Як запекти картоплю: ТОП-5 цікавих рецептів з різних країн
Категорія
Стиль життя
Дата публікації

Як запекти картоплю: ТОП-5 цікавих рецептів з різних країн

Як запекти картоплю: ТОП-5 цікавих рецептів з різних країн
Джерело:  online.ua

Кожна поважаюча себе господиня повинна знати мінімум п'ять способів, як запекти картоплю, і завжди мати на прикметі вдалий покроковий рецепт запеченої картоплі, яким можна порадувати гостей. Погодьтеся, ця страва – справжній must have! Ще б пак – список інгредієнтів для приготування запеченої картоплі невеликий – можна обмежитися 3-5 пунктами. Страва користується популярністю в багатьох країнах: в Північній Америці її подають з традиційними начинками – беконом, сметаною, цибулею, сиром і вершковим маслом, у Франції, в основному, як гарнір до м'яса.

У Туреччині теж знають, як смачно приготувати запечену картоплю! Тут її фарширують кукурудзою, грибами, сосисками, морквою і навіть салатом Олів'є, а готують в спеціальних печах. Британці ж люблять картоплю в мундирі – споконвіку вони поєднують її з рибою, квасолею, сиром і курячим м'ясом. Не дарма бразильці називають печену картоплю англійською! В Україні фарширована картопля не є традиційною стравою, але подається у багатьох ресторанах швидкого харчування.

У даній статті ми розповімо вам, як готують картоплю в духовці в різних країнах. Візьміть на замітку ці рецепти – не пошкодуєте!

Як запекти картоплю: ТОП-5 цікавих рецептів

Як запекти картоплю шматочками по-турецьки

Фото: pixabay.com

Секрет смачної картоплі, на думку турків, – в маринаді з різноманітних спецій (класично складається з чебрецю, сумаху і меленого перцю). На приготування чотирьох порцій страви вам буде потрібно близько півгодини.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.;

  • Часник – 5 зуб.;

  • Сушений чебрець – 1 ч.л.;

  • Червоний мелений перець – 1 ч.л.;

  • Сумах – 1 ч.л.;

  • Вершкове масло – 20 г.;

  • Оливкова олія – 40 мл.;

  • Вода – 1 л.

Покроковий рецепт запеченої картоплі по-турецьки:

  1. Підготувати картоплю – помити, очистити, просушити, розрізати на частини середнього розміру (спочатку навпіл, потім кожну половинку – на 3-4 частини);

  2. Нарізану картоплю опустити в киплячу підсолену воду (1 л.) і варити 3 хвилини. Промити холодною водою і обсушити її на паперовому рушнику;

  3. Приготуйте маринад: розтоплене на водяній бані вершкове масло з'єднайте з оливковою олією і спеціями;

  4. Перемішати картоплю з натертим часником і залити маринадом на кілька хвилин;

  5. Розкласти картоплю на застеленому пергаментом деку. Шматочки не повинні торкатися один одного;

  6. Випікати протягом 25 хв. у духовці, розігрітій до 200 ° C.

Як запекти фаршировану картоплю

Фото: ru.freeimages.com

Запечена з начинкою картопля в Туреччині називається «кумпір» і є одним з варіантів фаст-фуду. Начинка може бути різною, проте найчастіше турки готують цю страву з сиром. Нижче представлений список інгредієнтів для приготування фаршированої картоплі в розрахунку на 4 порції.

Інгредієнти:

  • Картопля великого розміру – 4 шт.;

  • Сир (на вибір - пармезан, чеддер) – 50 г.;

  • Вершкове масло – 60 г.;

  • Оливкова олія – 2 ст.л.;

  • Суміш спецій з орегано, базиліком, чебрецем і розмарином

Покроковий рецепт запеченої фаршированої картоплі

  1. Помити картоплю, здобрити оливковою олією і спеціями, загорнути у фольгу окремо;

  2. Поставити в духовку запікатися до готовності (45-55 хвилин);

  3. Розрізати готову картоплю уздовж не до кінця. Розім'яти її вміст виделкою, перетворивши в пюре, додати суміш сиру і вершкового масла;

  4. Наповнити улюбленою начинкою. Як варіант – помідори, курка, оливки, зелень.

Як запекти картоплю по-американськи

Фото: pixabay.com

Американці запікають картоплю в особливому клярі, що складається із зелені, часнику, оливкового масла і пікантного соусу, який надає страві неймовірний кисло-пряний смак і аромат.

Інгредієнти:

  • Молода картопля – 1 кг.;

  • Часник – 3 зуб.;

  • Оливкова олія – 1 ст.;

  • Зелень (петрушка, кріп) – на смак;

  • Червоний соус «Tabasco» – 1 ч.л.

Покроковий рецепт картоплі, запеченої по-американськи

  1. Бульби вимити і, не очищаючи, розрізати кожну на 7-8 частин;

  2. Заливши холодною водою, варити близько 3 хв.;

  3. Приготувати пікантну суміш: оливкова олія з нарізаною свіжою зеленню, розчавленим часником і «Табаско»;

  4. Охолоджену картоплю щедро здобрити сумішшю, викласти на деко і запекти в попередньо розігрітій до 200 градусів духовці;

  5. Через 20 хв. можна подавати на стіл!

Як запекти картоплю по-французьки

Фото: pixabay.com

У французів популярний рецепт запікання картоплі як з м'ясом (курячим, свинячим), так і виключно зі спеціями та травами. У першому випадку, вона може служити основною стравою, у другому – відмінним гарніром. Нижче наведений список інгредієнтів розрахований на 6 порцій.

Інгредієнти:

  • Картопля – 2 кг.;

  • Лук – 2 шт.;

  • Сир (твердий) – 250 г.;

  • Свиняче м'ясо – 250 г.;

  • Майонез – 250 г. (або сметана + гірчиця);

  • Чорний мелений перець і сіль - за смаком;

  • Рослинна олія

Покроковий рецепт запеченої картоплі по-французьки

  1. Помити коренеплід, очистити і знову промити, опустити в воду. Нарізати кожну картоплину на тонкі кола (3 мм.), Залишити в воді, щоб не потемніли;

  2. Промити свинину, обсушити і нарізати на шматки середнього розміру (приблизно по 4 см.);

  3. Підготувати і подрібнити цибулю (спосіб – на ваш вибір);

  4. Натерти сир на крупній тертці;

  5. У змащену оливковою олією форму для запікання викласти шарами інгредієнти:

  • м'ясо;

  • цибуля;

  • сіль, перець;

  • обсушена та здобрена перцем і сіллю картопля;

  • майонез (сметанно-гірчичний соус);

  • сир.

  1. Готувати близько години. Готову запіканку нарізати порційно і подавати в гарячому вигляді.

Як запекти картоплю по-німецьки

Фото: www.recipetineats.com

Автор даного рецепта – Рейчел Рей, відома на весь світ телеведуча, талановитий шеф-кухар і письменниця. Ця апетитна страва швидко готується, а ще швидше – з'їдається. Перевірте самі!

Інгредієнти (4 порції):

  • Картопля – 4 шт.;

  • Копчений бекон – 4 скибочки;

  • Яблучний оцет – ¼ ст.;

  • Оливкова олія – 1 ст.л.;

  • Цукор – 1 ст.л.;

  • Петрушка – ¼ с.;

  • Сіль, перець

Покроковий рецепт печеної картоплі по-німецьки

  1. Вимиті і очищені бульби відварити протягом 4 хв. або запекти в мікрохвильовій печі 6 хв.;

  2. Кожну з картоплин розрізати на 8 частин. Скропити яблучним оцтом;

  3. Обсмажити бекон на розігрітому оливковому маслі. Як тільки він стане хрустким, викласти на паперовий рушник;

  4. Змішати картопляні шматочки з жиром, що залишився на сковороді, поперчити, посолити, додати цукор;

  5. Запікати до рум'яності близько 20 хв.;

  6. Готову страву змішати з беконом і прикрасити зеленню.

Отже, ми розглянули ТОП-5 рецептів рум'яної запеченої картоплі, що прийшли до нас з різних країн. Ви можете урізноманітнити будь-який з них, додавши свої улюблені інгредієнти і тим самим створивши нову оригінальну страву.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішм