Баклажани

Їх заморожувати рекомендується після термообробки – обжарювання чи бланшування. Заморожуйте баклажани шматочками, тонкими слайсами, кружочками чи цілими. Порізані баклажани потрібно обдати кип’ятком чи обсмажити, потім видалити зайву воду серветкою та поставити у морозильник на заморозку.

Якщо хочете заморозити баклажани цілими, то їх попередньо краще запекти в духовці. Потім зняти шкірку, охолодити, обгорнути кожен в харчову плівку та заморозити.

  • Кабачки

Ці овочі можна заморожувати сирими, не обов’язково обробляти термічно. Нарізайте кабачки кубиками, кільцями, слайсами, висушуйте рушником та одразу складайте в контейнери чи пакети для заморозки.

  • Цвітна капуста

Її заморозити також не важко. Потрібно розділити на суцвіття, бланшувати в кип'ятку протягом декількох хвилин, а потім опустити в холодну воду. Після того, як капуста охолоне, просушити паперовим рушником та покласти в пакети для заморожування.

Заморозка ягід і фруктів – як правильно це зробити

 Фото: freepik.com

Заморожувати фрукти та ягоди на зиму можна двома способами: цілими плодами та у вигляді пюре, перетертого з цукром.

Технологія:

  1. Перебираємо та промиваємо плоди, добре просушуємо їх серветкою чи паперовим рушником, нарізаємо та перекладаємо в ємності для заморозки, відправляємо в морозилку.

  2. Якщо потрібно заморозити фрукти у вигляді пюре, то після промивання та просушування, фрукти потрібно порізати та подрібнити блендером.

  3. Якщо під рукою блендера нема, можна розім’яти плоди виделкою, а потім перетерти через сито. Пюре перекладаємо в пластикові ємності, відправляємо в морозилку.

  4. Дрібні ягідки, такі як журавлина чи обліпиха, можна також перетерти з цукром. Для цього промийте та просушіть плоди, додайте цукру та ретельно протирайте дерев’яною ложкою. Потім перекладайте масу в ємності та заморожуйте.

Як заморозити овочі на зиму - відео

Як заморозити на зиму гриби - 4 способи

Гриби – поживний продукт, який точно стане у нагоді при приготуванні страв взимку. Їх можна додати до печені, супів, засмажок, соусів та навіть піци. Заморожувати можна гриби кількома способами: сирі, відварені, смажені та запечені.

  • Сирими зазвичай заморожують білі гриби. Для цього дрібні плоди можна залишити цілими, а великі порізати на половинки. Викладіть окремо гриби на деко, попередньо заморозьте та перекладіть у контейнер чи пакет.

  • Опеньки та лисички заморожують відвареними. Для цього потрібно покласти гриби в окріп і проварити 10 хвилин. Далі відкиньте гриби на дуршлаг, остудіть, просушіть та розкладайте на порції в пакети, відправляйте в морозилку.

  • Смаженими частіше заморожують шампіньони. Попередньо поріжте гриби, підсмажте їх 15-20 хвилин на добре розігрітій олії. Потім дайте їм охолонути та ставте порційно в морозилку.

  • Заморожувати можна навіть попередньо запечені гриби. Викладіть гриби на деко, додайте трохи олії та спецій, запікайте до повної готовності. Потім охолодіть, просушіть та ставте до морозильної камери.

Заморозка фруктів та овочів на зиму – корисні поради

Фото: envato.com

  • Зберігайте правильне товарне сусідство між заморозками. Не варто класти овочі та фрукти поряд з замороженими м’ясом та рибою. Взагалі їм краще виділити окрему поличку.

  • Ягоди, фрукти, овочі та гриби не підлягають повторній заморозці. Тому якщо вам необхідно не багато продукту, не потрібно розморожувати одразу весь пакет. Беріть рівно стільки, скільки потрібно для приготування.

  • Взагалі всі продукти краще заморожувати врозсип, щоб кожна ягідка, кубик овоча, слайс гриба заморозився окремо. Так вони не злипнуться при заморожування, а значить відділити потрібну кількість продуктів буде набагато легше.

  • Заморозити можна не тільки овочі чи фрукти, а й зелень. Це дуже просто: промиваєте зелень, дуже добре просушуєте її, нарізаєте та фасуєте по пакетах. І все, можна одразу відправляти до морозилки та заморожувати.

  • Для заморожування продуктів добре підходять пакети, що мають зіп-застібку. Так продукти будуть надійно упаковані та точно не розсипляться у період заморозки.

Вересень – найкращий час, аби зробити заморозки з сезонних овочів та фруктів. Такі заготовки будуть зберігатися у морозильній камері, а взимку будуть головними інгредієнтами в приготуванні страв, урізноманітнять звичне меню! Користуйтесь нашою інструкцією та робіть заморозки на зиму правильно.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?